Last news in Fakti

24 Август, 2023 15:58 2 185 11

САЩ създали ЦРУ заради Сталин?

  • сталин-
  • йосиф сталин-
  • ссср-
  • цру-
  • сащ-
  • пърл харбър

Най-разпространената версия за създаването на управлението е Пърл Харбър, но съществува и друга версия, свързана със СССР

САЩ създали ЦРУ заради Сталин? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В официалната история на ЦРУ почти в прав текст пише, че управлението е създадено заради влиянието на Сталин. И то по-конкретно заради страхотния шамар, който получават Щатите след Пърл Харбър. Случаят в историята на спецслужбите е уникален. Все едно Дзержински казва, че създава ЧК напук на Чембърлейн, пише Труд бг.

През 1955 г. е създадена комисия за разследване на държавния апарат на САЩ. Оглавява се от Хърбърт Хувър. Това не е Хувър, създателят на ФБР, а бивш президент на САЩ.

Ето какво пише той за основната причина за създаването на ЦРУ: “Съществуването на ЦРУ се дължи изцяло на изненадващата атака срещу Пърл Харбър и следвоенното разследване на ролята, която играе разузнаването (или липсата на такова) в неуспеха на нашата армия да получи адекватно ранно предупреждение за предстоящото нападение от Япония.”

Всъщност, ако трябва да бъдем честни, през 1941 г. американците дори не смятат да се бият с Хитлер. Нещо повече, всъщност те го подкрепят. Защото има санкции срещу СССР. Съгласно новите закони, е забранено на Съюза да се продава модерно американско оборудване, самолети и оръжия. Историята за това как руският Народен комисариат на външните работи подкупва половината военни служители на Щатите, включително семейство Рузвелт, е отделен детективски роман. Но дори и с всички подкупи, те отказват да продадат на руснаците боен кораб от типа “Мисури” и да помогнат за изграждането на такъв в СССР.

Между другото, доставките на Lend-Lease през 1941 г. от САЩ отиват само в Англия. Всички молби на съветските дипломати за помощ с доставки срещат неразбиране. Дори опитите за подписване на необвързващ съюзен договор със СССР срещу нацистите през 1941 г. се провалят.

Създава се усещането, че американците няма да се намесват във войната дори на хартия. Тихо изчаквайки някой да направи пари.

Безумието на самурая

Всичко се променя за един ден и много рязко след японското нападение над Пърл Харбър. Веднага започват да се замислят и за ленд-лиз и за преговорите по съюзния договор и американците внезапно се събуждат от зимен сън.

Освен това, за Япония да атакува Щатите, е проява на рядък идиотизъм. Ясно е, че държавите задушават японските интереси в Азия, заличавайки петролните бази и базите за доставки. Но да скочиш да се биеш срещу САЩ е лудост дори за самурая.

През 1951 г. се провежда голямо разследване на сенатската комисия на САЩ за това как и защо японците атакуват Пърл Харбър. Колкото и да е странно, централната фигура в това е известният разведчик от разузнаването Рихард Зорге и неговата разузнавателна мрежа.

Сенаторите са твърдо убедени, че другарят Сталин лично убеждава самураите да нападнат щатите. Какво и как лидерът на болшевиките обещава на императора, не е известно, но версията е изключително любопитна.

Днес едва ли е възможно да се докаже, че Сталин и неговият агент Зорге са успели да убедят японците да рискуват всичко и да скочат срещу американците. По-важното е, че американците на ниво големи босове, сенатори, прокурори, ръководители на специални служби практически не се съмняват в това.

Отново и отново четем, че ЦРУ е създадено като отговор на Пърл Харбър. Но по някаква причина тайните агенти не отиват масово в Япония, а напротив, в СССР.

Изобилие от агенти

Президентът на САЩ, при който е създадено ЦРУ Хари Труман, в мемоарите си пише: “Често си мисля, че ако информацията, идваща до правителството по това време, беше координирана, щеше да бъде много по-трудно, ако изобщо беше възможно, за японците да успеят в изненадваща атака срещу Пърл Харбър.

В крайна сметка в онези дни военните не знаеха всичко, което знаеха в Държавния департамент, а дипломатите нямаха достъп до информацията на армията и флота.”

Като цяло Труман откровено плаче на тази тема. Американската армия създава толкова много разузнавателни агенции, че той просто се обърква. Тук е прословутото армейско разузнаване G-2 и военноморското разузнаване. Има и мрежа от разузнавачи в посолствата.

Дори напълно цивилните министерства имат собствени разузнавателни служби. През годините на войната дори ФБР провежда тайни операции в чужбина, което по принцип не трябва да си подава носа извън Щатите.

Труман пише, че службите се състезават помежду си, пишат компромати една срещу друга и е абсолютно невъзможно да се разбере каквото и да било.

През 1947 г., за да премахне този позор, Труман създава ЦРУ. Би било логично досегашните служби да се премахнат, но те са запазени, с изключение на много екзотичните. Просто добавят новата супер-служба ЦРУ. Забележителна е официалната история на службата, съставена в средата на 70-те години по искане на сенатска комисия.

С какво трябва да се занимава ЦРУ в документите е изключително неясно обяснено и това означава само едно - тази служба се готви да прави неща, които не могат да бъдат записани в документи.

Не може да се запише в закона: създава се, за да организира държавен преврат в Иран и Гватемала, във Виетнам и Афганистан, в Никарагуа и Залива на прасетата. И в същото време шпионаж и подкрепа на дисидентите в СССР.

Прави впечатление, че американските ръководители пишат за това без да се крият. В края на 70-те години заместник-директорът на ЦРУ Клин публикува в мемоарите си:

“В заповедта за създаването на ЦРУ се появи термина “национална сигурност”, който съществува и до днес и е удобно извинение за голяма част от разузнавателната дейност и служи като неясно оправдание за почти всичко, което президентът желае.”

Оказва се, че е напълно възможно да се създаде служба с неограничени привилегии, която не носи отговорност за нищо.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    21 6 Отговор
    ФАЩ са създали ЦРУ за, да създават войни по планета, войни които да облагодетелстват Ротшилдите.
  • 2 Историк

    8 16 Отговор
    Някой рузки другар яко се е развихрил със съветската пропаганда. Такива драсканици дори по времето на комунизЪма не се пишеха.
  • 3 цербер

    12 0 Отговор
    Заради Сталин ли САЩ са създали ЦРУ?
  • 4 мдаааа

    16 4 Отговор
    Алън Дълес 1945 г. реч с която очертава стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз и соца...

    „...ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
    ...Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза:
    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ
  • 5 Комуниста фашист

    6 13 Отговор
    Нямаше нужда да създават ЦРУ, ако просто бяха оставили нацистите да унищожат Съветския съюз. Един срещу един, Съветският съюз беше пътник.
  • 6 Бълг

    3 4 Отговор
    Тишко,тъп си като руската опорка,която си издращил тук.Няма да падам под нивото си и да ти обяснявам.Ти просто си ТЪП!
  • 7 Търновец

    2 2 Отговор
    Допълнение - през Април 1944 се подписва пакт за ненападение между Съветска Русия и Япония за 5 години - страните се задължават да не воюват помежду си но могат да воюват срещу съюзници на другата страна. Пакта е по инициатива на Сталин. Вярно е че Рузвелт праща войски да блокират достъпа на Япония до нефт. Благодарение на пакта Маршал Жуков изтегля 2 армии от далечния изток и така спасява Москва дори Сталинград. Японците никога не са нарушавали пакта, но през 1945 само 5 дни преди капитулацията на Япония Русите нападат Япония в нарушение на пакта и без да срещнат съпротива завземат Сахалин и Курилите които станаха Японски на мирния договор подписан в Петербург през 1875. Съгласно договора Япония признава Манчжурия с Порт Артур и част от Корея за част от Русия. Хари Труман е вярно че създава ЦРУ, а също Труман беше избрал за А бомба град Киото - старата столица с 2 милиона цивилно население.

    Коментиран от #8

  • 8 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Търновец":

    Извинете пакта за ненападение се подписва Април 1941 не 1944
  • 9 Курбан

    11 0 Отговор
    Рузвелт е имал информация за подготвянятя атака на Пърл Харбър и предвидливо са извели от базата самолетоносачите. Останалите кораби и моряци са турени курбан за да имат мотив да обявят война на Япония. В САЩ изолационистките и прогерманските настроения са били много силни - Фодд си е чист нацист, както и Рокфелерите.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Курбан":

    Форд беше симпатизант на Хитлер, а Рокфелер и Ротшилд имаха проблеми с т.н. Интернационалисти и с мераците на Съветите за Манчжурия и топло пристанище. Хитлер трябваше да е спирачката пред Кремъл. А през ВСВ Европейската икономика беше разрушена и Немски фирми демонтирани, доларът стана основна резервна валута, и за да ограничат растящото влияние на Съветския блок САЩ разположиха военни бази и по силно и глобално разузнаване - ЦРУ, до преди войната Британското МИ 6 беше водещо, даже и в Бъкгария