Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 14:57 49 810 32

Над 6000 човека живеят в най-голямото село в България

  • село-
  • най-голямото село-
  • българия-
  • айдемир

Село Айдемир датира от времето на османското владичество

Над 6000 човека живеят в най-голямото село в България - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на Националния статистически институт към 31 декември 2022 г. в България има 5256 населени места, от които градовете са 257, а селата - 4999. Макар тенденцията е все повече селата да се обезлюдяват, има такива, чието население остава трайно голямо или дори се увеличава. 116 са селата с население над 2000 жители, пише actualno.com.

Кое е най-голямото село в България?

Айдемир. Село Айдемир се намира в Североизточна България, в Айдемирската низина, на около 5 км от Силистра и на 3 км южно от река Дунав. Населението на селото е 6177 души. Селото се състои от 3 части - кв. "Деленките", Централна част и квартал "Татарица".

Село Айдемир възниква по време на османското владичество. Споменава се в османски документи от 1620 г. под името Айа Тимур, което означава "Свети Тимур", от 1675 г. като Айдемир и от 1792 г. като Айтемир. За кратко време носи името Княз Есенски в чест на княз Александър Батенберг.

Според Букурещкия мирен договор от 1913 г. селото остава на територията на Румъния. Наблизо през 1924 г. са намерени сребърни монети от времето на цар Иван Александър. Съгласно Крайовската спогодба от 1940 г. Айдемир отново влиза в пределите на България. През 1955 г. село Татарица се присъединява към Айдемир. Татарица е основано от донски казаци, старообрядци, избягали след църковните реформи на патриарх Никон от 1652-1666 г. и потушеното Булавинско въстание в Руското царство от 1707-1708 г. До днес в квартал "Татарица" живеят техни потомци. През 1970 г. селото е слято със Силистра, но през 1976 г. отново е обявено за самостоятелно село и център на община.

Произход на името

Предполага се, че името идва от "хайде мир”", предложен на турците от българите през XV-ти век. Другата версия гласи, че идва от румънското "вай да мине", превърнато във "Вайдемир", както и от турското "вай демир". Според трета версия името на селото идва от името на рибаря Айдемиряно. Около рибарска хижа излетниците от Силистра определят своя сборен пункт и срещите си с думите "Айдемиряно".

Айдемир днес

В покрайнините на селото има много предприятия, които произвеждат рафинирано олио, плочки, автомобилни части и др. и се откриват работни места за местните жители. Предстои изграждане на мини рафинерия и обособяване на индустриална зона. Край селото на Дунав действа фериботен терминал Силистра (част от пристанище Силистра на територията на западната индустриална зона на Силистра) с ГКПП.

В землището на селото успешно се развива зърнопроизводството, отглеждат се кайсии, животновъдството и лозарството. В Айдемир има земеделски производители и фирми, които осъществяват търговски, производствени дейности в сферата на услугите. В селото има ресторант, кафенета, два строителни магазини, аптеки, лекарски и стоматологичен кабинет, фризьорски салон, автосервиз. Има едно основно училище, целодневна детска градина и три читалища. Селото има свой футболен отбор - ФК "Айдемир".

Интересни за гостите на града са двете църкви. Църква "Покров Пресветой Богородице" се намира в "Татарица". В началото е малък параклис, в който не се изпълняват богослужения. По-късно се достроява и освещава до сегашния ѝ вид. Църквата "Света Троица" е построено през 1829 г. от руски воини. В църквата се съхраняват 2 свещника, изработени от дулата на руски пушки и многобройни ценни ръкописи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цървуландив

    77 13 Отговор
    В селата няма "квартали", а махали.

    Коментиран от #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не можах

    45 32 Отговор
    Да разбера руснаци избягали от русия и се преселили в робска България ,май там е било по зле
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трол

    123 15 Отговор
    В най-голямото село в България живеят 1,2 млн. човека.

    Коментиран от #23

  • 6 Леля Гошо

    66 27 Отговор
    "Село Айдемир възниква по време на османското владичество"
    По време на американското владичество, то е най-голямото село на територията.

    Коментиран от #19, #30

  • 7 Анонимен

    90 30 Отговор
    Госпожо Андреева за вас Баташкото и Старозагорското клане владичество ли е ????

    Коментиран от #9, #10, #24, #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ами не е

    36 15 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Това са художествени разкази.
  • 10 провинциалист

    62 18 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Баташкото вече го отрекоха, Старозагорското сигурно и то е на ред.

    Коментиран от #16

  • 11 И какво излиза

    26 20 Отговор
    Основаното по време на присъствието расте и се развива, а след присъствието свободно загива и се обезлюдява

    Коментиран от #14

  • 12 Ако

    41 8 Отговор
    Знаете ,да ви кажа. По време на ,, присъствието,, е имало много селища с привилегии! Там е нямало разни золуми и са плащали данък към империята и са вършели разни услуги за тях. Охрана на пътища ,като бойни отряди по време на война , грижа за коне и копаене на окопи,изработка на оръжия. Вероятно тези руснаци са вършели разни неща за турчолята и затова са направили селище . Сещате ли се и колко изцяло черкезки села е имало в България? Те са за военни цели за империята и отделно си правят , грабежи, убийство и отвличания.
  • 13 Сократ

    94 12 Отговор
    Аз все си мислех, че най-голямото село в България е София, ама айде от мен да мине.
  • 14 провинциалист

    51 7 Отговор

    До коментар #11 от "И какво излиза":

    Не точно. В уикипедия има статистика на населението от 34-та насам. С две думи - до края на престъпния комунистически режим населението се увеличава и от демокрацията насам - надолу.

    Коментиран от #32

  • 15 Какво владичество

    62 12 Отговор
    Направо си е било турско робство,значи не бил циганин а ром,утре каква глупост ще измислят
  • 16 Долно нанагорнище

    41 8 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    А десетте милиарда по ангорския договор за обезщетение на имотите в Одринска Тракия не си ги търсят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    46 5 Отговор
    И от кога черкезите станаха руснаци, либерастките наведени "историци" и жур...мисирки до кога ще съчиняват легенди и митове, само и само да си заработят 30 - те сребърни шекела?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Най- големитО Село

    25 7 Отговор
    Е София,....спуквам се от СмЕх, като ми кажат , че съм от по- малко село😁
  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    51 5 Отговор
    А бе, най-голямото село е София. Не се обиждайте, ама е така! Квартали, които нямат канализация в 21 век и са на септични ями. Помийни поточета, течащи по "улиците" на тези, иначе стари квартали на София. Такива неща ги няма в повечето села. Ако не ви допада, трийте!
  • 22 Ранбо

    28 8 Отговор
    Има малка грешка. Най-голямото село в България е София. В него наистина живеят 5000 човека, както и неуточнен брой свине.
  • 23 не е вярно

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    поне 2.2 милиона са защото се преброяваме по лична карта регистрирани а те не си живеят в градовете и селата а живеят в глолямото село та за това си се заблудил от фалшивите данни …
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пак аз

    2 0 Отговор
    И централна улица на Айдемир се казва София.
  • 28 Лили

    6 0 Отговор
    В грешка сте драги, най голямото село е с Лозен софийско.
  • 29 ЕжоБежо

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цървуландив":

    Махали има в Турция ,в България се казва квартал!
  • 30 ЕжоБежо

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Леля Гошо":

    Лукойл и Газпром са американски. Радев го избраха от ЦРУ.
    Въоръжението на българската армия е изцяло американско.
    Патриаршеския храм в София се казва Майкъл Джордън. Руската църква я затвори ключара на американското посолство Мутрофанова. По Черноморието има хиляди имота закупени от американци ,а в Парламента Израждане ,БСП и Славчо са на хранилка на Вашингтон.
    Владеят ни ;)
  • 31 ЕжоБежо

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Сега кланетата в Украйна чии робство е ? А Голодмора ? Някои държат да са роби. Други пък стават Хаджии преди да вдигнат пушки. Явно в Индия и Испания не тълкуват кланетата за английско или мавърско робство. Тукашните РусоРоби обаче държат да са такива.
  • 32 ЕжоБежо

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "провинциалист":

    В кафеза птичките се увеличават ,като го отворят ,стават по малко ;) Вътре в кафеза!!!! Навън излезлите от кафеза може и да са повече ;)