Last news in Fakti

15 Октомври, 2013 07:07 18 132 4

8 причини за наличие на газове в червата

  • газове-
  • черва-
  • метеоризъм

Стресът също води до газове в червата

Наличието на газове в червата, което се нарича метеоризъм, несъмнено е неприятен.

Представяме ви 8 причини за наличието на газове в червата:

1. Метеоризмът може да се дължи на меню, богато на продукти, способстващи отделянето на газове. Ферментират продукти, които са богати на нишесте или съдържат трудно усвоими съставки. Газове се получават при консумация на мазни продукти, сладкиши, газирани напитки, кофеин.

2. Газове в червата се получават  и от суровите зеленчуци и плодове. Ферментацията е налична и при консумацията на пълномаслено прясно мляко.

3. За образуването на газове влияе и начинът ни на хранене. Възможно е при поемането на храната да се поглъща и по-голямо количество въздух. Процесът се способства и при бързо хранене, недостатъчно сдъвкване на храната, преяждане, лягане с пълен корем.

4. Причина е и обездвижването, което води също до запек. Движението подпомага перисталтиката на червата.

5. Газовете възникват и заради храносмилателно разстройство, което се дължи на бактериална или вирусна инфекция. Инфекциите водят до нарушаване на естествената чревна флора, в следствие на което се отделят повече токсини и газове в червата.

6. Метеоризмът е придружаващо явление при някои заболявания като гастрит, на жлъчния мехур, синдром на раздразненото дебело черво, пептична язва...

7. Може да се дължи и на прием на лекарства, например антибиотици, които нарушават естествения баланс на чревната флора.

8. Метеоризмът може да се дължи и на стрес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор
    И какво от това?
  • 2 Бай Иван

    0 1 Отговор
    Боб с наденица.Ооооо грандиозна пръд....я.
  • 3 Martin Dinkov

    0 1 Отговор
    бай Иван, направо ни взриви :)
  • 4 Симеон Тасев

    0 0 Отговор