Last news in Fakti

11 Август, 2023 15:58 2 921 9

5-те прости правила за живот на столетниците

  • здравословен живот-
  • столетници-
  • сто години-
  • възраст

Ето какво правят хората, достигнали 100-годишна възраст

5-те прости правила за живот на столетниците - 1
Снимка: Shutterstock

Наблюдавайки модерния начин на живот, много хора са изгубили надежда, че ще отпразнуват 100-годишнината си. Напразно е така, защото да живееш дълъг и щастлив живот е много по-лесно, отколкото мнозина си мислят. Достатъчно е, след навършване на 40 години, да придобиете някои добри навици, пише zdrave.to.

Хранете се правилно

Пенсионерите от Окинава, архипелаг между Япония и Тайван, живеят средно до 85 години и почти не страдат от болести, свързани с възрастта. Всичко е свързано със здравословното им хранене, което почти не съдържа захар, сол и наситени мазнини. Окинавите ядат риба, ориз, водорасли, тофу и зеленчуци. И те никога не преяждат.

Не се сърди

През 2007 г. режисьорът Тим Самуелс създава рок група от възрастни хора. Екипът, който пее известни песни, разтърси британските класации и събра от Youtube над пет милиона гледания. Когато един от участниците в групата, 83-годишната Грейс Кук, беше попитана как успява да води такъв активен и жизнеспособен живот, тя отговори: "Прощавам всичко. Не знам как да се ядосвам на някого.".

Спорт

Не забравяйте колко често отлагате спорта, имайки предвид факта, че „възрастта ви не позволява“. Междувременно през 2011 г. 100-годишният Робърт Маршанд кара с 23 километра в час стационарно колело. За сравнение средната скорост на колоездене е 12 км / ч. Рекордьорът призна, че никога не е пушил нито една цигара през целия си живот и се е опитвал почти да не пие алкохол.

Грижете се за зъбите си

Често посещавайте стоматолога не само заради красивата усмивка, но и защото болестите на зъбите влияят негативно на сърцето, както и на когнитивните умения. Храната трябва да се дъвче, и тъй като възрастните хора често имат големи проблеми със зъбите си, те консумират само течна храна, което се отразява отрицателно върху способността за възприемане на информацията.

Отделяйте време за себе си

Всеки ден консумираме огромно количество информация, общуваме с десетки хора и почти не прекарваме време насаме със себе си. Въпреки това, за вътрешната хармония, личното пространство е от съществено значение. Опитайте се да си подарите поне половин час на ден - разходка, слушане на музика, четене или рисуване. Основното нещо е, че по това време никой не ви разсейва.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    Благодаря госпожа Атанасова за Полезната статия

    Коментиран от #2

  • 2 ДЕТЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Чичо Вальо, вие не се притеснявайте, държавата добре се грижи за вас вече 64 години!

    Коментиран от #3, #6

  • 3 И ти си на около 30

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДЕТЕ":

    Още на биската
  • 4 за мъжете кандидат столетници

    5 3 Отговор
    Опитайте се да си подарите поне половин час на ден -с игрива и дашна дама вместо в градинката пред блока
  • 5 Селянин

    7 0 Отговор
    Яжте, пийте и си носете новите дрехи, че вече двама познати водещи подобрен здравословен живот, винаги усмихнати и положителни и спортувайки си заминаха от рак на по 32 и 33 години. Единият за месец, другият се бори две години.

    Коментиран от #7

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДЕТЕ":

    Не Държавата ДЕТЕ Имам си пенсия по глухота работил съм в Тих Труд тежкочуващ съм получих инсулт преди Години грижат се Брат ми и снаха ми Брат ми е Анатоли Ангелов културиста и не съм от Град Козлодуй а от Град София не съм Вальо Приятен Следобяд и Уикенд ДЕТЕ
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    Мъдро Съболезования за Близките Ви а Животът е Миг от Вечноста
  • 8 л;кйхгф

    4 1 Отговор
    Пускат ни вируси и незнайно какви твари, пък да се надяваме да доживеем до 100 год.?!
  • 9 гръцка диета

    5 1 Отговор
    Преди няколко години посетих остров Икария в Гърция. Той е известен като острова на дълголетниците. Един дядо на 87 години ми каза, че баща му не е живял много, умрял на 88години, но дядо му живял до 106. На този остров консумират, освен морски продукти, също козе месо, козе сирене, зехтин, пият червено вино, в таверните пеят и танцуват. И консумират една трева "влита", която я правят на салата. Козите обаче се хранят с билки и трева от планината, не със смески и химия.