Last news in Fakti

28 Септември, 2023 14:58 1 931 4

"Джеймс Уеб" откри хиляди древни галактики, подобни на Млечния път

  • млечния път-
  • галактика-
  • двойник-
  • джеймс уеб-
  • телескоп

Галактиките - двойници на Млечния път, са се зародили още в ранната Вселена

"Джеймс Уеб" откри хиляди древни галактики, подобни на Млечния път - 1
Снимка: Shutterstock

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) е открил над 1000 галактики, които мистериозно приличат на нашия Млечен път и зараждането им се крие в ранната Вселена.

Оформени като изкривени спирали двойници на Млечния път, те датират отпреди повече от 10 милиарда години в миналото на Вселената - в период, когато се смята, че насилственото сливане на галактиките е направило невъзможно изобилието на такива крехки галактики, пише БГНЕС.

И все пак дисковите галактики са 10 пъти по-често срещани в ранната Вселена, отколкото астрономите смятаха досега, разкриват новите изследвания. Това странно откритие се присъединява към други, направени от JWST, които насочват към задълбочаване на загадката как големите галактики, а с тях и потенциалът за живот, са се появили за първи път в нашата Вселена. Изследователите публикуват своите открития в The Astrophysical Journal.

"В продължение на повече от 30 години се смяташе, че тези дискови галактики са били рядкост в ранната Вселена поради обичайните насилствени срещи, на които са подложени галактиките", казва в изявление водещият автор на изследването Леонардо Ферейра, астроном от Университета Виктория в Канада. "Фактът, че JWST открива толкова много такива, е още един знак за силата на този инструмент и за това, че структурите на галактиките се формират по-рано във Вселената, всъщност много по-рано, отколкото някой е предполагал."

Повечето теории за формирането на галактиките започват с 1 до 2 милиарда години от началото на живота на Вселената, като се смята, че по това време най-ранните звездни купове са се превърнали в галактики джуджета. Впоследствие тези галактики-джуджета започват да се канибализират взаимно, предизвиквайки свободно движение на насилствени галактични сливания, които след 10 милиарда години водят до големи галактики като нашата.

Млечният път е дискова галактика. Със своите спирални ръкави и форма на смачкано сомбреро тя е един от най-разпространените видове галактики в днешната Вселена. Въпреки това в ранните години на Вселената, когато космосът е бил по-тесен и са се роили галактики джуджета, астрономите отдавна предполагат, че галактики като нашата бързо ще се изкривят.

И все пак, като използваха JWST, за да надникнат от 9 до 13 милиарда години в миналото, астрономите откриха, че от 3956-те галактики, които са забелязали, 1672 са дискови галактики като нашата. Много от тези галактики са съществували, когато Вселената е била само на няколко милиарда години.

"Използвайки космическия телескоп "Хъбъл", смятахме, че дискови галактики почти не съществуват, докато Вселената не е била на около 6 милиарда години", казва съавторът на изследването Кристофър Конселис, професор по извънгалактична астрономия в Университета в Манчестър. "Тези нови резултати от JWST изместват времето на формиране на тези галактики, подобни на Млечния път, почти до началото на Вселената. Това предполага, че повечето звезди съществуват и се формират в тези галактики, което променя цялостното ни разбиране за това как се формират галактиките", добави той. "Въз основа на нашите резултати астрономите трябва да преосмислят разбирането си за формирането на първите галактики и за това как е протекла еволюцията на галактиките през последните 10 милиарда години."

Нашето собствено съществуване в дискова галактика означава, че астрономите обикновено приемат, че те трябва да имат добри условия за зараждане на живот. Ако случаят е такъв, възможно е животът да е започнал по-рано във Вселената, отколкото се смяташе първоначално.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копей

    2 9 Отговор
    Много важно.Наша Луна 25 направи... кратер на Луната

    Коментиран от #4

  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 0 Отговор
    Космическото пространство е безкрайно! Учените твърдят, че Вселената е ограничена до около 14 милиарда светлинни години - толкова, колкото се е разширила след Големият взрив. А, защо отвъд Вселената да няма нещо друго или поне празно пространство? Прилича ми на представите за геоцентричната система, когато хората са си мислели, че Земята е всичко.
  • 3 гларус

    1 3 Отговор
    По сбитичко, кой има време за губене в четене на подробности.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.