15 Октомври, 2013 12:07 2 849 0

Беконът вреди на мъжката плодовитост

  • плодовитост-
  • сперма-
  • преработено месо-
  • хранене

Дори тънко резенче бекон или друго преработено месо значително може да навреди на качеството на спермата

Мъжете, които консумират дори едно тънко резенче бекон на ден, могат да намалят шансовете си да станат бащи. Учени са на мнение, че половин порция от преработено месо като тънък резен шунка или малка наденица може да навреди сериозно на качеството на спермата.

Вместо това, тези, които искат да увеличат шансовете си да имат поколение трябва да ядат риба - като треска или камбала, които изглежда, имат особено драматичен ефект върху фертилитета (плодовитостта).

Учените откриват все повече доказателства, че шансовете на двойката да има деца са много зависими от начина им на живот. Тютюнопушенето, алкохола и стреса имат пагубен ефект, докато упражненията и диетите повишават шансовете за поколение.

Експертите все още изследват кои храни могат да навредят на плодовитостта и кой могат да я повишат, но вече е ясно, че червеното месо съдържа високи нива на пестициди и други вещества, които могат да попречат на хормоните. Бялата риба пък е богата на цинк, който се смята, че подобрява репродуктивните способности.

В проучване, което ще бъде представено тази седмица по време на среща на Американското общество за репродуктивна медицина в Бостън , изследователи от Харвардския университет  са сравнили хранителните навици на 156 мъже и техните половинки, подложени на процедури за Ин витро оплождане.

Всички те били разпитани колко често ядат различни видове храни, включително преработени меса, бяло месо, червено месо, бяла риба и риба тон или сьомга. Мъжете, които консумират по-малки порции преработено месо на ден имат едва 5,5% "нормални" сперматозоиди , в сравнение с 7,2% от онези, които почти не консумират такива продукти.

Мъже, чието меню съдържа бяла риба поне през ден (или половин порция на ден) имали далеч по-добро качество на спермата  в сравнение с онези, които ядат риба по-рядко.

Водещият изследовател д-р Мириам Афейч заяви пред вестник „Дейли мейл“: „Открихме, че ефектът от прием на преработено месо понижава качеството на мъжката сперма, докато рибата прави точно обратното."

Но д-р Алън Пейси , председател на Британското общество по оплождане, е предпазлив относно констатациите: "Връзката между хранителния режим при мъжете е интересна тема и със сигурност вече има убедителни доказателства, че хората, които ядат повече пресни плодове и зеленчуци имат по-добра сперма от мъже, които не го правят. Данните от това проучване може и да са верни, но то е направено в малък мащаб и данните може да не са достатъчно надеждни."

Миналата година учени от университетът в Кеймбридж изчислили, че броят на случаите на рак на дебелото черво, болести, засягащи сърцето и диабетът ще спаднат с 10%, ако мъжете намалят наполовина своя прием на преработено месо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА