Last news in Fakti

11 Септември, 2023 17:15 1 382 2

Колко опасно може да бъде приемането на хапчета без вода

  • хапчета-
  • лекарства-
  • вода-
  • опасно за здравето

Някои хапчета е добре да се приемат с малко вода, други с повече, но при всички положения течността трябва да присъства

Колко опасно може да бъде приемането на хапчета без вода - 1
Снимка: Shutterstock

Приемът на лекарства се налага по различни причини. Една от най-разпространените им форми е хапчето. Преглъщането на таблетките става в присъствието на вода, като количеството ѝ варира според особеностите на медикамента. Някои хапчета е добре да се приемат с малко вода, други с повече, но при всички положения течността трябва да присъства.

Преглъщането на хапчета без вода е опасно и не е препоръчително да се случва. Вярно е, че невинаги имате вода в себе си, за да изпиете хапчето, което трябва да приемете, но е от огромно значение да се въздържате от преглъщане на медикаменти „на сухо“.

Още по-непрепоръчително е да ги дъвчете, за да ги преглътнете по-лесно без вода. Това може да причини сериозни увреждания на зъбите, венците, лигавиците в устната кухина.

Защо поглъщането на хапче без вода може да е опасно?

Всяка таблетка съдържа активни и помощни вещества, като всяко от тях е предназначено за разтваряне в определен момент, навлизайки в храносмилателния тракт. В повечето случаи таблетките започват да се разтварят след досег с течност.

В устната кухина и хранопровода също се съдържат естествени телесни течности, които отключват разтварянето на таблетката. Именно това налага преглъщането на хапчето с вода, която да осигури бързото преминаване през хранопровода.

Ако преглътнете хапче без вода, съществува риск то да заседне в хранопровода и да започне да се разтваря там. Това може да причини увреждания и раздразнения на лигавицата на хранопровода, които могат да се окажат много опасни.

Химическата структура и състав на таблетките може да причини сериозно увреждане на тъканите. Колкото по-дълго хапчето стои в досег с лигавиците, толкова по-сериозен може да е ефектът.

Ако таблетката не премине бързо и не достигне стомаха, където е предназначена да се разтвори, това може да причини поява на киселини, болка, парене, различни реакции, в някои случаи кървене и язви.

Дори таблетката да не заседне в хранопровода и да не предизвика раздразнения, поглъщането ѝ в компанията на вода е от значение за по-качественото ѝ усвояване от организма. Препоръките за прием в описанието на медикаментите не са случайни и са установени след провеждане на необходимите тестове.

Винаги следвайте точно указанията в листовката на медикамента. Никога не прибягвайте до прием на лекарство извън установените норми, пише az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 на село

    0 0 Отговор
    Ма да! И аз така правя-пия ги с 3 глътки вода. И после суча.