Last news in Fakti

14 Ноември, 2013 07:00 25 776 6

Наздраве! 7 неочаквани ползи от червеното вино

  • съвети-
  • вино-
  • червено вино

Изследователите отдавна изтъкват колко полезно е виното за сърцето

Зимата чука на вратата ни. В този мразовит сезон, когато виелици се вихрят по улиците, а кишав лепкав сняг се стеле по тротоарите, когато студеният вятър щипе бузите и носовете ни, а пръстите ни замръзват от минусовите температури – чаша червено вино е чудесен начин да си починете след дългия и уморителен ден, който сте имали.

Изследователите отдавна изтъкват колко полезно е виното за сърцето, как хората, които пият по чаша вино на ден, са по-малко застрашени от сърдечносъдови заболявания. Но това не е всичко. Пиенето на червено вино има и други ползи за здравето ви. Ето седем други ползи от червеното вино, което най-вероятно не знаете.

1. Защита на вашата усмивка

Когато става въпрос за червеното вино и зъбите ви, повечето хора смятат, че виното оцветява зъбите и пречи на блестящата им усмивка. Италиански учени от университета в Павия са доказали, че ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от образуване на кариеси. Проантоцианидини (флавоноиди с антиоксиданти) в червеното вино помагат за предпазване от бактерии като се „залепя“ за вашите перлено бели зъби и по този начин предотвратява натрупването на плака. Сега имате причина да се усмихвате.

2. Подпомага храносмилането

Чаша червено вино по време на хранене може да направи много повече от това да улесни разговора. Полифенолите, които се съдържат във виното помагат за намаляване на вредното въздействие на определени химикали в храните, преди да се разпределят из останалата част от вашата система. Те също така „казват“ на тялото да се освободи от азотния оксид, който отпуска (разпъва) стените на стомаха, когато той е пълен с храна и подобрява храносмилането.

3. Може да извая талията ви

Червено вино не само ви помага да се чувствате по-удовлетворени и потискат апетита (така че ядете по-малко), но изследвания казват, че също така може да спре растежа на мастните клетки чрез вещество, наречено пицеатанол. По принцип, веществото предизвиква спиране на образуването на мастни. Какъв е резултатът? По-малък шанс да качите килограми.

4. Укрепва костите ви

Последните проучвания показват, че умереното консумиране на червено вино помага за здрави кости. Този ефект е особено очевиден при жени след менопауза. Здравите кости означават по-малка възможност за развитие на остеопороза. Все пак говорим за умерена консумация,. Свръхконсумацията на червено вино има обратен ефект и може да направи костите по-слаби и по-крехки.

5. Побеждава настинката

Вярно е: високите нива на богатите на антиоксиданти полифеноли възпрепятстват размножаването на вирусите, веднъж попаднали в тялото ви. Те също ви помагат да намалите податливостта си към грипните вируси и разбира се, студа. Според проучване в Испания, хората, които пият две или повече чаши червено вино на ден са боледували с 44% по-малко отколкото тези, които не пият.

6. Предотвратява рак

Може би някои от най-вълнуващите изследване показват, червеното вино помага при борбата с рака. Благодарение на съдържанието на ресвератрол в напитката се увеличава действието на химиотерапията и раковите клетки стават по-податливи на лечението. Ресвератролът е естествено химично съединение, което се намира се в ципата на гроздето, червеното вино и други храни и напитки. По-специално, ресвератролът възпрепятства растежа на раковите клетки и появата на тумори при проучвания с животни. Учените се надяват да използват тези познания в бъдеще за превенция на рака и лечението му.

7. Живеете по-дълго

Не само, че ресвератрол потенциално предпазва от рак, но може да се бори и със стареенето. В едно завладяващ изследване на червеи, учени са установили, че ресвератролът може да удължи продължителността на живота с 60%! Той задейства т. нар. "ген на дълголетието" (SIRT1), който допълнително повишава общото здравословно състояние. Учените имат големи надежди за бъдещето на ресвератрол като средство за удължаване продължителността на човешкия живот и жизненост.

Разбира се това са само част от ползите на червеното вино. Според други изследвания то помага за намаляването на холестерола, предотвратява появата на деменция и дори помага за по-доброто функцията на белите дробове. Само не забравяйте, че тези здравни ползи от червеното вино се появяват при умерена консумация (около една чаша за жените, и 1-2 за мъжете).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    9 0 Отговор
    Затова яжте пийте и се веселете и м..ната им на лекарските съвети! Моя дядо всяка вечер пиеше по половинка домашна ракия и доживя до 90 години.

    Коментиран от #5

  • 2 Фен

    12 0 Отговор
    Още сега ще обърна 1-2 чашки. Няма да чакам до довечера!
  • 3 маляка

    6 0 Отговор
    дозата е 2 промила
  • 4 Симеон Ханджиев

    11 0 Отговор
    И без тези съвети точно това правя,пия домашно червено винце,мезя и чакам жената да си дойде от работа и после нема уморена съм и разни други глупости.Наздраве на всички а коментар 1 и 2 почавате и по една пол.точка.
  • 5 PROFESIONALISTA

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Не се знае- ако не беше пил, можеше да изкара и до 100г.... Но вижте само с каква пародия е написана статията- "Може би някои от най-вълнуващите изследване показва...." или "но може да се бори и със стареенето."..., което значи, че щом пише "МОЖЕ", значи може и да НЕ МОЖЕ.... Всичко е въпрос не само на това какво ще приеме тялото ни, а какво е предразположено да задържи и усвои, и какво няма да успее да оползотвори и ще изхвърли. Освен това не всяко вино е вино. По магазините е на 100% пълна химия, която абсолютно никаква полза не носи на никой организъм, и например дедо ти немаше и до 60 да изкара с такова вино. Всичкото хубаво вино, което се прави в Бг, отива за износ. Тук се продава най-долния боклук, химизиран до безкрайност.... Виж ако е домашно и е добре направено, е друго нещо...
  • 6 Бай Иван

    13 2 Отговор
    Добрите пиячи употребяват сами истински домашни напитки а не дезодоранти от хранителните вериги. Наздраве на дружината!