15 Юни, 2023 10:05 2 348 10

Рецепта на деня: Холодник - студена супа с цвекло и краставици

  • студена супа-
  • цвекло-
  • крастваици-
  • руска кухня-
  • какво да сготвя

Ястие от руската кухня

Рецепта на деня: Холодник - студена супа с цвекло и краставици - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 400 г заквасена сметана (12% масленост)
  • 3 бр. цвекло (червено)
  • 3 бр. яйца
  • 1 бр. краставици
  • 1 вр. пресен лук
  • 3 ск. чесън
  • 1/2 вр. копър
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. оцет
  • 1.2 л вода (студена)

Начин на приготвяне:

Измийте цвеклото, увийте всяка главичка в алуминиево фолио и ги сложете в тавичка, включете фурната на 180 градуса и запечете за около 40 мин. до час. Проверете ги с вилица, ако тя влиза свободно в цвеклото, значи е готово.

Mоже също така да го сварите, но при варенето поема повече вода и става воднисто. Друг вариант е да използвате консервирано мариновано цвекло.

Сложете яйцата в касерола и ги сварете за около 8 мин., охладете ги и обелете.

Измийте краставицата, ако предпочитате я обелете, но по класическа рецепта не се бели.

Вземете голяма тенджера или купа. Настържете цвеклото и яйцата. Краставицата, чесъна, лука и копъра нарежете на дребно. Тук също може да следвате вкуса си и да настържете всички зеленчуци или да ги нарежете по ваш избор.

Сложете всичко в тенджерата, добавете заквасената сметана, оцет, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте всичко и сипете студена вода. Разбъркайте отново и охладете в хладилник. При сервиране се поднася с половин сварено яйце, затова, ако решите да я поднесете по този начин, ще трябва да си сварите повечко яйца, пише Сия Рибагина във vkusi.me.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе,

    6 1 Отговор
    Предпочитам таратор.
  • 2 Не се казва

    3 4 Отговор
    "холодник", а холодец.

    Коментиран от #6

  • 3 Хъм

    4 5 Отговор
    Тази супа руска ли е или украинска, щот ако е руска (а тя е) не е политически коректно и трябва да се сложи нещо зелено и поне две черти бЕло да стане yкpoпска!

    Коментиран от #5

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор
    Благодаря Красавице
    с Уважение Към
    Вас госпожо Маринова
  • 5 1289

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хъм":

    Как бе? Руска е рецептата.Виж какво пише: "Разбъркайте всичко и сипете одеколон "Тройной" или "Красная Москва" . Разбъркайте отново и охладете в хладилник
  • 6 Г-ца каприз

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не се казва":

    В грешка си...холодец е пача ....

    Коментиран от #8

  • 7 Мисля

    4 2 Отговор
    Не може това да е рецептата на деня.Едва ли някой в България днес е ял такова нещо.
  • 8 Пача на руски е

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Г-ца каприз":

    ...студень, а на Български освен пача му казват и тресавец и разни други.....
  • 9 Лора

    3 1 Отговор
    Оооо,не,благодаря,яжте си я! Не ви я ща!
  • 10 Ирина Захариева

    0 0 Отговор
    Всъщност това се казва "свекольник" и е много приятно ястие за горещи дни, за смяна на таратор. Но се приготвя така: свареното/опечено цвекло се обелва и се нарязва на тънки жулиени, слага се 1 глава дребно нарязан лук, залива се с хладка вода, добавя се оцет и сол на вкус. По този начин се съхранява в хладилника. Преди сервиране се добавя краставица, сварено яйце, копър и заквасена сметана- Мног красиво и вкусно!