Last news in Fakti

28 Септември, 2023 11:05 2 241 20

Кога би изчезнало човечеството в следствие на климатичните промени?

  • климатични промени-
  • глобалното затопляне-
  • земя-
  • човечество

Учените изчисляват какво ще се случи със Земята и човечеството, ако оставим непроменени нещата с климата

Кога би изчезнало човечеството в следствие на климатичните промени? - 1
Снимка: Shutterstock

В последните години все повече се говори за климатичните промени и докато очевидно се прави все повече с цел стопирането им, ефектът от тях сякаш става все по-осезаем. Сезоните не са това, което бяха - бури, урагани и други притеснителни явления стават ежедневие и прогнозата за бъдещето е все по-притеснителна, пише lifestyle.bg.

Според ново проучване на изследователи от Университета в Бристол, човечеството ще изчезне след 250 милиона години в резултат на климатичните промени, но само ако още днес спрем изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол, природен газ, нефтени шисти и други. А това, както се досещаме, е невъзможно да се случи на този етап.

Затова и учените прогнозират масово изчезване на видовете на нашата планета, до което ще доведат температури между 40°C и 70°C. Освен това се предвижда, че нивата на въглероден диоксид ще са двойно по-високи от настоящите. А това ще направи невъзможно хората и много животински видове да отделят топлина чрез потта и по този начин да охлаждат телата си. И това ще доведе до тяхната смърт.

В изследването и изводите от него обаче има един голям пропуск и той е, че не се отчитат парниковите газове и вредите от тях, затова вероятно датата на изчезване на живота на Земята ще е по-скорошна.

"Перспективите в далечното бъдеще изглеждат много мрачни", категорични са учените.

Масовото измиране, което предвиждат, ще бъде първото, откакто динозаврите са изчезнали преди около 66 милиона години, когато планетата ни е била ударена от космическа сила. Това ще бъде първото подобно, откакто динозаврите са изчезнали преди около 66 милиона години, когато Земята е била катастрофално ударена от масивна космическа скала, предава Daily Mail.

Освен това учените прогнозират, че след 250 милиона години всички континенти ще образуват един субконтинент, известен като Pangea Ultima. Така Земята вероятно ще добие формата на поничка, а по средата ѝ ще има море - остатък от Атлантическия океан. Дори и континентите да се подредят по по-различен начин, учените са сигурни, че те бавно ще се слеят, за да образуват една гореща, суха и до голяма степен необитаема маса.

Това движение на континентите е съпроводено с тектонични процеси в земната кора, които ще доведат до по-чести вулканични изригвания, в резултат на които ще се случва големи изпускания на въглероден диоксид, които допълнително ще затоплят атмосферата. В допълнение към това ще е и естественото изсветляване на Слънцето, което непрекъснато прави планетите все по-горещи. Освен това субконтинентът вероятно ще е разположен предимно в тропичните и субтропичните райони, които предлагат условия за живот, на които повечето видове не са свикнали.

"Новопоявилият се суперконтинент ефективно ще създаде троен удар, включващ ефекта на континенталност, по-горещо слънце и повече CO2 в атмосферата, от увеличаване на топлината за голяма част от планетата", каза д-р Фарнсуърт.

Така Земята ще стане една "враждебна среда", в която източниците на вода и храна за бозайниците са оскъдни. Когато дневните температури станат по 40-50 градуса, а нивата на влажност се задържат високи, това може да се окаже решаващо за съдбата не само на човешкия вид, но и на животинския свят.

Предвижда се, че само между 8% и 16% от планетата ще бъде обитаема за бозайници. А колко дълго ще могат хората да издържат на подобни условия на живот, никой не може да каже днес. И най-вероятно ще е необходимо да се изградят специални съоръжения, в които да може да се продължи съществуването на рода.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    10 2 Отговор
    Дали с и без глобално затопляне, САЩ през 2025 год са 260 мил крави надолу.
  • 4 отговора е

    12 0 Отговор
    никога!!! но виж в следствие на демократичните промени няма да е далече края ни…
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Геша

    25 1 Отговор
    Стига с тия апокалиптични прогнози бе манипулатори долни!
    Истината е, че ако не изчезнете вие има опасност и за човечеството и неговото психично здраве.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 123

    11 0 Отговор
    Климатичните проблеми няма да ни унищожат, а Сатанистите.
  • 12 Злати Минкова

    0 10 Отговор
    Да изчезва. Ние сме стари хора, вече сме възрастни, наживели сме се. Видели сме всичко от живота. Аз отскоро съм пенсионерка. На тези след мен не ме интересува какво ще им се случи.

    Коментиран от #19

  • 13 Дедо Шори

    4 1 Отговор
    КазАл съм на моЙте учени, БГто да сФърши у 2050. Другите Ше видим.
  • 14 Най новият

    2 0 Отговор
    Филм от създателите на реалности
  • 15 Неизбежност

    7 0 Отговор
    Както са го подкарари новите богове, няма да ни унищожат глобалните климатични промени, а глобалният фашизъм. Ядрената война е въпрос на време, и това е истинската опасност. Мъглата на момента не променя целите!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хайл 14/88

    4 0 Отговор
    Аз ще изчакам до тогава и ако не стане така ще ви ееб.баа пу.ут.ката ммма.ййна
  • 19 Хайл 14/88

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Злати Минкова":

    Мога ли да ти тегля едни макари

    Коментиран от #20

  • 20 бабодедец рошав

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хайл 14/88":

    Е та нема ли с кво да ги носиш ами ше ги теглиш...тез макари? Ако немаш с кво...си плати на човек да ти ги носи...кво си се стиснал такъв. Нема да живееш 100г. яяя...