Last news in Fakti

12 Юли, 2023 16:32 5 433 5

Кой живее в пустинята Сахара?

  • пустиня-
  • сахара-
  • живот в пустинята-
  • животински видове-
  • животни-
  • растения-
  • номади

Въпреки че се счита за безлюдна и безжизнена среда, пустинята Сахара е дом на над 100 вида влечуги, 70 вида бозайници и 90 вида птици

Кой живее в пустинята Сахара? - 1
Снимка: Shutterstock

Пустинята Сахара се простира на площ от около 3 320 000 кв. мили (8 600 000 кв. км) в Северна Африка, което я прави най-голямата пясъчна пустиня в света. Този регион включва части от Либия, Нигер, Судан, Алжир, Мали, Мароко, Чад, Египет, Мавритания и Тунис.

През деня температурите в пустинята Сахара се повишават до непоносими стойности, а при настъпването на нощта отново спадат. Сухият пейзаж се отличава с впечатляващи дюни, пясъчни морета, каменисти плата и тучни оазиси, информира thefactsite.com.

Въпреки тези тежки условия на живот пустинята Сахара не е безжизнена пустош. В тази статия ще обърнем внимание на хората, растенията и животните, които са се приспособили към тази среда и я наричат свой дом.

Винаги ли Сахара е била пустиня?

Учените смятат, че преди милиони години районът, който познаваме като пустинята Сахара, е бил покрит от огромното море Тетис. Постепенното пресъхване на морето е родило тази пустиня и е оставило след себе си Черно, Средиземно и Каспийско море.

Според експертите загубата на този огромен воден басейн е довела до постепенното намаляване на валежите в този регион, което е допринесло за опустиняването. Преди 6000 години обаче пустинята Сахара не е била суха, тъй като все още са се изливали достатъчно дъждове, за да поддържат растителността.

Вкаменелостите, открити в пустинята Сахара, разказват историята на земя, изпълнена някога с очарователни същества, включително вкаменелост на динозавър Mansourasaurus shahinae с дължина 33 фута (10 метра), за която се смята, че е на 80 милиона години.

Изследователите са идентифицирали и останки от морски животни в този регион, включително сом и тилапия, които дават представа как е изглеждал този район.

Кои са хората, живеещи в пустинята Сахара?

Пустинята Сахара е дом на около 2,5 милиона души, които обикновено са скупчени около няколкото разпръснати области, които могат да поддържат растителен и животински живот. Може да ни изглежда много, но това всъщност е малко население за толкова голяма площ.

За сравнение ще вземем Съединените щати, които са с подобни размери, но имат много по-голямо население - над 300 милиона души.

Много племена, живеещи в пустинята Сахара, практикуват номадски начин на живот, който включва пътуване от едно място на друго. Туарегите вероятно са едно от най-известните номадски племена в този регион, но те не са единствените. Други племена са тубу и маврите.

Пустинята е покрита с пясък и прах, докъдето погледът стига. От време на време ще се натъкнете на оазис - парче земя с процъфтяваща растителност и животни, което служи като ценно място за почивка на пътешествениците и дом на уседналите племена.

Общностите в тези райони обикновено засаждат силни палмови дървета по периметъра, за да предпазят ценните си водоизточници и реколтата от суровия пустинен вятър и пясък. В пустинята Сахара има около 90 значими оазиса, напоявани от огромни подводни ресурси.

Как оцеляват хората в пустинята Сахара?

Температурите в пустинята Сахара могат да достигнат невероятно високи стойности през деня, като често надвишават 49°C (120°F). През нощта обаче температурата в пустинята може да се понижи значително, като през зимните месеци януари и февруари понякога пада под нулата.

Екстремните температурни колебания в пустинята Сахара могат да я превърнат в предизвикателна среда за обитаване и оцеляване на хората.

Хората в пустинята Сахара носят свободни дрехи, за да се справят с горещината. Това предотвратява бързото изпаряване на потта, с което се намаля и загубата на вода. Освен това те носят воали и покривала за глава, които предпазват лицата им от прашните ветрове в пустинята.

Суровите температури и ветрове не са единствената причина пустинята Сахара да не е най-достъпното място за живеене. В региона почти не падат валежи, като средногодишната им стойност е 7,6 до 12,7 куб. см.

В резултат на това повечето райони не могат да поддържат растителност, което ги прави необитаеми. Ето защо много общности са разположени около оазиси, а номадските племена мигрират според сезоните от един регион в друг.

Какви животни и растения можете да откриете в пустинята Сахара?

Въпреки че животът в пустинята Сахара е труден, различни растения и животни са се приспособили към тези условия. Растенията, които се срещат тук, могат да оцелеят в горещината и сушата. Някои от тях имат и допълнителната способност да понасят силно солена среда (халофити). Тези растения могат да бъдат открити около солените вдлъбнатини на пустинята Сахара.

Едно от най-значимите растения в пустинята Сахара е финиковата палма, която достига височина от 21 до 23 метра. Фурмите с вкус на карамел, които тези дървета произвеждат, са важна част от храната в тези общности.

Други често срещани растения в пустинята Сахара са маслиновото дърво на Лаперин, сахарският кипарис, палмата дум, тамарискът, пустинната тиква и акацията.

Повечето хора свързват камилите с пустинята Сахара и са прави. Но в пустинята Сахара има по-разнообразни животински видове, отколкото можете да си представите, включително над 100 влечуги, 70 бозайници и 90 птици.

Някои интересни животни в този регион са смъртоносният скорпион, пустинният крокодил, африканският среброног, хираксът и африканското диво куче. За съжаление някои от популациите на пустинните животни и растения са изправени пред изчезване.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стефан 11

    3 0 Отговор
    Пясъчни хора предполагам
  • 3 Как - кой ?!

    6 0 Отговор
    Пустиняците .. като козльодоя
  • 4 Муджехидин

    0 1 Отговор
    Салама лейкум братан
  • 5 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Това е много голяма мистерия има една книга на един дъх я прочетох Contes et Légendes du Maghreb - Mireille de Régla .В нея е и легендата или истина един Бог знае за Раждането на Сахара ,... Един марабу е проклел народа ,обаче Бог се смилил
    духайки розови листенца, той образувал оазиси където водата тече хладна и чиста, палмите ще дават приятна сянка на бедните жители на тази страна, която някога е била много богата а се превърнала в огромна пустиня.