Last news in Fakti

12 Август, 2023 15:33 3 386 5

Най-големите острови в България

  • острови-
  • българия-
  • река дунав-
  • черно море-
  • белене-
  • свети иван

На територията на България има 117 острова – 80 речни, 30 морски и 7 езерни

Най-големите острови в България - 1
Снимка: Уикипедия

На територията на България има 117 острова – 80 речни, 30 морски и 7 езерни. В най-голямата си част – 64 острова – са разположените на река Дунав. Но кой от тях е най-голям. Днес ще ви представим класацията на топ 5 на най-големите острови в България, пише Poznanieto.bg.

Всички са раположени на река Дунав. Но без повече бавене, нека научим кой е най-големият от тях:

1.Белене – 41 кв.км

Без никакъв спор на първото място е остров Белене. Той е много по-голям от останалите и със своите 41 кв.км е победителят в класацията. Той дори е на 9-то място като големина спрямо островите разположени на река Дунав. Там на първото място е Житния остров в Словакия.Самият остров се намира североизточно спрямо град Белене, като от българския бряг го отделят около 270 метра.

Най-често островът се свързва със затворът, който се намира там.Малко хора знаят, че освен затворническият комплекс, там се намира и резерват. Той се казва Персински блата – името идва от старото наименование на остров Белене – Персин.

Той обхваща няколко големи блата на самия остров. Интересното за него е ,че там може да видите едни от най-големите екземпляри на красивото цвете водна лилия – гледна, която наистина си заслужава.

2.Козлодуй – 6,1 кв.км

Това е вторият по големина остров в България. Но както се вижда отчетливо, разликата с остров Белене е наистина значителна. Интересното за този остров е ,че е залесен с канадска топола – тя се нарича и делтоидна топола и достига впечатляващите 35 метра височина.

От друга страна, на самия остров има обработваеми земи, които се ползват от местното население. Има и блато, което е подходящ ареал за обитаване от диви гъски и патици.

3.Вардим – 4,9 кв.км

Този остров е истински рай за гнездене на много видове защитени птици в нашата страна. Той е със сравнително ниска надморска височина и това означава, че през пролетта големи части от него биват залети от придошлата река.На острова се срещат цели 75 вида птици от които най-впечатляващи са:

  • Голям Корморан
  • Нощна Чапла
  • Лопатарка

Друга запазена марка за този остров е наличието на специфичен вид дъб. Той се нарича вардимски дъб – воднолюбива разновидност на познатия на всички обикновен дъб.

4.Батин – 4,2 кв.км

Намира се северно от село Батин, Русенско. За островът е характерно, че има специфична елипсовидна форма, приличаща на човешко око. На него има 2 блата и част от територията се обработва. Освен това, там се намира и един от най-луксозните ловни домове в тази част от страната, тъй като част от територията на острова се включва в Държавното дивечовъдно стопанство Русе.

5.Голяма Бързина – 3,9 кв.км

Намира се северно от остров Белене, спрямо който е свързан с тесен канал.Обрасъл е предимно с върба, но на практика не се използва.

Кой е най-големият български остров в Черно море

Остров Свети Иван

Това е Свети Иван – той има площ от 0,66 кв.км.Ясно се вижда разликата в големита спрямо островите разположени на река Дунав.Намира се в близост до стария Созопол.Мястото е било свято още по времето на траките. Те са построили светилище тук, което по-късно гърците трансформират в храм на Аполон.В рамките на Византия, през V век тук е изграден храм посветен на Света Богородица.

С течение на вековете, той сменя своята принадлежност между Източната Римска империя и България, като през 1263 година се построява нов храм посветен на Йоан Кръстител.

Друга важен факт за него е, че през 1993 година е обявен за защитена територия с цел опазване на редки видове птици, които са застрашени от изчезване.Островът може да се посети с лодки и корабчета от пристанището в Созопол, но трябва да се знае, че това е забранено в периода април – юли, в който гнездят птиците там.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хан Ауспух

    3 3 Отговор
    Остроф болшевик
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русенец

    0 0 Отговор
    Я кажете, кой се разпорежда с островът срещу с.Вардим?