Last news in Fakti

7 Август, 2023 16:31 7 234 17

Кое е най-старото село в България?

  • село-
  • години-
  • възраст-
  • най-старото село-
  • българия-
  • история-
  • братя кунчеви

Според БАН най-старото село у нас е Братя Кунчеви

Кое е най-старото село в България? - 1
Снимка: Shutterstock

Трудно е да се даде отговор на въпроса кое е най-старото село у нас, имайки предвид вековната история на нашата страна. Днес ще разгледаме едно от селата, което се води основният претендент за най-старото село в България. То се намира на границата между областите Стара Загора и Сливен – само на 20 км от Стара Загора и на около 10 км от Нова Загора. Неговото име е Братя Кунчеви, съобщава Poznanieto.bg.

Защо Братя Кунчеви се води най-старото село в България

Причината е, че за разлика от повечето села, тук можем да кажем с голяма степен на сигурност кога точно е основано то. Това се случва през далечната 1224 година, в която Иван Асен II лагерува в района. Той харесва мястото, построява черкви и манастири в района и дава началото на съществуването на селището.

Непосредствено над Братя Кунчеви се издига заградено място, приличащо на крепост. Това място се нарича Градището – смята се, че точно там е лагерувал Иван Асен II. За съжаление от храмовете, които са построени от българския цар не са запазени – това са били манастирите Свети Тодор, Свети Николай и Свети Атанас.

От другата страна на Градището е имало и девически манастир. Той не е запазен, но мястото и до днес се знае като Моминската черква. Единствената черква, която е запазена в селото и до ден днешен е тази посветена на Свети Димитър. За нейна основа е ползвана средновековна църква, като е построени през 1876 и открита при посещението на екзарх Йосиф.

Какво трябва да знаем за най-старото село в България

Това, което е хубаво да знаем, че името му дълги години е било Черково. То е разположено от двете страни на Черковската река, като около него има много кладенци и запазени тракийски могили. Сегашното му име е братя Кунчеви по името на двамата братя партизани. Това се случва по предложени на неговите жители и е утвърдено през 1959 година.

Старото име на селото Черково се свързва с множеството църкви и манастири, които са били разположени в областта. За съжаление много от тях не са запазени до днешни дни. Иначе задължително трябва да отбележим, че най-вероятно мястото е било населено от много по-дълбока древност. Запазените тракийски могили по поречието на черковската река са сигнал към всеки турист, че тук са пребивавали хора отпреди много векове.

Въпреки богатата история все още е трудно да се даде категоричен отговор на въпроса. В книгата на БАН “Нашите родни села” е посочена село Братя Кунчеви като най-старото в България. Разбира се, трябва да имаме предвид, че много от нашите населени места са съществували още по тракийско време, какъвто е и най-вероятно случая с това село.

Разликата между Братя Кунчеви и останалите села е, че тук знаем кога точно е изградено село – това се случва през 1224 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 11 Отговор
    Касапина на Дебора е от село Братя Кунчеви.

    Коментиран от #2

  • 2 ДАНС

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Викаха ли те днес да даваш показания А ???
  • 3 Адам Хилтън

    6 9 Отговор
    100% някое изоставено последните 30 години.
  • 4 Интересно

    14 4 Отговор
    Я проверете пак,може да е бил там Ал.Македонски преди Иван Асен
  • 5 Факт

    15 5 Отговор
    Най-старото село е София, а най-стария град Пловдив.
  • 6 ПАРТИЗАНСКО ИМЕ

    6 3 Отговор
    Сигурно и сега лагеруват там шумкари....
  • 7 надръвен шоп

    16 1 Отговор
    Най-калното и същевременно най-голямото е с. София.
  • 8 Павел пенев

    11 8 Отговор
    Сега е момента демократите идиоти да сменят името на селото. Това ще е в унисон с фашизирането на държавата.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Русенец

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    Демократите смениха имената на градове като Мичурин (Царево), Толбухин (Добрич), Михайловград (Монтана).... но раб0лепн0 оставиха други имена, като: Хасково, Пазарджик, Джебел, Мадан, Айдемир. Изводите са си за вас.
  • 10 Идиот е този,

    12 7 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    който сменя име на 8 века, запазено дори и от турците, на крадци на по две пити кашкавал от мандра!
    Толкова ви стига акъла на путлеропитеците...

    Коментиран от #14

  • 11 Този онзи

    5 1 Отговор
    Най-старото българско село е тракийско. Някои са решили да заличат от историята най-многобройното местно тракийско балканско население и са пренаписали историята. Дори смяната на вековното име на това село е част от тази стратегия.

    Коментиран от #15

  • 12 Село

    5 0 Отговор
    Лехчево е на над 600години не е сменяно името и то е старо
  • 13 Село Птеродактилово

    8 1 Отговор
    А на Лили Иванова селото, броите ли го? Основано е по времето на Рамзес втори.
  • 14 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Идиот е този,":

    Исторически селото се е казвало Черково. Ако много държите - върнете му името. А през времето на "крадците на кашкавал", в селото се създават първият женски народен хор, първият танцов състав на читалището, както и школата по акордеон.
  • 15 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Този онзи":

    Траките са били заличени и асимилирани от римляните по нашите земи. Няма нужда някой друг да ги заличава.

    Коментиран от #16

  • 16 Този онзи

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Потомци на траките има във всички балкански народи и не са заличени. "Заличаването" са го направили изтънчените нежни душички-писатели от Атонските манастири и са ни нарекли "вулгарис" , щото някои нашенци са били малко по-груби. Еми такива са били времената!

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Този онзи":

    Когато славяните нахлуват на Балканите, от траките са останали само шепа народ. Затова днес имената ни са славянски, а не тракийски. Затова говорим на славянски диалект, който няма нищо общо с тракийския език.