Last news in Fakti

8 Август, 2023 09:38 3 511 9

Югославската армия забранила ВИДЕО на Лепа Брена

  • лепа брена-
  • армия-
  • клип

Забраненият клип обаче по неведоми пътища изплува на светло и се завъртя в Youtube

Югославската армия забранила ВИДЕО на Лепа Брена - 1
Снимкa: БГНЕС

Лепа Брена, една от най-големите звезди на бивша Югославия, обаче, е била цензурирана. Близо за 30 години неин видеоклип не е виждал екран, след като през 1996 година армията на СФРЮ издава заповед той да бъде свален от ефир, пише "Телеграф".

В пика на популярността си през 90-те години на миналия век, балканската звезда записва голям брой атрактивни видеоклипове , които печелят публиката безапелационно.

Едно видео, записано от певицата, обаче, изглежда противоречиво и тогавашната югославска армия не го харесва. Генералният щаб иска излъчването на екранната версия на песента „Ljubav je“ от 1996 г., написана от Деян Миличевич, да не се излъчва. Така клипът се завърта само за два дни в ефира, след което е набутан в мазетата на медията. Трудно, но се намира в мрежата запис от участието на Лепа Брена в телевизията със същата песен и масовка от войници.

Моден фотограф коментира за Kurir събитията около скандалното видео: „Никога няма да ми стане ясно защо югославската армия се срамува от видеото с Лепа Брена. Едва два дни го излъчваха по pInka, пристигна писмо от Генералния щаб, категорично забраняващо по-нататъшното показване".

„Жалко...Брена марширува със специалната част, пее в казармата, войниците около нея тренират... Дори аз нямам това видео в архива“, споделя авторът на песента Миличевич.

Забраненият клип обаче по неведоми пътища изплува на светло и се завъртя в Youtube. Качеството му е лошо, тъй като вероятно е копие, но дава представа какво не са харесали от Генщаба на армията на СФРЮ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и какво показва видеото?

    13 0 Отговор
    и като ви дава представа какво не са харесали защо не го казвате ? наложи се да го гледам заради вас а то нищо ?!?!?
  • 2 Всъщност

    17 0 Отговор
    Ами ..клип. А за неадекватен клип мога да дам пример с клипа на Веско " Родната полиция ни пази " , от времето когато приятелите му ЦвЦв и Борисов управляваха заедно .
  • 3 Лепа👉хубава!

    7 0 Отговор
    И, защо е забранен!?Показва, как войниците тренират и маршируват!Или, защото и се вижда сутиена? И, не трябва да изкушава войниците!😉😉😉🤔🧐😁
  • 4 Какво да показва видеото?

    6 0 Отговор
    Лепа Брена с младежкия сутиен. Не разбрах какво им е специалното на тези войнски части.
  • 5 Бегай

    8 0 Отговор
    Останал ми е спомен от онова време,че Лепа Брена отиде на фронта, да вдига духа на югославската армия.Тя самата е босненка и истинското ѝ име е Фахрета Яхич. Най- вероятно затова е спрян клипа.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 3 Отговор
    Защо вече няма Югославия ❓
    Кой унищожи една независима Европейска държава ❓

    Коментиран от #9

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор
    Естествено нито дума как Лепа Брена и Горан Брегович бяха на мостовете в Белград и водеха хората там ❗
    Дали защото бяха там , за да не хвърлят ДЕМОНОкратичния си товар самолетите изпратени лично от БайДрън 🤔🤔🤔🤔
  • 8 хмм

    1 0 Отговор
    Много профешънъл изглежда, затова са го забранили.
  • 9 Не помниш ли?

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    През 1990 година в Хърватия се учредява партията Хърватска демократична общност с лидер Франьо Туджман. Тя печели изборите и Хърватия обявява независимост от Югославия. Югославската народна армия напада независима Хърватия. Бомбардирани са Дубровник, Госпич, Шибеник, Задар, Карловац, Сисак, Славонски Брод, Осиек, Винковци и Вуковар. Войната продължава до 1995 година като Хърватия си възвръща всички територии.

    На 25 юни 1990 Словения също обявява независимост. Разпложените на нейна територия части на Югославската народна армия завземат някои стратегически пунктове, но силите на Словенската териториална отбрана ги отблъскват и за 10 дни войната приключва.

    Режимът на Милошевич води военни действия в Босна и Херцеговина, в Косово. Даже имаше поход към Македония, който спря след като дадохме танкове на македонската армия.

    Това беше кървавия край на СФРЮ. На 21 май 2006 г. в Черна гора е проведен референдум за независимост и 55,5% от избирателите гласуват за излизането на държавата им от съюза със Сърбия. На 3 юни 2006 г и това става факт. Този път без война.