Last news in Fakti

4 Август, 2023 14:58 1 227 3

Красив остров се обяви за "зона, свободна от телефони"

  • телефони-
  • смартфони-
  • остров-
  • природа-
  • забрана

Богатият на растителност и животински видове остров насърчава посетителите да оставят телефоните си, докато са там

Красив остров се обяви за "зона, свободна от телефони" - 1
Снимка: Shutterstock

Финландският остров Улко-Таммио призова посетителите си да игнорират мобилните телефони и да се насладят на природата, докато са на ваканция сред природата там.

Улко-Таммио се намира в Източния финландски залив - национален парк в скандинавската държава, която шест поредни години е обявявана за "най-щастливата страна в света" и по ирония на съдбата, е дом на Nokia, собственик на най-продавания смартфон в света за всички времена, отбелязва CNN.

"Остров Улко-Таммио, който се намира край бреговете на Хамина, това лято ще бъде зона, свободна от телефони", заяви Матс Селин, експерт по островен туризъм във Visit Kotka-Hamina. "Искаме да призовем почиващите да изключат смарт устройствата си, да спрат и да се насладят истински на островите.", обясни той.

Един от 41-те национални парка на Финландия, Улко-Таммио, е необитаем за хората, но е дом на много редки птици и растения, които посетителите могат да видят по време на разходка из екопътеките или от птичата кула на острова.

Участието в дигиталната детоксикация за туристите е доброволно и тъй като островът има покритие към функционираща мобилна мрежа, изкушението ще бъде постоянно, допълва CNN.

Въпреки това служителите на Parks & Wildlife Finland - компанията, която управлява острова, се надяват новата им инициатива да накара туристите да се изключат от мрежата и да се ангажират с флората, фауната и цялата невероятна природа наоколо.

"Изключването на телефона, опознаването на природата и срещите с хора лице в лице със сигурност ще подобрят настроението и благосъстоянието ви", казва Сари Кастрен, психолог и ръководител на изследванията във Финландския институт за здраве и благосъстояние, в съобщение за медиите.

"Прекарваме безброй часове в превъртане на каналите си в социалните медии, така че кратка почивка от тях означава, че ще имате повече време за нови преживявания.", съветва експертът.

Посетителите могат дори да нощуват без телефони на острова в палатки или в хижа, поддържана от Parks & Wildlife Finland.

До острови като Улко-Таммио обикновено се стига с частна лодка, крайградски ферибот или водно такси - само не казвайте на никого, че използвате смартфона си, за да ги резервирате, пише в заключение CNN.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шперца

    3 1 Отговор
    Аз даже в кенефа не ходя без телефона си.. тия луди ли са
  • 2 Калпазанин

    10 0 Отговор
    Одобрявам. Трябва да има навсякъде такива зони че ми писна да гледам овце заровили глави в телефоните си само радар на главата и антена отзад липсва да си сложат че почнаха веч и със слушалки да се разкарват, направо коне с капаци
  • 3 Кофти

    3 0 Отговор
    Да бяхте сложили поне една снимка да го видим, половинчати работи, ама какво ли очаквам и аз....