Last news in Fakti

11 Май, 2023 13:32 1 031 1

80-годишна професорка не спира да участва в ултрамаратони

  • професор-
  • движение-
  • антоанета момчилова-
  • ултрамаратон-
  • маратон

Проф. Момчилова споделя, че движението ѝ помага да се грижи за себе си, без да ѝ се налага да пие лекарства

Професор дпн Антоанета Момчилова от Русенския университет "Ангел Кънчев“ е известна както с академичните си постижения и богатия си житейски опит, така и с участието си в множество спортни мероприятия. Тази година тя се включи в едно от най-известните ултрамаратони в България – Дунав Ултра: Реката, Добруджа и морето 2022, предава БНР.

"С постижението си професор Момчилова поставя нови стандарти за възможностите на човешката психика и физика, предвид факта, че само броени дни преди участието си в Дунав Ултра, тя преодоля планинския маршрут Ком – Емине“, пише на страницата си ruseinfo.

Възрастта на проф. Момчилова не я спира да бъде активна и да се движи. В ефира на “Нашият ден“ тя подчертава, че движението е нейна естествена потребност и не означава единствено упражнения на определен вид спорт. Това могат да бъдат обикновени ежедневни дейности – като каране на велосипед и разходки.

"След броени месеци навършвам точно 80 години. Тази година отново ще се запиша за ултрамаратона“, казва тя в интервю за БНР.

Проф. Момчилова е пример за това, че възрастта не е критерий за възможностите на човека да се движи и да бъде активен. Тя подчертава, че физическата активност е важна не само за физическото здраве, но и за психическото благополучие. Казва, че не пие лекарства и се грижи за здравето си, като се движи и поддържа активен начин на живот.

“Отбелязването на Световния ден на движението е повод да променим нашето ежедневие по отношение на физическото и психическото си здраве“, призовава тя в интервюто.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По- голяма тъпня

    2 3 Отговор
    Скоро не бях чела!
    Алооооуууу, писача, що не отидеш на село или в родопските села и да видиш какъв ултрамаратон е за бедното население