Last news in Fakti

21 Септември, 2023 13:32 1 736 19

2 години затвор за ТикТокърка заради ВИДЕО, на което се моли и яде свинско

  • затвор-
  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • свинско-
  • индонезия

Клипът на инфлуенсърката ядоса мюсюлманското население на Индонезия и наруши закона в страната

2 години затвор за ТикТокърка заради ВИДЕО, на което се моли и яде свинско - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

ТикТок влогърката Лина Мукерджи ще изтърпи двегодишна присъда в затвор в Индонезия заради видеоклип, на който изговаря ислямска молитва, преди да яде свинско месо. Видеото беше широко осъдено в страната с огромно мюсюлманско население.

33-годишната жена е била докладвана от местен жител за видеото, което е събрало милиони гледания в платформата на социалните медии.

Инфлуенсърката е призната за виновна за "разпространяване на информация, целяща подбуждане на омраза срещу религиозни лица и специфични групи" в съда в град Палембанг, пише vesti.bg.

Мукерджи, която се е самопровъзгласила за мюсюлманка, получи и голяма глоба за клипа, като ѝ беше наредено да плати 250 милиона рупии (13 000 паунда).

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света и има строги закони за богохулство. Свинското месо се смята за "харам" или недопустимо според исляма.

След процеса Лина заяви пред репортери, че е изненадана от присъдата.

„Знам, че съм сгрешила, но не очаквах такова наказание“,каза Лина в ефира на местния новинарски канал MetroTV.

За видеото, което беше публикувано през март, Мукерджи получи остра реакция от консервативните групи в страната. Най-висшият мюсюлмански духовен орган в Индонезия, Индонезийският съвет на улемите, заклейми видеото като богохулно.

Популярната инфлуенсърка има два акаунта в TikTok, като най-големият е с над 2,2 млн. последователи.

Нейният случай е последният от поредицата осъдителни присъди за богохулство през последните години. Миналата година шестима души бяха арестувани, след като верига барове промотира безплатен алкохол за посетители с името „Мохамед“.

А през 2017 г. християнин, бивш губернатор на Джакарта, беше вкаран зад решетките, след като беше обвинен в обида на исляма, като обвиненията бяха широко разглеждани като политически мотивирани.

Защитниците на правата на човека остро критикуват строгите закони, като твърдят, че те са непропорционално насочени срещу малцинствата.

Усман Хамид, изпълнителен директор на „Амнести Интернешънъл“ Индонезия, заяви, че членът за богохулство в индонезийския закон е бил използван за атака срещу малцинствени групи и инакомислещи.

„Той противоречи на международните задължения на Индонезия във връзка със зачитането и защитата на свободата на мисълта, съвестта и религията или убежденията, свободата на мнението и изразяването“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    10 3 Отговор
    Това, че на първата снимка месото е недопечено, е достатъчно за затвор.

    Коментиран от #8, #15

  • 2 Соваж бейби

    9 3 Отговор
    Ха ха и яде с пръсти уеш по якото от видеото.Защо я съдят истина е като няма какво яде се помоли на измислени същества да му прости грехове и ще яде .Някой от тази религия редовно го правят ама се крият дъщеря ми има приятелка още от училище ,уж не яде свинско против религията колко свински котлети ,друсан кебап по български и пържоли на бабарбекю е яло и се облизва без да се моли само казва да не казваме на техните

    Коментиран от #9

  • 3 Чаршафаджии!

    7 3 Отговор
    Горките ислямчета, много изостанали!

    Коментиран от #12

  • 4 123456

    4 3 Отговор
    Когато има закони и се спазват , глупостта и незнанието не те оневиняват ! Като иска да яде свинско - куфарите и в...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ко речи?

    7 3 Отговор
    Яжте си смръдливите кочове и не ни занимавайте с глупости!

    Коментиран от #10

  • 8 Ко речи?

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Това е алангле, първобитни! На запад масово месото го плюскат така.
  • 9 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    Без съмнение има такива,НО това се казват"религиозни по собствено осмотрение", не е мусюлманка, колкото и да казва че е, религиятя си има правила и норми, далчовек е сам някъде или в група, трябва да се съобразява със законоте и нормите на съответната религия.
    Иначе и аз си мисля, че съм астронавт.

    Коментиран от #13

  • 10 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ко речи?":

    Кочовете ако миришат то свинята как ли е, тя вано мирише на ГуЧи?
  • 11 Aлфа Bълкът

    6 1 Отговор
    Китаец като се ожени за циганка се ражда индонезиец!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Соваж бейби

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Да си призная не ги разбирам тези неща аз с която и религия де е ,всяка си има нещо абнормално !Как може да делиш животни ?прасетата или "свещенната " крава е само в главата на някой ха..о те не са религиозни нито има идея в кой корем ще попадне то е за всички земляни ,телешкия бифтек паве също розовичко отвътре с хубаво вино това е дадено от Бог на хората .Забранено е в главата на аскети навремето били на диета или решили да живеят в самота и лишения и после някой си го е наложил като религия ,феновете изпълнява автоматично без да мисли

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Ето, ти си имаш философско мислене, добре, аз не го споделям...!
    Имаш право на мнение.!

    Коментиран от #16

  • 15 Съдията Дред

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    То на тая снимка месото не е и свинско, а телешко, ако се препече повече, ще е като каиш и няма да може да се яде, ако не вярваш, питай ромейчето с рибай стека
  • 16 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Да ти кажа честно евала ти правя ако заради си въздържател да не си кусаш и пииваш заради религия,как устояваш на аромата кюфтета не си ли ял ?не знаеш какво пропускаш или луканки ,шунка .Аз не мога моята философия е такава един животец имам гледам да си хапна ,пиина с мярка де че на горния свят няма като земната храна поне да не съжелявам после че съм пропуснала .

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Благодаря!
    НИКОГА в моя живот не съм пробвал свинско или производните му и, НИКОГА в моят стомах не е попадал алкохол, и производните му!
    Въпрос на духовно възпитание!
    Приятен следобед Ви желая!

    Коментиран от #18

  • 18 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Благодаря и на вас с най приятелски чувства.Аз дори не мога да осъзная такова въздържание ни да го изпълня ,слаба воля или Мартин Лутер както е казал , че свободната воля е Божието достойнство .Следователно, човек не може да го има ама при мен не минава номера Бог си царува горе ние тука сме си богове на Земята като си ида да държи забраненото с катинар на хладилника в Рая ,любовта наистина минава през корема с вкусна храна и чашка питие .Дано на горният свят хора като вас имат по специална благословия награда .
  • 19 Трак

    0 0 Отговор
    Той противоречи на международните задължения на Индонезия във връзка със зачитането и защитата на свободата на мисълта, съвестта и религията или убежденията, свободата на мнението и изразяването“, каза той.
    СУПЕР НАГЛИ БО-К:ЛУЦИ ЧИ-ФУТСКИ СА ТЕЯ ОТ АМНЕСТИ. Ок аз ще ида във Франция или която и да е европейска държава и с правото си на глас и МИСЪЛ ще кажа че не е имало ХОЛОКОСТ И ЧЕ ХИТЛЕР Е ВЕЛИК ЗАЩИТНИК НА ЕВРОПА !! Хайде да видим че тея в Индонезия и Саудитска Арабия ще ни се сторят като детска градинка . Веднага ЛИБЕРАЛНИТЕ ИЗВРЪТЕНИ ФАНАТИЦИ ЩЕ МЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА САМО ЗАЩОТО СЪМ ОТРЕКЪЛ НЕЩО СИ И НЯКВА СИ ЛЪЖА И ТО БЕЗ ДА УБИЖДАМ НИКОЙ. В ЕС ако отречеш нещо и кажеш че не е било така влизаш в панделата иначе любимото им занимание е да съдят целия свят щото не са изврътеняци като тях самите