Рецепта на деня: Гръцка мусака

24 Септември, 2025 10:05 2 387 25

  • мусака-
  • гръцка кухня-
  • патладжан-
  • картофи-
  • кайма-
  • какво да сготвя

Мусаката е едно от най-емблематичните ястия на гръцката кухня

Рецепта на деня: Гръцка мусака - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За основата:

  • Патладжан – 800 г;
  • Картофи – 600 г;
  • Лук – 2 броя;
  • Чесън – 2 скилидки;
  • Говежда кайма – 600 г;
  • Доматен сос – 200 г;
  • Сол и черен пипер – на вкус;
  • Олио.

За сос бешамел:

  • Масло – 50 г;
  • Брашно – 50 г;
  • Прясно мляко – 500 мл;
  • Яйца – 3 броя;
  • Индийско орехче – щипка;
  • Сол – на вкус.

Начин на приготвяне:

Подготовка на патладжана: Нарежете го на филийки с дебелина около 1 см, посолете и оставете за 15 минути, за да се отдели горчивината. Подсушете, намажете с малко олио и запечете на 200°C за 12–15 минути.

Картофи: Обелете, нарежете на тънки филийки и сварете в подсолена вода за около 5 минути.

Плънка: Запържете лука и чесъна до златисто, добавете каймата, овкусете със сол и пипер. Прибавете доматения сос и оставете да къкри, докато течността се редуцира.

Сос бешамел: Разтопете маслото, прибавете брашното и разбъркайте до ядков аромат. На тънка струя добавете млякото, бъркайте до гладка и гъста консистенция. Подправете със сол и индийско орехче. След като се охлади леко, добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.

Подреждане: В намазнена тава редете пластове – картофи, патладжан, месна смес, пак патладжан. Завършете с обилно количество сос бешамел.

Печете ястието до образуването на апетитна златиста коричка, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 добре де,

    9 3 Отговор
    Защо гръцка, а не просто мусака или българска мусака? Гръцката по специална ли е или се правят намеци за произхода? Произхода е много спорен и е почти невъзможно да се твърди със сигурност, защото имат претенции различни нации, като гърци, турци, българи, македонци, но най вероятния произход е древна Сирия, Анатолия или най вече Балканите.

    Коментиран от #7

  • 3 Няма нищо

    2 2 Отговор
    по кофти от гръцка мусака, която няма нищо общо с българската. В гръцката мусака не слагат картофи! Кой е излъгал госпожата? Ден пас каля!
  • 4 Гръцката мусака

    4 1 Отговор
    се прави с тиквички, патладжани и кайма. Заливката е като при пастициото. Тази мусака с картофи ще да е някаква побългарена.
  • 5 Гръцка мусака!

    2 2 Отговор
    тиквички - 2 бр.
    патладжани - 2 бр.
    кашкавал - 250 г
    сол - 2 ч.л.
    зехтин - 10 с.л.
    за доматения сос
    доматено пюре - 400 г
    кайма - 400 г
    целина - 1/2 стрък
    лук - 1/2 глава
    доматен концентрат - 1 с.л.
    босилек - 2 стръка, пресен
    моркови - 1 бр.
    червено вино - 90 мл
    зехтин - 50 г
    сол - на вкус
    индийско орехче - 2 щипки
    черен пипер - на вкус
    за заливката
    краве масло - 30 г
    брашно - 40 - 45 г
    прясно мляко - 500 мл
    яйца - 1 бр.
    черен пипер - 1 щипка
    сол - 1 ч.л.

    Коментиран от #8

  • 6 Ха-ха

    2 0 Отговор
    елате тук в Атина да сготвите гръцка мусака с картофи, че да се посмеем на гръцката реакция! Мале, мале, гръцка мусака с картофи, ще падна от смях.
  • 7 QR Виза

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "добре де,":

    Имате право, това си е арабско ястие, най-вероятно привнесено на балканите от турците и в последствие добило различни народни версии!
    А на цъкащите минуси да кажа и 200 минуса да цъкнете тази рецепта горе не е и няма да стане "гръцка" мусака😉
    Самата "гръцка" мусака има няколко вариации, може да е с картофи и патладжан, както и само с патладжан, но пак казвам липсват ключови подправки за да бъде наречена точно "гръцка" 😉

    Коментиран от #9

  • 8 QR Виза

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гръцка мусака!":

    Без да се обиждате, но и вашата рецепта НЕ е "гръцка" мусака, не ми се влизат в подробности! 😉

    Коментиран от #10

  • 9 Гръцка мусака

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "QR Виза":

    с картофи няма. Това ще е някакъв нов микс на гърците в северна Гърция, които носят българска кръв. Няма токова нещо като вариации. По един начин се прави в Гърция, по един начин се прави традиционно в България. Всичко друго е ала-бала.

    Коментиран от #12

  • 10 Не ти се влиза в подробности,

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "QR Виза":

    защото не живееш от 20 години в Атина и си нямаш никаква представа от гръцка кухня.

    Коментиран от #15

  • 11 Благой от СОФстрой

    1 2 Отговор
    НЕ... благодаря но НЕ!!!
  • 12 QR Виза

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гръцка мусака":

    Има с картофи и патладжан, както и само с патладжан, но не ми се влиза в спорове и не визирам северна Гърция😉

    Коментиран от #14

  • 13 456

    3 2 Отговор
    Ами не е ли по- добре да си готовите както и каквото ви харесва? Аз така правя- пробвам ,и ако ми хареса го правя пак ,ако не ми хареса правя друго или подменям нещо в рецептата. То и рецептите така са измислени- според региона ,обичай и тн

    Коментиран от #16

  • 14 Има,

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "QR Виза":

    ама на 32-ри нова година петък 13-и. 🤣
  • 15 QR Виза

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не ти се влиза в подробности,":

    Евтино заяждане, сладур! Имам представа от толкова много Гърция, която не си представяш "атинянино" 😉

    Коментиран от #18

  • 16 Да, така е,

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "456":

    всеки може да си прави каквито иска вкъщни вкусни буламачи, но ястията имат традиционни имена и традиционно се правят по един начин, най-вече в ресторантите, където хората знаят точно какво са си поръчали. Всякакви други миксове нямат нищо общо с името, йоето е дадено традиционно за традиционното ястие.

    Коментиран от #17

  • 17 456

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да, така е,":

    Виж как са се хванали за гушите кое ,как се прави. Нали трябва малко да се охладят страстите? 😉
  • 18 Напиши ми нещо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "QR Виза":

    на гръцки с кирилица, да те видя колко си имаш представа. Каталявес и охи, пацавура? 😄
  • 19 Некой си

    0 2 Отговор
    Мусаката е гръцко ястие. Прави се с маслини и настърган кашкавал.

    Коментиран от #20

  • 20 456

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Некой си":

    Не наливай зехтин в огъня ,че пак ще ревнат 😉😅

    Коментиран от #25

  • 21 Пич

    8 0 Отговор
    Първо , каквато и гръцка мусака да съм ял в Гърция - с картофи , с тиквички , с патладжани , без картофи...... никога не е била вкусна като българската ! Второ , да се спори за произхода на ястията на балканите е истинска дивотия , защото всички сме били част от османската империя , но това не означава че турците не са попили от културата и храната на балканските народи !

    Коментиран от #22

  • 22 Да, прав си

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пич":

    Затова написах, че по кофти нещо от гръцката мусака няма. Нашата мусака е най-вкусна.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да, прав си":

    подобрил съм вкуса на бг мусака
    още малко.сложи в рецептата 3 с.л стерилизиран грах
    сладък и малко броколи 5 мин преди заливката
    после опитай
    европейците щяха да изгризат и тавата
    като опитаха
  • 25 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "456":

    национално ястие е печеното прасенце
    и погачата а пък и руйно винце със препечена ракийца
    както и шопската салата един леген със една шишичка
    литровка.
    ледена ракийца върви и със леден пъпеш лятото