Last news in Fakti

24 Юли, 2023 14:32 1 897 6

Химически коктейл може да се окаже изворът на младостта

  • стареене-
  • стареене на кожата-
  • подмладяване-
  • младост-
  • вечна младост

Напредък в борбата със стареенето може не само да го забави, но и да обърне хода му

Химически коктейл може да се окаже изворът на младостта - 1
Снимка: Shutterstock

Учените твърдят, че са успели да подмладят клетки само с помощта на химическа терапия – подход, който бележи потенциален пробив в изследванията за справяне със стареенето. Проучването се основава на вече проведени изследвания на гени против стареене, спечелили Нобелова награда, така че подходът със сигурност заслужава внимание, въпреки че в момента остава експериментален и се провежда само върху малки клетъчни култури.

Предишни опити използвали много скъп и дълъг за провеждане метод за генетично редактиране. Свръхбогатите инвестират сериозно в тази технология, но без по-мащабни и ефективни опции, този метод може да остане достъпен само за тази малка група от хора, отбелязва vesti.bg.

Екип от учени от Харвардското медицинско училище разгледал специфични гени, наречени фактори на Яманака. Те са пряко включени в превръщането на клетките в индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC), които имат способността да се превръщат във всякакъв друг тип клетка от тялото. По същество те могат да направят клетката млада отново.

Освен това, изглежда, че този процес създава клетки, които не са уязвими към рак - голям проблем при изследванията против стареене. Стареенето е механизъм за предотвратяване на натрупването на вредни мутации в клетките, които могат да доведат до рак, така че спирането или забавянето на този процес може да има алтернативни ефекти.

Ако учените успеят да се насочат към тези фактори и да ги използват, за да превърнат старите клетки в iPSC, това не само ще забави стареенето, но може и да го обърне.

„Доскоро най-доброто, което можехме да направим, беше да забавяме стареенето. Новите открития обаче предполагат, че ще можем да го обърнем“, каза Дейвид А. Синклер, професор в катедрата по генетика и водещ учен по проекта.

„Този процес преди това изискваше генна терапия, което ограничаваше широкото му използване.“

В това ново проучване изследователите продължили да правят тестове с този подход и проверили за нови молекули, които биха могли да се използват заедно с факторите на Яманака за обръщане на стареенето, и открили обещаващи резултати. Намерили шест химически коктейла, които успели да обърнат стареенето, според новите тестове, които разработили, и да подмладят клетките за по-малко от седмица.

В предишни изследвания върху мишки изследователите открили, че прилагането на факторите на Яманака с вирусен вектор е в състояние да подобри зрението и други отличителни белези на стареенето при гризачите, което предполага, че това може да се окаже жизнеспособна терапия. Авторите заявяват, че използването на лекарствен подход може да има широкообхватни въздействия в тази област, с по-ниски разходи и срокове за развитие, които да стимулират способността ни да се борим със стареенето.

Сега екипът се стреми да подобри откритията си, докато стане възможно да започнат изпитания върху хора, което се очаква да се случи през 2024 г. Остава да се види дали лекарствата ще действат и върху хората, но подходът със сигурност изглежда обещаващ.

Изследването е публикувано в списанието Aging.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Ракиджос домашен и салата!
  • 2 така ще бъде

    6 1 Отговор
    Няма да има отърване от дедо шорош и останалите .
  • 3 Мина Анева

    4 0 Отговор
    Т.е. бананови кори за търкане няма да ни трябват.
  • 4 незнайко

    4 1 Отговор
    Тръгнали да откриват начин за забавяне на стареенето а не можаха да се справят с КОВИД 19, който САМИ ГО ИЗМИСЛИХА за да намалят населението на света !!!
  • 5 Констатираща

    2 1 Отговор
    Всичко, което е противоестествено, рано или късно, ще се окаже вредно. След време може да станат някакви мутанти, които да са безсмъртни и опасни или някакви заболявания от тази трансформация на клетките.
  • 6 Тушира Микура

    0 0 Отговор
    Химически коктейл, вълшебна отвара или светия граал, може и да се получи, но си има и по ефикасни методи, за който разбира.