Last news in Fakti

28 Септември, 2023 12:32 1 577 11

Микропластмасата стигна и до облаците

  • облаци-
  • климат-
  • климатични промени-
  • микропластмаса-
  • пластмаса

Учените за пръв път откриха микропластмаса в облаците край Фуджи и Ояма

Микропластмасата стигна и до облаците - 1
Снимка: Shutterstock

Японски учени потвърдиха, че са открили микропластмаса в облаците и че присъствието ѝ може да променя климата по начини, които все още не са напълно разбрани, съобщи АФП.

За целите на изследването, публикувано в сп. "Енвайрънментъл кемистри летърс" (Environmental Chemistry Letters), учените са пътували до планините Фуджи и Ояма, за да съберат вода от облаците, обграждащи върхове им.

"Доколкото ни е известно, това е първият потвърден случай на микропластмаса в състояние на суспензия в облачна вода", пишат авторите на изследването, цитирани от БТА.

Използвайки усъвършенствани техники за визуализация, изследователите са идентифицирали девет различни вида полимери и един вид каучук във въздушната микропластмаса - с размери, вариращи от 7,1 до 94,6 микрометра.

Хидрофилните полимери, т.е. тези, които обичат или привличат водата, са открити в изобилие, което предполага възможна роля в образуването на облаци и следователно въздействие върху климата.

"Ако към проблема със замърсяването на въздуха не се подходи решително, климатичните промени и екологичните рискове могат да станат реалност, причинявайки сериозни и необратими щети на околната среда в бъдеще", каза водещият автор на изследването Хироши Окочи.

Когато микропластмасата достигне горните слоеве на атмосферата и бъде изложена на ултравиолетовите лъчи на Слънцето, тя се разгражда, което освобождава парникови газове и допринася за климатичните промени, обяснява Окочи.

Микропластмасата - дефинирана като частици под 5 милиметра, идва от промишлени отпадъци, текстил или дори автомобилни гуми и продукти за лична хигиена. Тези миниатюрни частици са откривани в леда на Арктика, в снега на Пиренеите и в живи организми по целия свят. Начинът обаче, по който те се разпространяват, остава сравнително слабо проучен, като изследванията за пренасянето им във въздуха са малко.

Липсват и данни за здравните последици от излагането на микропластмаса. Проучвания обаче започват да разкриват връзка с някои заболявания, в допълнение към последиците им за околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И в някой органи на автрррката,сигурно

    2 4 Отговор
    е СТИГНАЛА.

    Коментиран от #7

  • 2 Вместо

    5 2 Отговор
    дъжд и сняг ще валят пластмасови конфети от небето....... Лошото предстои .
  • 3 ревизор

    1 0 Отговор
    "Енвайрънментъл кемистри летърс" (Environmental Chemistry Letters)=Писма по Химия на околната среда.
  • 4 ПиПи

    0 0 Отговор
    Ще ни направят пласмасови планинини и ще ги оцветят ,и нарисуват с животни и птички от детските филмчета.
  • 5 Микропластмаса не е това на снимката

    7 0 Отговор
    Тя се вижда под.... микроскоп :). Нея я има в изобилие при 99,9% от козметични те продукти, шампоани, сапуни, гримове, гелчета... Всеки трябва да знае, че това, което ползваме отива в реките и моретата. А ние ползваме такива продукти от доста години насам.
  • 6 123456

    2 0 Отговор
    И заваля микро пластмаса...
  • 7 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "И в някой органи на автрррката,сигурно":

    това едно на ръка. Кое вече не е от пластмаса. Купуваш си нещо от магазина, ядеш ли го. пиеш ли го, миеш ли с него, слушаш ли през него, говориш ли със него все тая. И после хвърляш опаковки на боклука в пъти по големи от нещото. От пластмаса разбира се всичките, отделно, че и нещата в тях по вечето са пак- мастпласови. Да погнат първо рекламата, тя реално прави пари по вече и от продукта вътре за употребата. Не може едни микрослушалки за уши, колкото почти тапи за уши да бъдат в опаковки като големи такива, като на някой радиоводещ или репортер на събитие някакво. Пример само- масово е така. И за квот се сетиш рекламата стои начело. Не казвам всичко да стои обвито в бакалска хартия като едно време, но малко скромност да има поне. Не друго, свръхпечалбата е на път да затрие света
  • 8 Механик

    14 0 Отговор
    Помните ли едно време, когато олиото и мин. вода бяха в стъклени бутилки, как се пулехме и колекционирахме пластмасови шишета, западен образец?
    А помните ли когато беше модерно да имаш полиетиленов плик с щампа "МарлБоро" или "Балантайн"?
    Международните шофьори ги внасяха в единични бройки и щастливия собственик на найлоновото произведение беше обект на всеобща завист?
    А помните ли как гледахме в списанията "Некерман", как "живеят хората" и как ни се искаше и ние да живеем като тия хора?
    Е, вечеживеем "като хората". Полиетиленовите опаковки ги вее вятъра из кварталите, а пластмасовите "джомби" от 2-литрова бира, плуват на воля из водоемите.
    Миля, че трябва да сме доволни. Пожелахме си го и го получихме.

    Коментиран от #9

  • 9 съветоиден комуноид

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Пластмасовите опаковки ги вкараха в България още комунягите. Първи бяха бутилираната минерална вода, киселото и прясното мляко – още през седемдесетте години, ако не и по-рано.

    Коментиран от #10

  • 10 Скайнет

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "съветоиден комуноид":

    До 1993 година в габровската Сердика киселото мляко си беше в стъклени буркани
  • 11 Поздрав

    3 0 Отговор
    Ако искате да се надишате на микро пластмаса отидете в Теклас Кърджали , месните органи по околна среда които са държавни служители и трудовата инспекция нищо не предприемат а познайте коя партия ги назначава на Държавна хранилка