Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 13:58 1 716 6

5 начина, по които хората най-често манипулират в отношенията си

  • манипулации-
  • манипулация-
  • връзка-
  • отношения

Манипулаторите използват тези техники, за да се наложат над другите

5 начина, по които хората най-често манипулират в отношенията си - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо дали го одобряваме или не, манипулацията малко или много е част от почти всяка връзка. Най-вероятно и вие сте се сблъсквали с тях и не непременно в статуса на жертва. А може и да не сте осъзнали, че е използвано нещо такова спрямо вас.

Често използваме "черни трикове", без да го осъзнаваме и ние. За да изведете отношенията си на ново и по-здравословно ниво на осъзнаване и най-накрая да се почувствате щастливи, трябва да се научите да разпознавате тези манипулации. Ето какви са най-използваните начини:

1. Манипулиране с мълчание

Мълчанието е един от начините за избягване на конфликти и неприятни емоции в отношенията. Човек, използващ тази тактика, се опитва да заглуши конфликтите или да се скрие от неприятни ситуации. Това обаче не помага за разрешаването на конфликти, а напротив, създава напрежение в двойката, което колко повече се натрупва, толкова по-непреодолимо става. За да се справите с тази манипулация, е важно да осъзнаете, че трудните теми няма да изчезнат, а незадоволените нужди само ще се увеличат.

2. Манипулиране на хора с ниското самочувствие

Когато човек страда от чувство за малоценност, той става по-податлив на манипулация. Партньорът може да открие слабостите и да ги използва, за да укрепи позицията си на водач. Чували ли сте фразите: "Ти си нищо без мен" или "Не можеш да направиш нищо без мен"? Надяваме се, че не. За да устоите на тези манипулации, е важно да развиете самочувствието си и да осъзнаете своята стойност, независимо от мнението на другите.

3. Манипулиране на настроението

Манипулирането на настроението често се проявява в конфликти, когато единият партньор започва да обвинява другия за своите емоционални реакции. Фрази като: "Да, изпуснах нервите си, но ти ме провокира с поведението си!" Въпреки това е важно да отбележим, че особено когато говорим за възрастни хора, никой от нас не е отговорен за чувствата на друг човек. За да се отървете от тази манипулация във взаимоотношенията, е важно всички участници да се научат да регулират собствените си (отново не чуждите) емоции и да говорят открито за личните нужди и очаквания.

4. Манипулация на чувството за вина

Това е начин да се контролират действията на друг човек, като се възлага пълна отговорност за случващото се върху него. Манипулаторът може да обвинява жертвата и да я кара да се чувства виновна за различни ситуации. Момчетата често ще кажат нещо като: "Опитах толкова много, но ти развали всичко!". За да не станете жертва на тази манипулация, трябва първо да я разпознаете навреме, с това сега няма да имате проблеми. Ако вашият партньор оказва натиск върху чувството за вина, за да наклони ситуацията в своя полза, тогава знайте, че това е грозна манипулация.

5. Любовна манипулация

Изглежда, че любовта не може да бъде наранена, но в действителност често се случва партньорът да я използва като оръжие. Използват се формулировки като: "Но ако ме обичаше, щеше да...", "Ако ме обичаш, тогава...". Манипулаторът може да изисква жертви на време, интереси и комфорт, поставяйки под въпрос самия факт, че го обичате. Истинската любов обаче не трябва да се свързва с очаквания и изисквания. Здравите взаимоотношения се основават на взаимно уважение и подкрепа. Важно е да се научите как да поставяте лични граници, защото такива връзки няма да продължат дълго.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Всичко описано е Вярно госпожо Андреева
  • 2 Ехото...

    3 1 Отговор
    Ще ви кажа за най голямата женска манипулация. За да разберете - мъжете се раждат тип войн , а жените , тип манипулатор. Тоест , мъжете не обичат да лъжат. Затова жената създава ситуации , и ги поставя в положение , в което да започнат да лъжат. Тогава , ако успее ( а тя успява ) , започва да контролира всички аспекти на техния живот. Пример - вие искате само секс , но тя контролира получаването на секс , докато не започнете да лъжете , че сте готов на много повече , отколкото наистина сте готов. Жената знае че лъжете , но ще ви кара да лъжете , докато изпаднете в автосугестия , и започнете да вярвате в това , което казвате. И така ще започне вашата дресировка - като на магаре ! Когато дърпате каруцата на където ви се посочи , ще има захарче. Ако не - глад ! Стимулирайки ви да лъжете , тя често ще ви " хваща " , и ще носите отговорност. Поведението и ще бъде мазно , мазно , и изведнъж - избухване , тип бомба. Което ще доведе до венеца на нейната победа - Ако на съм аз , никоя друга няма да те търпи ! Това ще смачка вашето самочувствие и самооценка , и вие ще се вкопчите в тази жена , та ако ще ясно да схващате , че вече приличате на нейна сянка.
    Спасението - спомнете си кой сте , и погледнете реално вашата поробителка ! Та тя няма да може да отиде на маникюр и мигли , ако не сте вие. Сложете я на мястото и , или не се страхувайте да и посочите изхода !

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ехото...":

    самовнушението колкото помага, толкова и вреди. Ако споделяш твой опит, си помисли, ако е на други, остави ги- не се бъркай в техните им отношения. Сугестиката е опасна- може да се помислиш за Бог или роб..
  • 4 Чета

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ехото...":

    Ви редовно. Респект ! Не сте любител.
  • 5 Един

    1 0 Отговор
    право в муцуната и ритник по задника.
  • 6 Куку - руку.

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ехото...":

    Ходи се лекувай - зле си. Но избери професор, не обикновен лекар.