Last news in Fakti

1 Юли, 2023 14:17 3 843 11

Великобритания въвежда входна такса за влизане в страната

  • великобритания-
  • входна такса-
  • ес-
  • пътуване-
  • разрешение

Тарифата ще бъде 10 паунда и ще се плаща за издаване на електронното разрешение за пътуване в Обединеното кралство

Великобритания въвежда входна такса за влизане в страната - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания ще въведе входна такса за влизане в страната, която ще важи и за български граждани, съобщава Нова телевизия.

Тарифата ще бъде 10 паунда и ще се плаща за издаване на електронното разрешение за пътуване в Обединеното кралство.

От следващата година такова ще се изисква от всички чужденци, които идват за няколко дни на Острова като туристи или да гостуват на близки и приятели. Това е доста сериозна промяна, тъй като в момента поне европейците свободно могат да пристигнат и да останат до 6 месеца. Заради рекордната имиграция обаче, британските власти стават все по-взискателни към пристигащите. След като въведоха визи за европейските работници и студенти, сега се насочват към туристите.

Властите разпространиха и клип, в който призовават пътуващите към Обединеното кралство да проверят от какъв тип разрешително за влизане се нуждаят и да кандидатстват за него онлайн още преди да са тръгнали, защото е възможно невсички да бъдат допуснати.

„Подобна система за пътуване на хора, които нямат нужда от визи, отдавна съществува за САЩ. Европейският съюз също ще въведе такава система за пътуване за трети държави. Великобритания се пада трета държава след Brexit. И съвсем логично британците искат да направят нещо подобно”, обясни миграционният консултант Атанас Чиков.

Европейската система също ще заработи догодина, когато и британската. Очаква се над милиард души от 60 държави да плащат по 7 евро за разрешително, за да влязат в някоя от страните от ЕС, включително в България. Европейското разрешително ще има 3-годишна валидност, докато британското ще е само за две години.

„Въпреки, че не се нарича виза, тази система ще има същите функции - да пресее кой ще може да влиза във Великобритания и кой не. Кралството се посещава от десетки милиони туристи годишно”, допълни Чиков.

И в Лондон, и в Брюксел обаче обясняват, че системите не се правят с цел събиране на пари, а за да се контролира по-добре кой преминава през границите на държавите. Това се налага заради все по-големия миграционен поток и опасностите от престъпност и тероризъм.

„Ако нямате виза или статут за уседналост за Великобритания, или пък да сте с двойно гражданство и да притежавате британски задграничен паспорт, вие ще трябва да плащате тази такса от 10 паунда. Нека също да припомня, че към момента може да пътувате за Великобритания или с български задграничен паспорт, или с лична карта, стига да имате статут за уседналост, който е направен към личната карта”, каза още Чиков.

Кандидатстването за разрешително за пътуване ще става само онлайн, като в един момент британските власти се надяват да могат да въведат и възможност за дистанционно събиране на пръстови отпечатъци, освен снимки и паспортни данни на лицата.

По този начин по-бързо ще могат да установят кои кандидати са извършвали в миналото престъпления и да не ги допускат до Обединеното кралство. Авиокомпаниите също ще бъдат предупредени да не качват на полетите си към Острова хора без електронно разрешително за влизане в страната или виза.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИНЬОТО

    18 14 Отговор
    На едно място в Унгария ,следния надпис го има и днес на една табела ,на нея гласи следното

    Забранено за зелените болни ислямски турски боклуци и забранено за розови хора с странни наклонности
  • 2 ПАНИКА

    16 0 Отговор
    Ако нямате виза или статут за уседналост за Великобритания, или пък да сте с двойно гражданство и да притежавате британски задграничен паспорт, вие ще трябва да плащате тази такса от 10 паунда.
    Коригирайте си статията ... "и НЕ притежавате британски"...
  • 3 Лунапарк

    29 0 Отговор
    Вход - десет паунда, пуканките, сладоледа, захарния памук, както и останалите атракциони се заплащат отделно.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    спокойно са можели да го направят 100 паунда , ха дано скоро се вдигне цената на 100
  • 5 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Руши от Максуда и Балтията бейби! Бухаахах
  • 6 Калпазанин

    8 0 Отговор
    Тва за емигрантите отнася ли се?
  • 7 Гориил

    0 2 Отговор
    Хората от втора и трета класа трябва да разберат желанието да запазят британското превъзходство и изключителност възможно най-дълго.
  • 8 123

    16 0 Отговор
    Нашите вождове да въведат реципорочна мярка. Всяка английска тиква, идваща в БГ за евтин алкохол и к...и, съпътствани с простотии и проблеми с властите да бъдат посрещани с такса 100. Е така, профилактично.
  • 9 фенче

    0 2 Отговор
    пак е по евтино, от това, което плащат местните, местните плащат минимум 40 процента данък на Краля, а това идва много повече от 10 или 20 паудна на година
  • 10 Бегай !

    1 0 Отговор
    Изобщо не е за пари 😀
  • 11 СЛОНА

    1 0 Отговор
    НЕКА ДА ВАЖИ ТАМ НЕ Е ЕС!!!