Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 16:49 3 039 15

Съществува ли извънземен живот според изкуствения интелект?

  • изкуствен интелект-
  • извънземни-
  • извънземен живот

Изкуственият интелект може да каже с точност до 90% дали тестът на дадено вещество е надежден и дали то съдържа биологичен компонент

Съществува ли извънземен живот според изкуствения интелект? - 1
Снимка: Shutterstock

В Лабораторията за Земята и планетите в Института за науки "Карнеги“ във Вашингтон се работи по проект за обучение на изкуствен интелект чрез предоставяне на различни биохимични проби така, че той да може да отличи дали даден компонент или вещество имат биологичен произход. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова, предава "Фокус".

Изкуственият интелект може да каже с точност до 90% дали тестът на дадено вещество е надежден и дали то съдържа биологичен компонент. "Но само ако търсим извънземен живот, който е подобен на този на Земята. Ако този живот е невъобразим за нас, със съвсем друга структура, извън нашата Вселена, той не би могъл, защото не сме заложили в данните когнитивни способности и той не би могъл да засече друг тип проба. Това все пак е ограничение“, отбеляза доц. Тодорова.

Този изкуствен интелект ще бъде използван, за да анализира вече взети проби от Марс от "Кюриосити“, от паднали астероиди и от всички луноходи, намиращи се в момента в Космоса. "Освен че може да отграничи органичната химия от биохимията, може да разбере дали тези проби са били някога живи. Това ще се приложи и към находки, които са на Земята от палеоцена, от неоцена. Т.е. може да се направи сравнение и наистина да се види дали Вселената се е развивала след Големия взрив по начина, по който се предполага“, обясни доц. Мариана Тодорова.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само изкуствения интелект

    5 16 Отговор
    може да ни избави от русо филията!

    Коментиран от #6

  • 2 Центурии

    7 5 Отговор
    Прав се оказа Нострадамус, че в новият век във всеки втори и трети дом ще има кръв и жертви, а баба Ванга приживе предсказа на на българите от Bulgaria, че "Доброто идва за България. Всичко се збъдва.
  • 3 Пич

    21 0 Отговор
    Както ще да е интелект , естествен , или изкуствен , ако има претенции за интелект , трябва да знае и предполага , че неговото село , не е единственото , и най голямото на света !!! Вселената е безкрайна , а според мислители , като Мичио Каку , дори вселената не е една , а са множество. Така че , форми на живот може да има навсякъде. Но ние все още сме като мравките , които мислят , че целият свят , е техният мравуняк !!!

    Коментиран от #8

  • 4 Дида

    8 0 Отговор
    То всичко е наопаки и хората са опъки!
  • 5 факт

    4 0 Отговор
    Всичко направено от човека е боклук.Така и с тая тъпня.
  • 6 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само изкуствения интелект":

    Полека да не се изцапаш ,...
  • 7 СМЕХОРИИ

    1 0 Отговор
    Стига бе, кой е виждал ИИ на живо, ами същото е и с извънземните. ИИ не мисли, а синтезира предоставените му данни от ЕИ.
    НО едва ли из Вселената сме само ние
  • 8 Мразя ви дигитално

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Вервайте вие на подкрепяният от евгениците и трансхуманистите като ГейБилдс Институт за науки "Карнеги“ във Вашингтон. Същите измамници, които раздухваха с техният сайт фалшиви данни за т.н. Ковид пандемия.

    Коментиран от #9

  • 9 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мразя ви дигитално":

    Спри да мразиш , и започни да мислиш ! Ако ти стиска ! Не е важно , да достигнеш до моите изводи. Просто - започми да мислиш !
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Вселената наброява около 2 трилиона (2000 милиарда) галактики, всяка галактика от милион до повече от милиард звезди. Не мога да си представя такова огромно число! Няма как, да не е възникнал живот на някои планети, най-вероятно на много места в безкрайната Вселена! Вероятно някъде има форми на живот, различни от земните, различни от въглеводородните. Възможно е да участват хим. елементи, които не са познати на Земята. Или да съществуват само в екстремни физични и химични условия. Въпросът, който ме притеснява е, че никое от тях не е намерил начин за преодоляване на космич. разстояния, значи и ние няма да можем!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дядо поп

    3 0 Отговор
    На мен ли така ми се струва , или наистина извън земните много си приличат с нашия Денков!
  • 14 Коментар

    1 0 Отговор
    По принцип ИИ даже може да осъществи връзка с извънземен разум.ИИ е опасен обаче.Може да разпалва войни чрез пропаганди в социалните мрежи.
  • 15 Салама за американците завърши

    0 0 Отговор
    Калкулатор да ви казва дали има други живи същества в Вселената.Изкуствения интелект е алгоритъм,код създаден от програмисти,а в комютърния сектор най-уязвимото и слабо звено е тоя дето е зад клавиатурата.