Last news in Fakti

26 Септември, 2023 17:15 1 515 5

Морско водорасло може да крие тайната на младостта

  • морско водорасло-
  • австралия-
  • стареене-
  • кожа-
  • колаген

Южноавстралийско водорасло може да забави ефектите на стареенето върху кожата, установи проучване

Морско водорасло може да крие тайната на младостта - 1
Снимка: Shutterstock

Морско водорасло, което се среща само в Южна Австралия, може да крие тайната за борбата със стареенето на кожата, съобщи Синхуа, позовавайки се на ново изследване.

Авторите му от университета "Флиндърс" са установили, че южноавстралийските кафяви водорасли имат добри противосъстаряващи свойства, които могат да предпазят от влошаване на състоянието на колагена и еластина при хората.

"Открихме, че екстракти от южноавстралийски кафяви водорасли имат огромен потенциал да бъдат използвани за забавяне на ефектите от стареенето върху кожата ни", казва Вей Чжан от изследователския екип.

Учените припомнят, че колагенът действа като градивен елемент за костите, зъбите, мускулите, кожата, ставите и съединителната тъкан, докато еластинът придава на кожата еластичност и здравина. И двата протеина са популяризирани от козметичната индустрия като съществени за доброто кожно здраве.

За целите на изследването авторите му са анализирали противосъстаряващите свойства на екстракти от три вида ендемични за Южна Австралия кафяви водорасли и са установили, че те стимулират растежа на колагена и потискат процеса на гликация, който влошава състоянието на колагена и еластина.

Според изследването Южна Австралия се характеризира с най-голямото разнообразие на морски водорасли в света, като са известни 1500 вида, повече от половината от които са ендемични за щата.

"Морските водорасли са чудесен източник на множество биоактивни съставки с потенциални приложения в натуралните продукти за здраве и грижа за кожата", казват още изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фреш

    4 0 Отговор
    Байдън и Сорос имат интерес
  • 2 Пич

    3 0 Отговор
    Според древните клинописи , Утнапищим показал на Гилгамеш растението , което дава вечен живот , на дъното на морето ! Кой знае.....
  • 3 Артилерист

    2 0 Отговор
    Що се отнася до обикновеното увеличаване продължителността на живота, учените хора са направили много, но за окончателно преборване на стареенето и умирането, те определено са в дълг към старите хора. Подобни съобщения зачестиха и те със сигурност действат двояко на напредналите във възрастта. От една страна надеждата може би окриля някои, че вълшебният илач ще изпревари срещата им с КПП на свети Петър. А другата част вероятно се стресират допълнително и без да искат се засилват към контролния пункт на светията, за да разберат накъде им е отредено да ги засили в отвъдното-нагоре или напротив...
  • 4 Ами да

    2 0 Отговор
    Да сте виждали дърта русалка?

    Коментиран от #5

  • 5 Ами не

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами да":

    Те тия водорасли за подмладяване ще накарат пенсионната възраст да скочи от 65 на 85...Никакви водорасли- охлюви ... само фотошоп.