Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 11:28 2 902 24

Астероид може да направи всеки човек на Земята милиардер

  • астероид-
  • наса-
  • забогатяване-
  • пари-
  • метали

Астероидът е пълен със злато, както и с желязо и никел, на стойност 10 000 квадрилиона долара

Астероид може да направи всеки човек на Земята милиардер - 1
Снимка: Shutterstock

Миналият петък космическата агенция успешно изстреля ракета с цел пътуване до богат на метал астероид, 16 Psyche.

Астероидът е пълен със злато, както и с желязо и никел, с приблизителна комбинирана стойност от 10 000 000 000 000 000 000 долара или иначе казано 10 000 квадрилиона долара, пише unilad.com, цитирани от businessnovinite.bg.

Ако НАСА успее успешно да изкопае астероида и да го върне на земята, всеки човек на планетата по същество ще стане милиардер.

В действителност обаче, ако учените изпълнят този план, това ще срине световната икономика - подобно на това, ако всеки жив човек спечели джакпота от лотарията.

НАСА каза, че добивът на астероида не е нейното намерение. Космическата агенция заяви, че е стартирала мисията, за да научи за планетарните ядра и как се формират планетите.

Съобщение за медиите, публикувано от НАСА през юли, гласи: "Остават по-малко от 100 дни до изстрелването му, екипи от инженери и техници работят почти денонощно, за да гарантират, че орбиталният апарат е готов да измине 2,5 милиарда мили до богат на метал астероид, това може да ни каже повече за планетните ядра и как се формират планетите."

НАСА каза, че астероидът обикаля около Слънцето между Марс и Юпитер "на разстояние от 235 милиона до 309 милиона мили (378 милиона до 497 милиона километра) от Слънцето“.

Учените смятат, че космическият кораб ще достигне астероида около юли 2029 г. и ще получи леко увеличение на скоростта от Марс, когато премине покрай червената планета през май 2026 г.

"Веднъж в орбита, космическият кораб ще картографира и изучава 16 Psyche с помощта на мултиспектрален образ, спектрометър за гама лъчи и неутрони, магнитометър и радио инструмент (за измерване на гравитацията)“, добави НАСА.

Въпреки че има девет други богати на метал астероиди, за които е известно, че съществуват в нашата слънчева система, НАСА избра 16 Psyche, тъй като е най-големият и е по-малко вероятно да е бил променен от удари в космоса.

Според НАСА астероидът е с размери на огромните 173 мили (280 км) в ширина и 144 мили (232 км) дължина, докато повърхността му е 64 000 квадратни мили (165 800 квадратни километра).

По отношение на това колко метал има върху 16 Psyche, космическата станция прогнозира, че металът съставлява от 30 до 60 процента от общия ѝ обем.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега разбрахте ли?

    22 3 Отговор
    Баце е прихванал 5 такива и стоят в двора му! Реже топи и слага в чекмеджето!

    Коментиран от #10

  • 2 Бибитко

    11 5 Отговор
    Тоя астероид е само за Бойко Методиев Борисов, понеже е пълен със злато, а чекмеджетата трябва да са винаги пълни. Стана ясно защо той толкова се натяга на американците.
  • 3 !!!!!

    9 4 Отговор
    По тъпа измишльотина не бях чел.
  • 4 Пилотът Гошу

    13 3 Отговор
    Найденова, много си празноглава .... Ако го изкопае НАСА, правителството на САЩ ще е собственикът. Кво ги грее останалите? Ако да речем падне на земята ще е собственост на държавата в която падне. Вариант да стане си собственост на хората в евентуалната държава няма, камоли целия свят. Ако раздадеш толкова злато на хората, просто ще се обезцени ....

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 5 Дядо Гъдю

    14 1 Отговор
    Спокойно!
    Човечеството се е запътило силно да намали своята численост до няколко десетки хиляди,които ще са все милиардери.
    Дълбоко под земята,в бункери,където след пет години ще се бият помежду си за консерва копърка.
    Дано да им дойде акъла преди да го направят,но за сега са се устремили натам.
  • 6 един от стадото

    7 4 Отговор
    ако имаше толкова злато извънземните отдавна да бяха го вързали на буксир. Легендите, че идват тук да точат златото ни се оказват май неверни. Другият вариант е, да ги интересува нещо прозаично за нас тук, а за тях животоспасяващо и ценно. А НАСА не им пречи да го насочи към нас и да го хакне във нас. Щели да търсят ядрото му. Глупости. С лопата ли ще ровят. 140км е до центъра му
  • 7 Ттт

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пилотът Гошу":

    Ако падне на земята златото ще стане твърде много, ще се обезцени. Милионерите ще обеднеят ако си държат богатството в злато , а не например в акции.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пилотът Гошу":

    Хипотетично ай сещай се малко!
  • 9 УжасТ

    7 2 Отговор
    После милиардери ще мият чинии....
  • 10 Тиквата Буда

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сега разбрахте ли?":

    Или Чекмеджан е много по алчен и това няма да му стигне. Има да плаща на немско еврейска групировка. ЦРУ КГБ Мафията в Бг. Йоца Амстердама. Мата Хари Мис потен потник и тн.
  • 11 Грее ги това, че когато

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пилотът Гошу":

    каквото и да е е в изобилие(в случая дори излишък) цената му пада. проблемът ще е за онея които са се набълбукали да си правят спестявания или резерв в някои от тези метали.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Копейкин

    3 4 Отговор
    А руснаците произведоха Масквич 6+

    Коментиран от #14, #22

  • 14 Не са го произвели

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Копейкин":

    Само са го сглобили. И то не те, а китайски работници. Само стените на завода "Москвич" били оригинални.
  • 15 Ко речи?

    1 1 Отговор
    Ще направи, ама колко да направи? Тогава всичко ще се обезцени или инфлацията ще стане космическа.
  • 16 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    Това е историята - новият трейлър на Star Wars ?Защо няма видео че пада при краварите представям си ги всички с оръжие и на медикаменти какъв сакатлък ще стане хаха се избият до последния жив американец.С последният няма да е трудно!Дъжд от диаманти няма ли в прогнозата за времето ?
  • 17 Фончо 2

    3 0 Отговор
    Тоя астероид е Македонски
  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор
    Ако на всеки земен жител дадат по един тон злато, населението на Земята няма да забогатее. Защото златото само по себе си не представлява овеществен труд, който е построил жилище, кола, храна и пр. В случая златото няма да има покритие и ще се обезцени. Златото е разменна единица като парите. То е средство за подтискане на тези, които го притежават над тези, които не го притежават. Ако НАСА се сдобие с огромни количества злато, САЩ няма да ги раздадат на подлогите от България, нито на бедните палестинци. Краварите са в нова златна треска, трябва да кръстят астероида - Клондайк!
  • 19 Булпсихопатъ

    3 1 Отговор
    Милиярдер!? И кво? Злато и никел ли че рупаме? И за прокарване долари.
    И все ще се намерят илядо човека да го заграбят само за себе си...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    АСТЕРОИДЪТ Е МАКЕДОНСКИ.........не го барайте.
  • 22 Какво общо има

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Копейкин":

    Коментара ти със статията? Или само да заработиш някое шекелче.
  • 23 Гледайте филма

    2 0 Отговор
    "Не гледай нагоре", и там бяха алчни за металите на един астероид и то "приземиха" на земята во не беше меко кацане.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.