Last news in Fakti

7 Август, 2023 10:45 1 330 4

Aрхеолози откриха останки от потънал кораб от 3 век пр.н.е. край бреговете на Средиземно море (ВИДЕО)

  • потънал кораб-
  • останки-
  • средиземно море

Находките показват значението на северното крайбрежие за търговията по онова време

Aрхеолози откриха останки от потънал кораб от 3 век пр.н.е. край бреговете на Средиземно море (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Египетска археологическа експедиция е намерила останки от потънал кораб и множество амфори на около 650 метра от средиземноморския бряг в района на Аламейн, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата. Находките, които датират от 3 век пр.н.е., показват значението на северното крайбрежие за търговията по онова време, заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири.

Останките са забелязани от Хюсейн Мушарафа Малик, който е инженер в компания за морски проучвания. Той съзира древните артефакти, докато фирмата извършва проучвания в района и информира властите, пише БТА.

Изпратен е екип от подводни археолози, които откриват дървени части от потънал кораб, стотици глинени съдове и сред тях голям брой амфори, внесени от гръцкия остров Родос. Смята се, че амфорите са били използвани за транспорт и съхранение на вино.

Учените са завършили документирането на открието и са направили триизмерна фотограметрия, при която се създават 3D модели от фотографии. Предстоят допълнителни подводни разкопки, които да разкрият тайните за съдбата на потъналия кораб.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочо

    2 0 Отговор
    Ба! Потопили са грънците преди десетина години и сега ви ги представят като древност! Има няколко кораба от онова време, но всички са македонски! Точно тогава е царувал Филип и сина му!
  • 2 Дядо Гъдю

    2 0 Отговор
    Тъй като го гледам, чини ми се македонски ще да е!

    Коментиран от #3

  • 3 Майка ти

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо Гъдю":

    Ще да е
  • 4 Моля?

    0 0 Отговор
    Само прочетете заглавието на статията и ще разберете що за капацитет става на въпрос.Как може такава простотия да изпляскате бе Вести?Български някой учил ли е? Или само Google translate.