Last news in Fakti

17 Май, 2023 15:56 3 147 4

Най-богатите на протеини зеленчуци

  • протеин-
  • въглехидрати-
  • зеленчуци-
  • растителен протеин-
  • здравословно хранене

Много хора подценяват растителните протеини, но тези зеленчуци са богати и на витамини и полезни вещества

Най-богатите на протеини зеленчуци - 1
Снимка: Shutterstock

Когато чуем думата „протеини“, обикновено се сещаме за храни от животински произход - месо, риба, яйца, мляко и пр. Но има и редица вкусни зеленчуци, които също са богати на протеини и можем уверено да ги добавим към ежедневното си меню, за да си подсигурим здравословното хранене, пише az-jenata.bg.

В дните, в които сме решили да не консумираме яйца, месо, риба, бихме могли да си приготвим нещо вкусно, богато на растителни протеини. Списъкът с растителни източници на протеини е дълъг. В него влизат и някои варива. Но сред тях са артишок, аспержи, царевица, сладки картофи. Кои други да хапвате по-често, вижте:

Брюкселско зеле

В брюкселското зеле се съчетават фибри и протеини, както и редица витамини и минерали. Освен че е чудесна добавка към менюто на онези, които спортуват редовно (и не само), брюкселското зеле има редица ползи за здравето. Смята се, че редовната му консумация намалява риска от рак, балансира кръвното налягане, благоприятства мозъчната и храносмилателни функции.

Карфиол

Карфиолът също е с високо съдържание на фибри, протеини и антиоксиданти. Има малко калории, а с него могат да се приготвят вкусни и здравословни пици например.

Леща

Лещата е една от най-богатите на полезни растителни протеини храни. Въпреки че спада към семейството бобови и технически не е зеленчук, заслужава нашето внимание. Една чаша леща ни осигурява около 17,9 грама протеин. В допълнение, тя е богата и на незаменимите аминокиселини левцин, изолевцин, лизин, валин и фенилаланин, витамини и минерали като фолат, желязо, магнезий и калий.

Броколи

Чаша сурови броколи съдържат около 2,6 грама протеин, докато чаша варени броколи съдържа около 1,9 грама. Броколите са известни и с това, че са суперхрана, защото са с високо съдържание на фибри, фолати, витамин С, витамин К и калий.

Зеле кейл

Кейлът е друг отличен източник на растителен протеин. Той е богат и на фенолни биохимикали, които му осигуряват антиоксидантни ползи. Кейлът може лесно да бъде приготвен на пара, варен или сотиран. Има малко калории, но съдържа добри количества омега-3 и 6 мастни киселини, както и витамини К, С, А и В6, калций, калий, манган и магнезий. Консумацията му ни осигурява и лутеин и зеаксантин, които са свързани с по-нисък риск от катаракта и съответно макулна дегенерация.

Спанак

В сравнение с някои зеленчуци, съдържащи скорбяла, спанакът ни осигурява впечатляващо количество растителен протеин. Освен това е отличен източник на витамини А, С, К, калций, желязо и магнезий, левцин, лизин. Чудесен е за супи, салати, паста, ястия.

Гъби

Гъбите са чудесен източник на протеини, както и на други хранителни вещества. Те също са богати и на витамин D2, който е необходим на тялото ни, за да абсорбира калций. Гъбите имат малко калории, но са вкусни и са „гъвкав“ продукт за готвене.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог по хранене

    11 1 Отговор
    Думата протеин,означава белтък,тя е събирателен термин за биологически важни макромолекули,които са изградени чрез поликондензирането на отделни аминокиселини.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А къде

    7 0 Отговор
    пропускайте соята, боба, баклата, граха?
  • 4 Факс

    0 0 Отговор
    Гъбите не са зеленчуци