Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 13:58 1 937 15

Успешните хора се отличават по това, че умеят да казват "Не"

  • отказ-
  • успех-
  • качество-
  • граници

Поставянето на граници е ключово, за да съхраните себе си и прогреса си

Успешните хора се отличават по това, че умеят да казват "Не"  - 1
Снимка: Shutterstock

Неочаквано, но най-важният хак за успеха според американския писател Джеймс Клиър е да се научим да казваме "не". Ето защо Клиър смята, че е важно да се научим на отказ, пише Фокус.

Често казваме "да" на неща, които не искаме да правим. Например среща с познат, която не смятаме за важна или интересна. Без да сте се замислили сте казали "разбира се" на някого. Три дни по-късно съжалявате за решението си и не можете да смогнете със задачите си.

"Да казваш "не" е толкова силно, защото запазва възможността ти да кажеш "да", казва инвеститорът Брент Бешор. Много често простото "не" е по-продуктивно от това да кажем "да" за нещо маловажно и да търпиш последствията от този необмислен избор.

Разбира се, причината да не отказваме е очевидна. Съгласяваме се с много искания не защото искаме да ги изпълним, а защото не искаме да ни възприемат като груби, арогантни или неотзивчиви. Сътрудничеството с другите е важен елемент от живота. Поради тази причина би било от полза да бъдете любезни в отговора си, пише още Клиър.

Също така да кажеш "не" понякога се възприема като лукс, който могат да си позволят само властимащите. Но също така е вярно, че да кажеш "не" е стратегия, която може да ви помогне да постигнете успех или поне да намерите време за себе си.

Способността на отказ е важно умение, именно защото запазва най-важният ни актив: нашето време. Никой обаче не е въплътил тази идея по-добре от Стив Джобс, който каза: "Хората смятат, че фокусът означава да кажеш "да" на нещото, върху което трябва да се фокусираш. Но всъщност означава да кажете "не" на стоте други добри идеи, които съществуват. Трябва да подбираш внимателно."

Въпреки всичко трябва да има баланс. Да кажете "не" не означава, че никога да не направите нещо интересно, иновативно или спонтанно. Това просто означава, че казвате "да" малко по-съсредоточено. Повечето от нас вероятно твърде бързо са склонни да кажат "да" и твърде бавно казват "не". Ако ви е трудно да кажете "не", може да опитате със следната стратегия, за която пише Тим Харфорд:

"Един трик е да попитате: "Ако трябваше да направя това нещо днес, щях ли да се съглася?" Това не е лошо правило, тъй като всеки бъдещ ангажимент, независимо колко далеч може да бъде, в крайна сметка ще се превърне в настоящ и евентуално проблемен. Ако нещото е достатъчно важно или интересно, че да можете да го вместите в графика си още днес или да ви се прииска, съответно си струва да се съгласите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    Точно и е Факт
  • 2 Когато

    2 2 Отговор
    Ме насвие някоя мацка в някой ъгъл , и започне да ме опипва , аз героично започвам да казвам - не ! Но нали съм и силна натура , още по героично прехапвам езика , преди да е изтърсил някоя глупост.....
  • 3 Коко

    11 0 Отговор
    Ако съдя по себе си напълно вярно.Да не засегнеш тоя да не обидиш оня и правя неща който са срещу волята и разбиранията ми. Абе чупя си кратуната.

    Коментиран от #4, #14

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Извинявай Вие Да Не Сте Коки зомби който качва Филми в Ю туб

    Коментиран от #10

  • 5 Сила

    2 0 Отговор
    Абсолютно точно, ПКП никога и на никого не беше казвала НЕ, даже на шофьорчетата в НСО..... затова беше толкова уСмешна
  • 6 провинциалист

    2 0 Отговор
    И аз така като ме питаха дали ще отида да узаконявам ОПГ-тата в неделя. Чувствам се особено успешен.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз съм

    2 2 Отговор
    Гадно коп.ел.ле ! Не само казвам не , а лъжа , използвам , манипулирам , заплашвам , и мачкам всички , които ми пречат! Не ме интересува кой какво иска , а само какво искам а. Затова съм на върха на хранителната пирамида !
  • 9 Роки

    6 3 Отговор
    - Имате ли висше образование? НЕ
    - Знаете ли чужд език? НЕ
    - Мотивиран ли сте да работите за благото на народа? НЕ
    - Думите "морал" и "честност" значат ли нещо за Вас?
    Добре дошли в ПП-ДБ-ГЕРБ!

    Коментиран от #13

  • 10 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да, аз съм

    Коментиран от #11

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Коко":

    Благодаря Ви
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Роки":

    Всички са от школата на БКП. Ако ли не те лично, кадровиците, които ги подбират са.
  • 14 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Бях така докато не разбрах, че това е добре само за другите- за мен е точно обратното. Добротата е добре да бъде правилно премерена и адресирана. Иначе се радаваш до изтощение и когато на теб трябва с нещо малко да ти помогне някой - отсреща няма никой. Дори има времеядци- ядат ти времето и те натоварват с неща, които са само в тяхна полза или те се разтоварват по този начин като те превръщат в техен отдушник или послушник.Има хора , на които целият живот преминава докато те са се прилепили удобно за някого.
  • 15 Основно правило в живота

    0 0 Отговор
    първо казвам "НЕ". Като преценя какво ще ми коства съгласието, съответно евентуално давам такова. Разбира се, има хора и ситуации, при които не мога да кажа "НЕ". Приоритети!