Last news in Fakti

17 Юли, 2023 14:18 1 112 4

Властите в Египет: Скосената пирамида не се руши и е безопасна

  • скосената пирамида-
  • безопасна-
  • не се руши-
  • забележителност-
  • египет

Ведомството излезе с официална позиция, в която посочва, че уникалният археологически паметник може да бъде посещаван

Властите в Египет: Скосената пирамида не се руши и е безопасна - 1
Снимка: Shutterstock

Скосената (Огънатата) пирамида в царския некропол Дашур в близост до Кайро е напълно безопасна и не се руши, увери египетското министерство на туризма и паметниците на културата в отговор на публикации в социалните медии. Ведомството излезе с официална позиция, в която посочва, че уникалният археологически паметник може да бъде посещаван и уточнява, че металните подпори не са нови, а са поставени през 2014 г.

Скосената и Червената пирамиди, които се намират на около 40 километра южно от столицата, бяха отворени за посещение през 2019 година. При добра видимост те могат да бъдат видени от платото в Гиза, където се намират по-известните от тях пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин.

Смята се, че Скосената пирамида е построена около 2600 години пр.н.е. от бащата на Хеопс - фараона Снофру. В основата ѝ ъглите ѝ са 55 градуса, а в горната част - 43 градуса, на което се дължи отличителният ѝ силует.

Според голяма част от археолозите Скосената пирамида е преход между стъпаловидната пирамида на Джосер и пирамидите с равни стени, пише още БТА. Забележителна черта на древната структура е запазената в голяма част варовикова облицовка. Посетителите могат да влязат в близо 80-метров тунел в пирамидата, който води до две погребални камери.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петя

    0 0 Отговор
    Да бе, да! Аз, като че ли не виждам.на снимката....!?Абе, то тва си е само прах в очите! Кой изобщо му вярва?! Ние да не ядем доматите с колците?!
  • 2 Пич

    3 0 Отговор
    Хахаха....." Учените " нищо не знаят , но го казват уверено !!!
  • 3 Ясновидец

    2 0 Отговор
    Клиповете за корупцията в Египет в тубата са безброй! Само луд би отишъл да го оберат заради някакви разпадащи се камъни
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.