Last news in Fakti

1 Юли, 2023 17:36 1 856 10

Ухапването от комар предизвиква инфекция на кожата

  • комари-
  • ухапване-
  • инфекция-
  • сърбеж

Ето как да предотвратите усложненията

Ухапването от комар предизвиква инфекция на кожата  - 1
Снимка: Shutterstock

Как изглежда ухапването от комар?

Ухапванията от комари често се проявяват с разширена зона на зачервяване и топлина в областта на ухапването. Възможно е също да се появят червени ивици, разпространяващи се от мястото на ухапване.

Най-добрият начин за предотвратяване на усложнения от ухапване от комар е облекчаването на сърбежа.

Когато мястото е разчесано, това може да причини инфекция, като наруши целостта на кожата и позволи на бактериите да навлязат през нея. Ако инфекцията не бъде лекувана, тя може да се развие в по-сериозна инфекция, като целулит.

Какви са симптомите на ухапване от комар?

Ухапването от комар се проявява като сърбяща подутина, която възниква, след като комар се храни с кръвта на жертвата. Сърбежът всъщност е алергична реакция към протеини в слюнката на комара. Почти всеки човек е алергичен към ухапвания от комари до известна степен. Докато малък сегмент от населението няма реакция към ухапване от комар, също и в малък процент от случаите е възможно да бъдат изпитани тежки алергични реакции (анафилаксия).

Сърбежът и зачервяването от ухапване от комар обикновено продължават не повече от четири дни, въпреки че подутината може да се задържи до една седмица. Ако симптомите на ухапването от насекомото се влошат след първите 24 часа или продължават повече от четири дни, това е възможно да се дължи на инфекция.

Ухапването от комар може да бъде инфектирано при разчесване. Когато кожата е нарушена при силното чесане, патогени могат да проникнат през нея. Без лечение, инфектираните ухапвания от насекоми е възможно да се развият в абсцес или по-сериозна инфекция, известна като целулит.

Симптоми на абсцес, предизвикан от ухапване от комар

Абсцесът представлява джоб от гной, натрупана точно под кожата, поради възпалителен процес в отговор най-често на инфекциозен агент. Ухапването от комар може да прерасне в абсцес, ако бактерии инфектират раната след разчесване. Признаците на абсцес включват:

  • Изтичане на течност или гной от мястото на ухапване;
  • Втвърдена кожна тъкан и подуване около инфекцията;
  • Зачервяване, чувствителност и топлина в областта;
  • Кожна лезия, която може да бъде отворена или затворена рана или повдигната област

В някои случаи абсцесът е възможно да причини симптоми в цялото тяло, включително треска. При поява на оплаквания е необходимо търсенето на лекарска помощ.

Признаци на целулит от ухапване от насекомо

Целулитът е сериозна бактериална инфекция на кожата, която също може да възникне, ако ухапване от комар бъде инфектирано. Симптомите на целулита включват:

  • Зачервяване или червени ивици, които се разпространяват около ухапването от комар и покриват по-широка област от кожата;
  • Подуване на тъканите, което се простира отвъд непосредствената зона на ухапването;
  • Болезненост на кожата;
  • Външен вид на кожата, подобен на портокалова кора;
  • Възможно е също да бъдат образувани мехури и да възникне лющене

Ако не бъде лекуван, целулитът може да се разпространи и да причини сериозни здравословни проблеми. При симптоми на целулит е необходима консултация с лекар.

Какво е лечението при инфектирано ухапване от комар?

Препоръчително е инфектираната рана да бъде почистена със сапун и вода. Използването на каламинов лосион и лед облекчава симптомите. Необходимо е също така да бъде нарисуван с химикал пръстен около външната граница на засегнатата област, за да може да бъде разбрано дали инфекцията се разпространява. Ако зачервяването и подуването започнат да се простират отвъд линията, е необходимо търсенето на лекарска помощ.

Инфектираните ухапвания от комари често се лекуват с перорални антибиотици. По-сериозните инфекции може да изискват лечение с интравенозни антибиотици. При развитие на абсцес след ухапване от комар, прилагането на топъл компрес може да облекчи болката. Възможно е да се наложи специалист да дренира абсцеса, за да отстрани инфекцията.

Как може да бъде спрян сърбежът след ухапване от комар?

Третирането на сърбежа може да помогне за предотвратяване на инфекции от ухапвания от комари. Ето как може да бъдат облекчени симптомите на ухапване от буболечки:

  • Избягване на чесане. Разчесването осигурява само временно облекчение, а прекаленото чесане води до кървене и риск от инфекция;
  • Използване на лосион. Има някои лосиона против сърбеж, които могат да бъдат намерени без рецепта, и помагат за облекчаване на сърбежа от ухапване от комар. Най-ефективните лосиони съдържат една или повече от следните съставки - каламин, дифенхидрамин или хидрокортизон;
  • Студени компреси. Пакетите с лед могат да помогнат за облекчаване на сърбежа. Студът свива кръвоносните съдове, блокирайки притока на кръв към и от ухапването. Ледът трябва да бъде държан само за 15 минути на мястото. Не бива да бъде поставяна торбичката с лед директно върху кожата, защото това може да доведе до измръзване. Препоръчително е пакетът да се обвие в кърпа, след което да бъде приложен на мястото на ухапването;
  • Перорални антихистамини. При изпитване на сърбеж след ухапване от комар или при множество ухапвания, може да бъдат използвани перорални антихистамини, съдържащи лоратадин, цетиризин или фексофенадин.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Комарите

    2 0 Отговор
    и те се побъркаха да пръскат отрова !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 запомнете го!

    0 0 Отговор
    Репелента е добре да съдържа DEET, концентрация 30%
  • 8 СТАМАТ MAГАPETO

    4 1 Отговор
    Значи, от репелентите най-читаво активно действащо вещество (АДВ) е DEET. Концентрация 30% е максимално ефективна, при по-висока не се отчита по-добър ефект. Напоследък е във все по-малко препарати и го няма в тези за деца. Има предпазващ ефект 4 до 6 часа, в зависимост колко активен е човек и колко се поти. Да не се прилага върху найлонови тъкани.

    Следващите АДВ са икаридин и IR3535. Сега масовите репеленти съдържат едно от двете. За деца концентрациите са по-ниски от тези за възрастни. Предпазват малко по-кратко време от DEET.

    Цитронелово масло, лимонов евкалипт, разни етерични масла са мижи да те лажем, но пък са вървежни сред майки-първескини, хомеопати, вегани и прочее п@д@р@зи. Предпазният им ефект е 5-10 минути.

    Коментиран от #9

  • 9 Трътката

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "СТАМАТ MAГАPETO":

    Благодаря Донки, полезна информация!
  • 10 Гърците са го измислили

    0 0 Отговор
    В гръцките аптеки има Propiogenta cream. Мацваш върху ухапаното място и размазваш в кръг с диаметър 4-5 сантиметра. След 10 минути си забравил къде си бил ухапан. Важното е да мажеш веднага, а не да чакаш до довечера.
    Аналогът в българските аптеки е Diprogenta cream.