Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 12:31 2 151 7

Четири кралства в Европа ще се сдобият с кралици

  • монархия-
  • кралица-
  • крал-
  • власт-
  • белгия-
  • испания-
  • принцеси-
  • нидерландия-
  • швеция

Четири престолонаследнички ще поемат властта от кралете на Испания, Нидерландия, Белгия и Щвеция

Четири кралства в Европа ще се сдобият с кралици  - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Леонор Испанска, която днес, в деня на пълнолетието си, ще се закълне във вярност към Конституцията, е една от четирите принцеси престолонаследнички в Европа, предаде АФП. Другите три са в Нидерландия, Белгия и Швеция, пише БТА.

Леонор де Бурбон носи титлата принцеса на Астурия. Тя е най-голямата дъщеря на крал Фелипе Шести и кралица Летисия. На осем години Леонор стана престолонаследничка на Испания. Тогава абдикира дядо ѝ Хуан Карлос.

В Испания престолонаследник става най-възрастният син на монарха. Тъй като Леонор няма братя, тя трябва да наследи трона. За последен път Испания е имала монарх жена през 19-и век. Тогава кралица е Изабела Втора (1833-1868). През септември Леонор започна военното си образоване, което ще продължи три години.

Катарина Амалия, Оранска принцеса и престолонаследничка на Нидерландия, е най-голямата от трите дъщери на крал Вилем-Александър и кралица Максима. Родена е на 7 декември 2003 г. През 2013 г. е обявена за престолонаследничка. Тогава баща ѝ заема престола на страната. От 1983 г. най-възрастното дете на нидерландския крал наследява трона, независимо от пола си.

Кралската двойка и децата ѝ живеят в Хага. Принцеса Катарина Амалия учи в университета в Амстердам. Заради получени заплахи през 2022 г. престолонаследничката вече не живее в общежитие.

Елизабет, херцогиня на Брабант и престолонаследничка на Белгия, е родена на 25 октомври 2001 г. Тя е най-голямата дъщеря на крал Филип и кралица Матилда. Обявена е за престолонаследничка през 2013 г.

Правото на първородното дете е прието в Белгия през 1991 г. Елизабет ще бъде първата жена на трона. От 1830 г. всички монарси на страната са били мъже. Монархията в Белгия има символични и представителни функции.

Виктория, херцогиня на Вестерготланд и престолонаследничка на Швеция, е родена на 14 юли 1977 г. Тя ще наследи баща си крал Карл XVI Густав и ще стане първата жена монарх на страната за последните триста години.

Принцеса Виктория има брат - принц Карл Филип, и сестра - принцеса Мадалена. Принцеса Виктория е много популярна сред шведското общество. През 2010 година принцесата се омъжи за своя бивш треньор. Двамата имат две деца - Естел, родена през 2012 г., и Оскар, роден през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нека

    10 0 Отговор
    Ние пък чакаме ротацията да се сдобием с Мария Габриел 😁
  • 2 Факт

    9 13 Отговор
    Ние пък бяхме Царство България, нещо много повече от кралство, но дойдоха ватниците и сложиха полуграмотни селяндури да управляват народа. Така е и днес. Но всеки народ си заслужава съдбата.
  • 3 Кадир

    2 2 Отговор
    Хубава, расова жена с потекло. Идеална е, много ми харесва.

    Коментиран от #4

  • 4 00014

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кадир":

    Явно страдаш от много комплекси, за да се прекланяш пред хора с "потекло". По никакви биологични параметри неразличаващи се от другите хора.

    Коментиран от #5

  • 5 Нико

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "00014":

    Май ти имаш този проблем с комплексите. Понеже не си срещал такива хора в живота си - има огромна разлика между неграмотниците и хората с потекло, образование и наследствена култура. Разликата е от земята до небето

    Коментиран от #6

  • 6 00014

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Нико":

    Интересно ти от кои си? Какви са били прабаба ти и прадядо ти? Хора с "потекло" или неграмотници? Срамуваш ли се от тях? Колкото до мен, не му мисли. Имам си ценза, достойнството, на идоли не се кланям.
  • 7 бай Ставри

    4 0 Отговор
    От всичките само Леонор важи !