Last news in Fakti

24 Септември, 2023 21:16 7 246 33

Човешкият мозък продължава да работи дълго след смъртта, установиха учени

  • мозък-
  • смърт-
  • след смъртта-
  • мозъчна дейност

Векове наред учените са вярвали, че умирането не е краят на мозъчната дейност, а сега това е доказано

Човешкият мозък продължава да работи дълго след смъртта, установиха учени - 1
Снимка: Shutterstock

Още от зората на времето хората са се чудили какво се случва след смъртта и дали има живот след нея. Макар че учените не са успели да разгадаят този въпрос, наскоро те откриха, че преходът от живот към смърт не е толкова прост, колкото някога се е смятало. Според „Science Alert“ човешкият мозък продължава да работи дълго време след смъртта и дори може да запази проблясъци на съзнание в продължение на няколко минути.

Векове наред учените са вярвали, че умирането не е краят на мозъчната дейност, а сега това е доказано.

Съзнанието след смъртта не е нова концепция в научния свят. Всъщност през далечната 1700 г. учен на име Антоан Лавоазие (известен още като "бащата на съвременната химия") е осъден на смърт чрез гилотина. Винаги експериментатор, Лавоазие наредил на асистента си да преброи колко пъти обезглавената му глава продължава да мига, след като е отрязана от тялото му - легендата разказва, че асистентът преброил, че безтелесната глава на Лавоазие е мигнала общо двадесет пъти.

Неотдавнашен изследователски проект на Училището по медицина "Гросман" към Нюйоркския университет е намерил начин да заобиколи това предизвикателство, като изследва хора по време на сърдечен удар. Те открили, че дълго време след като сърцето ни е изпаднало в тишина, мозъкът ни може да продължи дейността.

Данните от наблюдението на мозъка в реално време допълнително подкрепили хипотезата, ченеврологичната активност може да се запази след смъртта въпреки нарушената сърдечна функция.

Проучването, което е продължение на предишно изследване на преживявания, близки до смъртта, има за цел да проучи спомените и преживяванията на пациенти, подложени на кардиопулмонална реанимация (КПР) в болници в САЩ и Обединеното кралство. Пилотно подпроучване включва наблюдение на активността на електроенцефалограмата (ЕЕГ) и нивата на кислород в мозъка по време на реанимацията, което дава възможност да се надникне в намаляващото съзнание на хората на ръба на смъртта.

Сред 567-те пациенти, избрани за проучването, само 213 възвръщат пулса си. Тревожното е, че едва 53 от тях са оцелели и са били изписани, а едва 28 са били счетени за достатъчно здрави, за да участват в последващи интервюта, в които да си спомнят за преживяванията си по време на умирането.

Неотдавнашното проучване е ръководено от Сам Парния, учен, който е обсебен от идеята да разкрие тайните на умирането. С помощта на приложение, таблет и слушалки изследователите се опитват да открият признаци на съзнание при пациенти, подложени на изкуствено дишане, дори ако те изглеждат нереагиращи, пише още dariknews.bg.

Интригуващото е, че нито един от 28-те пациенти, които се спасили от смъртта и по-късно били интервюирани, не можел да си спомни изображенията на таблета или звуците от слушалките. Въпреки това мозъците им са показали известна степен на активност. Оцелелите съобщават за откъслечни спомени за реанимацията си, включително за усещането за компресии на гръдния кош, за наличието на електроди по кожата им и за слуховото възприемане на гласове от медицинския екип.

Умирането все още е загадка, но подобни на пръв поглед странни изследвания могат да помогнат да се хвърли светлина върху крайния резултат за целия живот на Земята.

Данните от наблюдението на мозъка в реално време допълнително подкрепят хипотезата, че неврологичната активност може да се запази след умирането въпреки нарушената сърдечна функция.

Забележително е, че при 40% от оцелелите се наблюдават относително нормални или почти нормални ЕЕГ записи до един час след изкуственото дишане. Тези записи отразяват модели, които невролозите обикновено свързват с по-високи умствени функции.

Д-р Парния коментира резултатите, като заявява, че макар предишното предположение да е било, че мозъкът претърпява трайно увреждане 10 минути след спирането на сърдечната дейност, проучването открива, че мозъкът може да показва признаци на активност много по-дълго. В заключение той каза: "Това е първото голямо проучване, което показва, че тези спомени и промени в мозъчните вълни могат да бъдат признаци на универсални, общи елементи на така наречените преживявания, близки до смъртта."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мисирки

    24 0 Отговор
    Лавоазие умира през 1794
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Говорит Москва

    12 27 Отговор
    Съветския мозък най-издръжливия мозък

    Коментиран от #27, #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бе Да

    35 9 Отговор
    Душата се отделя от тялото и заминава по направление, където и е отредил Всевишния! И, има прераждания, но всичко си зави си от Него!

    Коментиран от #13, #14, #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 5 Отговор
    Има Физическа смърт но Душата е Безсмъртна
  • 12 Текезесар совхозник

    21 0 Отговор
    Айде сега пък и ти - подробности. Какво значение има, че човека се е оженил за Мари-Ан Полз Лавоазие през 1771 г.? Някакви си 71 години след като вече е бил обезглавен. Очевидно не само мозъка му е работил след смъртта му.
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе Да":

    Факт
  • 14 малоумен измикяр

    8 12 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе Да":

    Аман от будистки дивотии. Аман!

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мдаа

    31 8 Отговор
    А днешната "напреднала" и много "хуманна" медицина реже на парчета хора, които се намират в мозъчна смърт по клиничните стандарти, но все още дишат, за да им вземат органите. Най-жестокото е, че ги режат докато още сърцата им бият. Има нещо сатанинско в трансплантациите на органи. Всеки човек си има съдба и отредено време за живот под слънцето. Никой няма право да решава кой ще живее и кой ще мре. Въпросът е етичен и религиозен. Знам, че много хора няма да разберат какво казвам, но помислете си има ли право някой да вземе органите на друг човек и да ги даде на друг? Органите са част от човешкото същество, те са в част от триединството - дух, душа и тяло. А най-сериозният аргумент против донорството на органи, не на кръв, плазма и стволови клетки, е, че с мозъчната смърт се спекулира и се убиват хора, които са имали шанс да живеят. И това се прави за пари, много пари.

    Коментиран от #32

  • 17 Благодаря Ви за

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "малоумен измикяр":

    Комплиментите, ще си ги сложа някъде си😁😁
  • 18 И що си мислиш,

    18 5 Отговор

    До коментар #14 от "малоумен измикяр":

    че си компетентен по въпроса. Много деца имат спомени от предишен живот, които после се заличават, за да започнат на чисто и да си научат уроците от миналия. Предишният остава някъде в подсъзнанието, но със сигурност влияе на сегашния. Има много научни изследвания, ама това на ракиения етикет не го пише.
  • 19 Амиии

    10 0 Отговор
    Тревожно ниско качество на материала... Няколко минути или много над 10 минути??
  • 20 да бе, да

    21 0 Отговор
    То при някои преди смъртта не е работил,че след това ще работи.
  • 21 Илчо Мустакат

    2 0 Отговор
    $$безтелесната глава на Лавоазие е мигнала общо двадесет пъти.$$
    приблизително от 20 до 80 секунди - т.е. жив е дълго дълго - та цял живот.
  • 22 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    17 3 Отговор
    Леко сбъркана статия. Спирането на сърцето, само по себе си не е смърт. Има доста документирани случаи на хора, най-често удавници, престояли десетки минути под водата, извадени и върнати към живот. Мозъчната смърт е по-точната дефиниция за смърт, но и там има достатъчно случаи на хора лежали години в състояние на мозъчна смърт, които по някакво чудо също се връщат към живота. А дали съзнанието продължава да съществува под някаква форма, след като човек е прекратил земният си път е философски и религиозен дебат от хилядолетия. Засега науката все още не може да даде точен отговор.
  • 23 Ангел

    3 0 Отговор
    😜изследователите се опитват да открият признаци на съзнание при пациенти, подложени на изкуствено дишане,😜
    Фант. роман на Беляев "човекът с отрязаната глава" си живееше и разговаряше чрез машина, заместила сърцето му (изкуствено сърце). Така правят при присаждане на сърце от донор (т.е.пациентът си е жив).
    Изследователите вероятно знаят, че клиничната смърт все още НЕ Е реална (т.е. необратима) смърт, да да питат какво са усещали или чували пациенти в клинична смърт. Често след различен период време в клинична смърт, настъпва и необратимата смърт.

    Коментиран от #25

  • 24 ....

    18 4 Отговор
    Човешкият мозък продължава да работи дълго след смъртта, установиха учени .
    Доказателство за това е Джо Байдън ...

    Коментиран от #26

  • 25 Хохо Бохо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ангел":

    Все пак, героят на Беляев не е умрял... главата му е жива
  • 26 Пилотът Гошу

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "....":

    Ноооо има и такива, на които никога не е работил. НС е пълно с такива...
  • 27 Чудо на природата

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Говорит Москва":

    Ти явно не долюбваш Съветския съюз! Имам за теб новина, той се разпадна преди повече от 30години! Мозъците на примитиви като теб, са много по интересни от тези , за които пише в статията! Мозъкът ти е умрял , а ти успяваш да ядеш и се...ш много години след това!
  • 28 Пилотът Гошу

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Говорит Москва":

    И твоят като на тея от НС ...
  • 29 Соваж бейби

    4 5 Отговор
    От краварите по големи психопати няма !Мъртвите си вземат мозъка в торбичка за из път да има какво яде или да има спомен ако има прераждане то и това е хипотеза всичко е с ако и може би ?колко и пари има в банката ?!Явно обаче се работи по друг проект не им стига хормони,трансформация ,чоека риба. Чипове -Мъск стана като Исус ,вдига инвалиди на крака ...сега ще правят и зомбита чакам с интерес и бременен мъж от мъж ама истински така родени ще им сваля шапка ако се случи .
  • 30 Гордостта на Тара

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе Да":

    Ако неси евро атлантик прозападно настроен няма как да стане плюс веган и тн
  • 31 Бегай !

    3 0 Отговор
    Това са мускулни спазми.Идиоти.Тоя обезглавения сигурно е изпял и некой шансон !
  • 32 Ники

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "мдаа":

    Ще те питам, ако ти си в ситуация, в която могат да те спасят чрез трансплантация, дали ще мислиш по същия начин
  • 33 От Варна

    3 0 Отговор
    Как само звучи:” Обезглавената му глава….” и “…..безтелесната глава….”! Шедьоври, породени от една не много интелигентна журналистическа глава!