Last news in Fakti

12 Септември, 2023 08:18 2 318 3

Тонове червено вино предизвикаха потоп в португалско село ВИДЕО

  • португалия-
  • вино-
  • наводнение-
  • село

Местните власти обявиха бедствено положение

Винопроизводители боядисаха малкото португалско градче Сао Луренку до Байро в червено, след като два от резервоарите му случайно разляха 2,2 милиона литра червено вино по обикновено тиха и спокойна улица.

Бързата река от червено вино потече по стръмен хълм в малкото градче, близо до бреговете на Португалия, след като два резервоара, собственост на дестилерия Левира, внезапно се повредиха в неделя.

Озадачени местните гледаха как виното, почти достатъчно да напълни олимпийски плувен басейн, се разнесе по улиците на града.

Разливът беше толкова голям, че местните служители задействаха предупреждение за природно бедствие и бяха принудени да отклонят виното, за да спрат замърсяването на близката река Чертима.

Пожарната служба на Анадия успя да блокира потока и го отклони от реката, за да се влее безопасно в близкото поле, съобщават местни медии.

Пожарникари казаха, че мазе в къща в близост до дестилерията е наводнено с вино.

От винарна Левира се извиниха и казаха, че вече са извършили драгиране на напоената с вино земя.

„Поемаме пълната отговорност за разходите, свързани с почистването и отстраняването на щетите, като разполагаме с екипи, които да направят това незабавно.

„Ние се ангажираме да разрешим тази ситуация възможно най-бързо.“

Въпреки че реката от вино можеше да причини екологична катастрофа, експертите казаха, че пиенето на от червено вино от различни сортове грозде е добро за червата.

Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в King's College London, каза, че пиенето на разнообразни вина може да има същата полза като разнообразната диета.

„Моят съвет към любителите на виното“, каза той, „е да продължават да го обичат и да го пият

„Разнообразието също е важно – ако вземете аналогията с храните, наличието на набор от различни сортове грозде във вашата диета означава, че ще помогнете на различни чревни микроби вътре във вас и ще подобрите здравето и разнообразието на червата.

Така че не се придържайте към едно и също вино. Опитайте стотици или хиляди различни сортове грозде, които обикновено не ни харесват.

„Нека върнем тези редки сортове на картата отново, защото всеки от тях може да ви помогне да подхранвате наистина здрави чревни микроби във вас и да подобрите здравето си.“

Проучване, ръководено от екипа на професор Спектър през 2019 г., включващо участници от Обединеното кралство, САЩ и Белгия, установи, че хората, които пият червено вино, имат по-широк набор от чревни бактерии, което е свързано с по-добро здраве на червата.

Това не се наблюдава при бялото вино, което може да се дължи на факта, че червеното вино има ципи от грозде, останали през по-голямата част от процеса на ферментация, така че има високи нива на полифеноли - растителни съединения, които са полезни за червата и могат да намалят възпаления в тялото, свързани с лошо здраве на възрастните хора.

Източник: Дейли Мейл


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезвения

    8 1 Отговор
    много лошо наистина бедствие тежка зима предстои…
  • 2 Дестилация

    7 1 Отговор
    Ако беше в бг, селските пияници шяха да получат инфаркт.
  • 3 Ко каза Ко

    3 2 Отговор
    Пуснете го към БГ-то тук има много пияни джибри ще го изцукат за 2-3 часа.
    Да не замърсявали реката 😀😀😀😀направете си сметката какво има в това вино.Много боя, подсладител, спирт и нещо друго.Истинското вино - няма как да излезе толкова матерял и се прави само от грозде + вода и няма да направи катастрофа само ще напие рибата и така ще стане още по-добро мезе за чаша хубаво домашно винце.😀😀😀😀😀😀