Необходими продукти:
За основата:
- Патладжан – 800 г;
- Картофи – 600 г;
- Лук – 2 броя;
- Чесън – 2 скилидки;
- Говежда кайма – 600 г;
- Доматен сос – 200 г;
- Сол и черен пипер – на вкус;
- Олио.
За сос бешамел:
- Масло – 50 г;
- Брашно – 50 г;
- Прясно мляко – 500 мл;
- Яйца – 3 броя;
- Индийско орехче – щипка;
- Сол – на вкус.
Начин на приготвяне:
Подготовка на патладжана: Нарежете го на филийки с дебелина около 1 см, посолете и оставете за 15 минути, за да се отдели горчивината. Подсушете, намажете с малко олио и запечете на 200°C за 12–15 минути.
Картофи: Обелете, нарежете на тънки филийки и сварете в подсолена вода за около 5 минути.
Плънка: Запържете лука и чесъна до златисто, добавете каймата, овкусете със сол и пипер. Прибавете доматения сос и оставете да къкри, докато течността се редуцира.
Сос бешамел: Разтопете маслото, прибавете брашното и разбъркайте до ядков аромат. На тънка струя добавете млякото, бъркайте до гладка и гъста консистенция. Подправете със сол и индийско орехче. След като се охлади леко, добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.
Подреждане: В намазнена тава редете пластове – картофи, патладжан, месна смес, пак патладжан. Завършете с обилно количество сос бешамел.
Печете ястието до образуването на апетитна златиста коричка, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 добре де,
Коментиран от #7
10:26 24.09.2025
3 Няма нищо
10:40 24.09.2025
4 Гръцката мусака
10:44 24.09.2025
5 Гръцка мусака!
патладжани - 2 бр.
кашкавал - 250 г
сол - 2 ч.л.
зехтин - 10 с.л.
за доматения сос
доматено пюре - 400 г
кайма - 400 г
целина - 1/2 стрък
лук - 1/2 глава
доматен концентрат - 1 с.л.
босилек - 2 стръка, пресен
моркови - 1 бр.
червено вино - 90 мл
зехтин - 50 г
сол - на вкус
индийско орехче - 2 щипки
черен пипер - на вкус
за заливката
краве масло - 30 г
брашно - 40 - 45 г
прясно мляко - 500 мл
яйца - 1 бр.
черен пипер - 1 щипка
сол - 1 ч.л.
Коментиран от #8
10:47 24.09.2025
6 Ха-ха
10:53 24.09.2025
7 QR Виза
До коментар #2 от "добре де,":
Имате право, това си е арабско ястие, най-вероятно привнесено на балканите от турците и в последствие добило различни народни версии!А на цъкащите минуси да кажа и 200 минуса да цъкнете тази рецепта горе не е и няма да стане "гръцка" мусака😉
Самата "гръцка" мусака има няколко вариации, може да е с картофи и патладжан, както и само с патладжан, но пак казвам липсват ключови подправки за да бъде наречена точно "гръцка" 😉
Коментиран от #9
10:54 24.09.2025
8 QR Виза
До коментар #5 от "Гръцка мусака!":
Без да се обиждате, но и вашата рецепта НЕ е "гръцка" мусака, не ми се влизат в подробности! 😉Коментиран от #10
10:57 24.09.2025
9 Гръцка мусака
До коментар #7 от "QR Виза":
с картофи няма. Това ще е някакъв нов микс на гърците в северна Гърция, които носят българска кръв. Няма токова нещо като вариации. По един начин се прави в Гърция, по един начин се прави традиционно в България. Всичко друго е ала-бала.Коментиран от #12
11:00 24.09.2025
10 Не ти се влиза в подробности,
До коментар #8 от "QR Виза":
защото не живееш от 20 години в Атина и си нямаш никаква представа от гръцка кухня.Коментиран от #15
11:02 24.09.2025
11 Благой от СОФстрой
11:03 24.09.2025
12 QR Виза
До коментар #9 от "Гръцка мусака":
Има с картофи и патладжан, както и само с патладжан, но не ми се влиза в спорове и не визирам северна Гърция😉Коментиран от #14
11:04 24.09.2025
13 456
Коментиран от #16
11:07 24.09.2025
14 Има,
До коментар #12 от "QR Виза":
ама на 32-ри нова година петък 13-и. 🤣11:08 24.09.2025
15 QR Виза
До коментар #10 от "Не ти се влиза в подробности,":
Евтино заяждане, сладур! Имам представа от толкова много Гърция, която не си представяш "атинянино" 😉Коментиран от #18
11:08 24.09.2025
16 Да, така е,
До коментар #13 от "456":
всеки може да си прави каквито иска вкъщни вкусни буламачи, но ястията имат традиционни имена и традиционно се правят по един начин, най-вече в ресторантите, където хората знаят точно какво са си поръчали. Всякакви други миксове нямат нищо общо с името, йоето е дадено традиционно за традиционното ястие.Коментиран от #17
11:12 24.09.2025
17 456
До коментар #16 от "Да, така е,":
Виж как са се хванали за гушите кое ,как се прави. Нали трябва малко да се охладят страстите? 😉11:15 24.09.2025
18 Напиши ми нещо
До коментар #15 от "QR Виза":
на гръцки с кирилица, да те видя колко си имаш представа. Каталявес и охи, пацавура? 😄11:15 24.09.2025
19 Некой си
Коментиран от #20
11:50 24.09.2025
20 456
До коментар #19 от "Некой си":
Не наливай зехтин в огъня ,че пак ще ревнат 😉😅Коментиран от #25
11:52 24.09.2025
21 Пич
Коментиран от #22
11:55 24.09.2025
22 Да, прав си
До коментар #21 от "Пич":
Затова написах, че по кофти нещо от гръцката мусака няма. Нашата мусака е най-вкусна.Коментиран от #24
13:09 24.09.2025
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 ганю
До коментар #22 от "Да, прав си":
подобрил съм вкуса на бг мусакаоще малко.сложи в рецептата 3 с.л стерилизиран грах
сладък и малко броколи 5 мин преди заливката
после опитай
европейците щяха да изгризат и тавата
като опитаха
05:09 25.09.2025
25 ганю
До коментар #20 от "456":
национално ястие е печеното прасенцеи погачата а пък и руйно винце със препечена ракийца
както и шопската салата един леген със една шишичка
литровка.
ледена ракийца върви и със леден пъпеш лятото
05:24 25.09.2025