Last news in Fakti

17 Юни, 2023 17:41 3 739 8

Лошите навици на "нощните птици" ги убиват по-млади

  • нощни птици-
  • лоши навици-
  • вредни навици-
  • пушене-
  • алкохол-
  • пиене-
  • продължителност на живота-
  • преждевременна смърт

Организаторите на проучването поясняват, че ранното или късно ставане не влияе на продължителността на живота, освен ако не са намесени цигари и алкохол

Лошите навици на "нощните птици" ги убиват по-млади - 1
Снимка: Shutterstock

Т. нар. "нощни птици" не са изложени на повишен риск да умрат по-млади от "чучулигите", освен ако не прекарват дългите си вечери в пиене и пушене, предаде Франс прес, позовавайки се на дългосрочно изследване.

Предишно проучване с данни за близо половин милион жители на Великобритания на възраст между 38 и 73 години установи, че рискът от смърт поради каквато и да е причина е с 10 процента по-висок за "совите", отколкото за "чучулигите", за период от шест години и половина, пише БТА.

Първо по рода си британско проучване, изследващо риска от смъртност, не взема предвид фактори като консумацията на алкохол, които могат да бъдат свързани с преждевременните смъртни случаи.

Водени от желанието да научат повече, изследователите този път са проследили 24 000 еднополови близнаци във Финландия, помолени през 1981 г. да посочат дали са "сови" или "чучулиги". Една трета описват себе си по-скоро като "нощни птици", 10 процента се определят като същински "сови", а останалите - като "чучулиги".

Тенденцията да се определят като "сови" е наблюдавана повече сред по-млади хора, които също така пият и пушат повече от останалите. Когато изследователите са пристъпили към анализ на данните през 2018 г., над 8700 от близнаците вече са били починали.

За тези 37 години изследователите са изчислили, че при същинските "нощни птици" рискът от смърт поради каквато и да е причина е бил с девет процента по-висок, отколкото при останалите. Според специалистите тази разлика се е дължала главно на цигарите и алкохола. При "совите", които не са пушили и са пиели малко, не е наблюдаван повишен риск от по-ранна смърт в сравнение с "чучулигите".

Според водещия автор на изследването Кристер Хублин от Финландския институт по професионално здраве хората, които се определят като същински "сови", трябва да се замислят сериозно за консумацията на алкохол и тютюн, ако ги употребяват.

Само по себе си, независимо от други фактори, времето, по което хората са склонни да си лягат - техният "хронотип", оказва слаб или никакъв ефект върху смъртността им, казва още Хублин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    Всеки Човек е Индивидуален и различен

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Голата истина

    7 3 Отговор
    Ала бала
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Прав сте":

    Грешите Тотално Памперси не Ползвам Вие Гледайте си за Вас защото с Егнто Ако имате Късмет и Доживеете до Определена Възраст Вие Може бище Ползвате Памперси
    а инсултът е неврологично и никой не е Застрахован а и не го Желая на Никой Разбрахте ли Моля и по леко с Подигравките ракия не съм пил нито бира кафе в Норма не съм и не Пуша
  • 6 карабиберче

    4 0 Отговор
    Бирата е един вид диуретик !

    Коментиран от #7

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "карабиберче":

    Всички течности са Диуретик но Вода трябва да Пиеме
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 5 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни, пошли и гладни от блатните вати и бегекопейките‼️‼️