Last news in Fakti

3 Октомври, 2013 07:00 3 541 0

5 причини да спрете да броите калориите

  • калории-
  • съвети-
  • здравословно хранене-
  • диети

Броенето на калории е ужасна дейност, която изсмуква радостта от храненето

Колко години сте били на диета? Ако сте като повечето хора, които преследват загубата на тегло както лъв плячката си, най-вероятно сте гладували много дълго време (и почти не ви личи). Отговорете на следния въпрос: Защо сте избрали за продължавате да следвате провалила се стратегия в продължение на месеци, години или дори цяло десетилетие? Малко саркастично в случая, но до някъде на място, определението на Айнщайн за лудост е: "Да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати." Проблемът? Ограничавайки себе си чрез строга диета е временно решение, което единствено може да промени поведението и настроението ви и то не към добро. Промяната в поведението може да не е секси, но е необходима, ако искате да постигнете идеалното телесно тегло, което вече можем да кажем, че е секси.

Повечето диети зависят от досадното броене на калории, което е ужасна дейност, която изсмуква радостта от яденето. Ето пет причини, поради които трябва да спрете да броите всяка калория, която поглъщате.

1. Най-вероятно изчисленията за броя приемани калории от вас са грешни 

Вашия базален метаболизъм (BMR) определя броя на калориите, които тялото ви изгаря в покой. В интерес на истината, само по себе си правилното изчисление на вашия BMR няма да помогне за слабеенето ви, тъй като това число представлява само около 70% от изгорените през деня калории. Другите около 30% се определят от ниво на вашата физическа активност като ходене, спортуване и т.н. Вашият метаболизъм се влияе от редица фактори, включително вашия пол, възраст, тип тяло, нива на стрес, хранене, хормони, количество сън, и какво ли още не. С толкова много променливи в играта, които биха могли да влияят на метаболизма ви е малко вероятно да успявате всеки ден да изчислявате броя калории, които са ви нужни.

2. Няма значение какво ядете ако всеки път се приготвя различно

Първо има значение начинът, по който храната е приготвена. Например ако си купите едно пакетче със сурови бадеми, на които пише, че съдържат 170 калории, може да се окаже, че всъщност сте приели не повече от 130 калории (това са цели 25 % разлика), тъй като бадемите са по-трудни за храносмилане. От друга страна, калориите в преработените пакетирани храни, често могат да надвишават тези, които са изписани на етикета.

Много храни, просто преминават през тялото, тъй като организмът не разполага с инструменти да ги храносмила (например семената) и така не се усвояват никакви калории. Например сандвич със сирене, направен с пълнозърнест хляб, ще се възприеме от тялото по-трудно от такъв, направен е с бял хляб. В резултат на това, първият ще е с 10 % по-малко калории.

3. Подценявате размера на порциите, които ядете.

Можете ли да кажете каква е разликата между порция от 250 грама и порция от 300 грама говеждо месо? Бихте ли направили разлика между една купа спагети и 1/2 купа спагети? Възможно ли е стриктното измерване на всяка порция домашно приготвена храна? Дори и да можете да си гарантирате точността, наистина ли искате да продължавате с такава досадна дейност до края на живота си?

4. Качество на калориите > Количество калории

Вероятно сте чували поговорката " калорията си е калория", но новите изследвания показват, че това не е точно така. Например, телата ни изразходват повече енергия (изгарят повече калории), когато храносмилат бобови култури отколкото зърнени култури. Калориите не са създадени еднакво. Всеки макронутриент има различен ефект върху метаболизма ни и действат различно след всяко хранене. Забелязали ли сте, че ако ядете пържола, се чувствате щастливи и сити в продължение на много часове, но ако изядете парче пица, огладнявате само след около 2 часа (въпреки факта, че пицата вероятно има много повече калории от пържолата). Това е голямата разлика между диетите с високо съдържание на мазнини и диетите с високо съдържание на въглехидрати. Мазнините отнемат повече време а тялото да бъдат храносмелени отколкото въглехидратите, независимо от броя на калориите, така че най-добре е да се съсредоточите върху яденето на естествени, здравословни мазнини, които ще задоволят вашето тяло. Така вероятността да преядете е по-малка.

5. Да броите калориите си е стресиращо

Приемали ли сте някога повече калории отколкото ви е позволено за деня? Как сте се чувствали след това? Депресирани? Стресирани? Ядосани на себе си, че сте провалили стриктния си режим? Ако е така, трябва да спрете да броите калориите си веднага, защото самите вие се превръщате в пророци на собственото си трупане на килограми. Стресът, който си причинявате заради вашата диета е противопоказен, защото той е пряко свързан с повишаването на теглото ви.

Яденето трябва да бъде около удоволствие, не математика или ограничения.

Спрете да броите калориите си ако искате по-здравословни отношения с храна, без стрес и чувство на неудовлетвореност. Не превръщайте прекрасният акт на хранене в математическо уравнение. Ако искате да отслабнете, наистина е нужно да правите жертви, но това не означава, храненето трябва да бъде лишено от удоволствие или забава. Съсредоточете се върху яденето на естествени храни като постно месо, ядки, плодове и зеленчуци. Яжте бавно когато седнете на масата и не забравяйте, че чувството ви за глад се засища едва 20 минути след като сте консумация, така че е важно да ядете бавно, за да ядете по-малко и да сте сити по-дълго време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА