Last news in Fakti

18 Септември, 2023 10:45 1 662 14

Калина Крумова стана донор на яйцеклетки

  • калина крумова-
  • донорство-
  • яйцеклетки-
  • демографски проблем

"Искам жените, които чакат да знаят, че има кой да им даде", сподели още Захариева

Калина Крумова стана донор на яйцеклетки - 1
Стопкадър: Vbox7

Реших да стана донор на яйцеклетки. Много деца не са родени. Много сълзи са изплакани. Това сподели пред Мон Дьо по NOVA бившата журналистка и депутатка Калина Крумова-Захариева.

Тя смята не само, че трябва да се говори по тази тема, а напротив, трябва да говорим много често.

"Не е честно да гледаме на донорството като екстра, а като един много осъзнат хуманен акт", смята тя.

"В началото на годината замразих мои яйцеклетки, защото природата е много непредвидима. Статистиката показва, че възрастта в Европа на която яйчниковият резерв на една жена се изчерпва е много ниска. Жени на 30 години са с изчерпан резерв и не могат да станат майки", посочи тя.

Коментира, че се радва, че е променена наредбата и от 36 години, вече са променени на 38 за жените, които могат да дават яйцеклетки. В момента тя е на 38 години.

"Не ми се е налагало и се надявам да не ми се налага да правя инвитро", сподели още Крумова.

"Искам жените, които чакат да знаят, че има кой да им даде. За съжаление нямаме яснота какъв е размера на този проблем. Във време, в което си говорим, че сме в демографски срив, как се прави стратегия за бъдещето когато нямаме измеренията на проблема", попита тя.

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от тях имат нужда. "Няма общ регистър на чакащите, и какво правим - мълчим. Тотално безхаберие".

"Когато бях политик законопроектът за сурогатно майчинство беше приет на първо четене и дотам. Близо 12 години по-късно трябва да бъдем точни - темите за сурогатно майчинство явно не бяха достатъчно важи и не минаваха бързо."

"Защо караме българите, които имат нужда от сурогатна майка да се чувстват като престъпници? Пращаме ги в Украйна, за да имат легал на своето дете. Да пишат там своята история, да измислят оправдания, за да се почувстват щастливи в най-човешката си мечта. Искам да ги призова да разкажат историите си, защото те са героите, а не престъпниците"
, призова журналистката.

"Как помагаме на тези чийто път да имат дете е труден. Един от най-грозните въпроси, които получих, когато започнах да се занимавам със сурогатното майчинство беше: Защо се занимаваш, след като имаш дете. Това нормално ли е? Това е лицемерие", възмутена коментира Крумова.

Смята и съжалява, че много късно е започнала да вижда проблема на въпроса.

"Много съм благодарна на семейството ми. Имах пълната подкрепа на всички. Мъжът ми беше много притеснен, имам страх от игли и ми е малко трудно, но благодаря на лекарите, които не се отказаха да ми вземат кръв и след осмия път. Детето ми също много ме подкрепя.", каза още тя.

На хората, които ще я заклеймят след откровеността ѝ, им пожела никога да не разберат какво е да имаш нужда от донор.

Бившата журналистка вдигна сватба с актьора Боби Турбото през лятото миналата година.

Сподели пред Мон Дьо, че много обичат да гледат заедно падащи звезди и дъгата.

"Не съм съжалявала, че съм била в политика. Няма лош опит, има неправилно взети уроци. Грешката ми - там където трябваше да влезна с бутонките, пипах с кадифена ръкавица", смята Крумова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 1 Отговор
    Калинките се роят вече 34 год. До дълбока старост са фертилни и се мултиплицират из всички сфери на живота.
  • 2 Охладен бройлер

    11 2 Отговор
    "Падащи звезди и дъгата", боби турбото да не е минал на другия бряг?
  • 3 Соваж бейби

    4 3 Отговор
    Ами те клетките на тази също имат годност нищо че са замразени.Важното е рекламата идва нова мода .Сурогатните майки също не са ми ясни ?!не знам дали се прави днк после коя е майката ? но мисля че шанса с друга яйцеклетка жена да хване е 99,99 на 100 % нулев 1 процент ако вярваш на вълшебство !Бебето е на родилката защото другата ако е в годна ще роди сама .Имаше случай майка дари на дъщеря си матката за да износи бебе стана при извън маточна бременност.Другото е лъжа това не е като изкуствено опрашване при рози хибрид
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    8 5 Отговор
    Професор Джовани Фрайезе.... СЛЕД НАСИЛСТВЕНОТО ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ КОВИД, СЕ НАБЛЮДАВА ОБЪРКВАНЕ ИЛИ СПИРАНЕ НА МЕСЕЧНИЯ ЦИКЪЛ НА ЖЕНИТЕ, А ПРИ МЛАДЕЖИТЕ СПИТАНЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА СПЕРМАТОЗОИДИ...... Това са фактите дами и господа..

    Коментиран от #5

  • 5 Соваж бейби

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЕВРОНЮЗ":

    Вярно е дбре че имам 2 деца ,само първата доза то нямаше и избор.Втора година за 7 месеца ми спира на една и съща дата и месец .Изобщо не съм в категория за менопауза,с 10 лабораторни изследвания доктора се притесни да не е рак нещо.Нищо само ниско кръвно и завишена хипотомия.В България не знам как са жените но тук е бум с такива случаи ако има организация за съдебни дела с удоволствие ще ги съдя . Другия парадокс от гетата са в постоянна бременост още корема не се прибрал от предходната с друго ?
  • 6 Опорка

    8 2 Отговор
    Да родиш чаве с чудждо ДНК е като да осиновиш такова. За кво е цялата борба?

    Коментиран от #9

  • 7 това е

    5 0 Отговор
    извратено по инвитроцентровете
  • 8 ужаст

    12 1 Отговор
    Кой би искал децата му да са с такива челюсти?
  • 9 не си много умен

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Опорка":

    50% от материала ще е от семейството. Чаветета си ги дръжте за избори!
  • 10 НЯКОЙ

    7 0 Отговор
    А не можеше ли да роди дете на Боби или аз нещо не разбирам.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ами,

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "НЯКОЙ":

    То не е само да роди,нали трябва да го и отглежда и възпитава,но явно не и се занимава.Тя все пак си има голям син,Боби да му мисли като се е женил за нея.
  • 13 Ахъм

    3 1 Отговор
    Ако може аз да даря директно вътре, в нейната, и направо завършен продукт...
  • 14 вдовец

    2 0 Отговор
    искам да съм донор на яйцеклетката й......😍