Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 18:35 3 628 16

Кестените лекуват душата и тялото

  • кестени-
  • лечебни свойства-
  • страхове-
  • тревоги

Зрелите кафяви кестени имат много приложения, ето някои от тях

Кестените лекуват душата и тялото - 1
Снимка: Shutterstock

Кестените лекуват не само тялото, но и душата. Кестените помагат в борбата със страховете и тревогите. Ако сънувате нещо неприятно през нощта, вземете кестен в леглото, търкаляйте ги между дланите си и ги поставете под възглавницата. Повярвайте, най-накрая ще се наспите. Това работи.

Зрелите кафяви кестени имат много приложения. И не без причина нашите баби са носели шепи от тези плодове в джобовете си. Никой не е знаел истинската причина. Смятало се, че това е част от някакъв магьоснически ритуал. Но истината е била съвсем друга.

При възрастните хора фината моторика отслабва с възрастта, ставите отслабват и понякога се възпаляват. А бабите и дядовците, изцеждайки кестени, могат да тренират ръцете си, за да се избегнат тези болести. Този метод е много прост и ви позволява да поддържате ръцете си във форма. Освен това приятната повърхност и кръглата форма действат успокояващо на хората. Сложете няколко плода в джоба си преди важна среща и се убедете сами.

Друга употреба е за лечение на възпалени крака. Съберете малко кестени и ги сложете в платнена торба. Изсушете ги малко и зашийте дупката в чантата. Поставете ги на пода и ги изправете. Ходи с главата надолу. Този масаж е много полезен за кръвообращението в крайниците. Ако боли ходенето бос по кестени, тогава вземете няколко от тях и ги загрейте във фурната, след което ги сложете на болното място. И неприятните усещания ще изчезнат.

Ако обелите твърдата кора на кестена и стриете вътрешността на прах, можете да го използвате за почистване на зъбите. Добавете лъжица от този прах към ваната си и това ще подобри кръвообращението и ще обнови кожата ви. Този кестенов продукт е подходящ и за пране на дрехи, пени се добре, действа като сапун и има приятна миризма.

Прахът от кестен се използва за измиване на косата. Придава им сила и блясък. Смесете малко количество прах с вода и направете маска за лице, кожата ще стане мека и наситена с витамини. Ако го добавите към душ гел, той ще има почистващи и почистващи свойства, пише Actualno.com.

Можете също и да ги ядете. Кестените се хапват под различни форми, всеки знае американския деликатес - печени кестени. Някои хора ги използват като заместител на кафето. Растенията се третират срещу вредители с вода и прах от кестени. Кестенът се използва за масаж, особено полезен е при артрит. Този уникален плод се отървава и от молци, за да направите това, трябва да го поставите в килера.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха ха

    5 0 Отговор
    А, знаете ли, къде има кестенови гори!?😁И, кестените са хубави, както сварени , така и печени....

    Коментиран от #4

  • 3 ЬОБ

    8 1 Отговор
    Също така ако сложиш няколко кестена на перваза на прозореца паяк няма да си направи паяжина там.(от Бабините тайни)
  • 4 Идън

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха":

    Два са видовете - ядлив и конски кестен. Конският кестен не се яде- но се правят лекове от него.

    Коментиран от #5

  • 5 Адмирации 🌹 към Теб

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Винаги са Ти умни коментарите! Така е, но тук Аз, говоря за ядливите кестени. Дядо ми през зимата ги слагаше на печката, като ги цепваше леко ....А, за кестенови гори, Аз, се сещам , за Петричко и Бежанските, ....😁

    Коментиран от #7

  • 6 Идън

    8 0 Отговор
    На снимката е конски кестен- с по- светло петно. Ядливият е с връхче. Конският е отровен. Сладкият и конският кестен са от различни семейства и се различават по листата- цветовете и плодовете.Сладкият е от семейство букови- конският е от семейството на сапиндова/ сапуново дърво/
  • 7 Идън

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Адмирации 🌹 към Теб":

    Трябваше да пиша предвид последния абзац за похапването... Това е опасно за хората ако не познават кестените. Преди години се продаваха сурови- варени и печени сладки кестени.. Сега не съм видяла никъде... Може вредители да са разболели дърветата... Има едни гадинки и чимширите ми опасоха до клечка...Не само моите. Сега и три туи съхнат...

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 12345

    9 0 Отговор
    Излъчват дървесна позитивна енергия когато ги носите в някой джоб
  • 10 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    Аз, съм си събирала кестени в планина Беласица, но има някаква болест, която разболя чемширите, но и това ще мине......🌏

    Коментиран от #12

  • 11 Пускат

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    в БИЛА за Коледа кестени.В Солун продават по площадите печени и варени кестени,не са скъпи.
  • 12 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Име":

    Дядото е цепвал кестените за да не гърмят. първия път когато пекох не бях ги сцепила и отворих вратата на фурната... след пукотевицата нямаше местенце в кухнята не покрито от кестени - това стени- прозорци и таван.. по- зле от бой със сурови яйца...

    Коментиран от #13

  • 13 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Идън":

    Така е и с пуканките 🍿, трябва да се изсушат преди да ги сложиш в тенджерата. И, се казва пълни Боже и разклащаш здраво тенджерата. От старите много неща трябва да научим....,🍀
  • 14 Ало, “факти”-те

    6 0 Отговор
    Пишете че става въпрос за ядливите кестени, а не за конския кестен, който преобладава у нас. Утре някой може да се нагълта с конски кестени заради глупостите ви.
    И си дръжте кестени под възглавниците, дано поумнеете и се образовате.
  • 15 ЯЖТЕ КОНСКИ КЕСТЕНИ И ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ

    2 1 Отговор
    ОТ ВСИЧКИ ГРИЖИ ! ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ И ЗАБРАВИХТЕ ДА ЗАЛЕБВАТЕ ОТ ЛЪЖИ ЗА УКРАЙНА !
  • 16 НА ЗАПАД ЯДАТ И КОНСКИЯ КЕСТЕН ,

    3 1 Отговор
    А В ЩАТИТЕ ГО СЪБИРАТ И ГО ПРАЩАТ В ПОМОЩ НА УКРАЙНА !