Last news in Fakti

4 Май, 2023 14:45 1 650 4

Най-честите причини за косопад

  • косопад-
  • причини-
  • стрес-
  • заболявания-
  • коса

Справянето с косопада е нелека задача, която изисква много усилия, постоянство, а и понякога намеса на лекар

Най-честите причини за косопад - 1
Снимка: Shutterstock

Косопадът е един от най-големите кошмари за всяка жена. Той, разбира се, засяга и много мъже, като това влияе не по-малко на самочувствието им, но за жените е особено голям удар по самочувствието и женствеността.

Справянето с косопада е нелека задача, която изисква много усилия, постоянство, а и понякога намеса на лекар. Препоръчително е винаги да се консултирате с лекар, за да може да се установи точната причина за появата на косопад. Това е от решаващо значение за успеха в овладяването на проблема.

Какви могат да са причините за косопад?

1. Физически и психически стрес.

Стресовите ситуации могат да предизвикат внезапно падане на косата и то на големи кичури. Сред кризисните събития, които могат да отключат моментално падане на косата са катастрофи, хирургически операции, загуба на близък човек, всякакви неочаквани ситуации, които ви карат да изпаднете в силен страх, стрес или физическа болка.

Обикновено след преживяването на кризисната ситуация организмът успява да възстанови нормалния растеж на косъма.

Емоционалният стрес е не по-малко опасен за косата. Той също може да предизвика косопади то в дългосрочен план. Претоварването в работата, неразрешените проблеми в личния живот, цялостното натрупване на хроничен стрес в организма могат да повлияят силно негативно върху косата и да са в основата на ускореното ѝ падане.

2. Наследственост

Наследствеността играе роля в това дали човек има склонност към падане на косата или не. Обикновено мъжете са по-засегнати от този фактор, но и при жените може да се появи. Ако в семейството или фамилията има случай на женско оплешивяване, това може да е причината за поява на косопад и при вас. Състоянието се нарича андрогенна алопеция и е свързано с дисбаланс между мъжките и женските хормони в тялото.

3. Прием на противозачатъчни

Приемът на противозачатъчни таблетки може да е в основата на внезапно появилия се косопад. Намесата в хормоналния баланс е възможна причина за падане на косата. Спирането на приема на тези таблетки също може да причини косопад.

4. Недостатъчен прием на протеини

Протеините са много важен макроелемент, който участва в образуването на всяка клетка в тялото, включително в космените фоликули. Ако храненето е бедно на протеини, това може да предизвика нарушен цикъл на образуване и падане на космите, което да доведе до косопад.

5. Бременност

По време на бременността се случват множество промени в организма на жената. Хормоналните изменения могат да са причина за поява на косопад. Освен това майчиният организъм е устроен така, че да насочва немалка част от хранителните вещества и витамините от храната към развиващия се плод. Това може да доведе до недостиг на хранителни елементи за косата и да причини косопад.

6. Анемия

Анемията е състояние, при което се наблюдава дефицит на желязо или витамин В12. Липсата на тези два важни елемента може да е причина за косопад. Желязото участва в синтеза на хемоглобин – важен протеин, отговарящ за транспорта на кислород и хранителни вещества до всяка клетка. Когато е налице недостиг на желязо, целият процес нататък по веригата страда и това се отразява на много функции, включително на фазите, през които преминава растежа на косъма.

7. Понижена функция на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът или намалена функция на щитовидната жлеза може да предизвика косопад. Свързан е с хормоните на щитовидната жлеза, които са с понижени стойности. Те отговарят за обмяната на веществата. Когато хормоните на щитовидната жлеза са с по-ниски нива, това може да повлияе на косата и да забави нейния растеж.

8. Внезапно и бързо отслабване

Рязката загуба на тегло може също да предизвика косопад. Стресът за организма в такива случаи е огромен и може да доведе до оредяване на косата. Отслабването трябва да се случва бавно и плавно, така че организмът да не се стресира. Неправилното хранене, гладуването и бързото сваляне на килограми може да предизвика сериозни здравословни проблеми, не само косопад.

9. Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е свързан с хормонален дисбаланс. При това състояние превес взима тестостеронът, който пречи на нормалното трансформиране на женските полови хормони в активните им форми. Ако не се овладее, състоянието може да е основа за развитие на диабет, затлъстяване, други хормонални дисбаланси, безплодие, косопад.

10. Прекалено стегнати прически

Понякога причината за косопад не е физически проблем. Начинът, по който често носите косата си и оформяте прическата си, може да е причина за ускореното ѝ падане. Косопад могат да предизвикат прекалено стегнатите прически, които предполагат опъване на косата за дълъг период от време през деня. Когато пуснете косата си и усещате болка и напрежение в скалпа, това определено е сигнал, че прическата ви е твърде стегната и не е добре да носите косата си по този начин.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    3 3 Отговор
    ПРИ МЕН НЯМА ТАКАВА ОПАСНОСТ ,ЩЕ ОТРОВЯ С ДЪЛГАТА СИ КОСА ВСЕКИ ДРЪЗНАЛ СЕ ДА МЕ УБИЕ С ОНАЖДАНЕ ,ТОВА Е МОЯТА КОСА ТОЧНО СЛЕД 8 ГОДИНИ ,МАСОН ХИПАР ,СОРОСОЙД ДЛ ГРОБ ЩЕ СЪМ ,ДОРИ И АМЕРИКАНЕЦ ПО НАГЛАСА ИЗКАЗВАНЕ И ИЗРАЗЕНИЕ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коса

    0 0 Отговор
    Косопадът може да се спре лесно с Миноксидил на Рогейн