Last news in Fakti

5 Май, 2023 14:57 2 259 1

Смъртоносна медуза заплашва подводния живот в Дарданелите

  • отровна медуза-
  • медуза-
  • популация-
  • риби-
  • риба-
  • дарданелите

Все повече се е увеличила популацията на отровните медузи в района

Смъртоносна медуза заплашва подводния живот в Дарданелите  - 1
Снимка: Shutterstock

В пролива Дарданели в западния турски окръг Чанаккале от миналата година значително се е увеличил броят на отровните медузи от вида Chrysaora hysoscella, които засягат негативно популацията на рибите, предупреждава турски експерт, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Естественото местообитание на този вид медуза е Средиземно и Егейско море, но се среща все по-често и в Дарданелите, пише още БТА.

Проф. д-р Мухаммет Тюркоглу, изследовател в областта на морските науки, предупреждава хората да внимават с този вид медуза, която може да бъде червена, кафява или жълта на цвят и има пипала с дължина до 1,5 метра, които съдържат токсични вещества.

При контакт хората получават симптоми като зачервяване, обрив, екзема и парещо усещане.



Според учения една от причините за появата на този вид в Мраморно море е замърсяването и затоплянето на повърхностните води.
Медузите са опасни не само за човешкото здраве, но и за рибните популации.

Chrysaora hysoscella е хищник и се храни предимно с яйца и ларви на риби и там, където броят ѝ се увеличава, рибните запаси намаляват. В комбинация със замърсяването това може да причини намаляване на плътността на популацията на някои видове риби в Мраморно море, предупреждава Тюркоглу.

„Ние не можем да спрем затоплянето в краткосрочен план, но можем да спрем замърсяването. Ако успеем да спрем замърсяването около големите градове като Истанбул, можем да решим този проблем в Мраморно море“, допълни експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аууууу каква

    5 1 Отговор
    голяма трагедия... Пък на Семерджиев книжката му била фалшива, снимана на цветен ксерокс и нямала никакво защити като холограмен стикер например... А в Сърбия почнаха да подражават на американците и се стрелят като в уестърн...