Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 14:45 1 317 5

Имунната система тежи колкото шест хамстера

  • имунна система-
  • килограми-
  • тежести

Това обаче зависи от размера на човека (и на хамстерите)

Имунната система тежи колкото шест хамстера - 1
Снимка: Shutterstock

Имунната система на организма, състояща се от различни тъкани, подготвени да ни защитават от нашественици, представлява разбъркана маса от около 1,8 трилиона клетки, установиха нови изследвания.

Ако тази умопомрачителна цифра е трудна за възприемане, представете си я по следния начин: в един възрастен човек със среден ръст тези имунни клетки тежат общо около 1,2 кг или 2,6 кг - което е приблизително колкото един ананас или шест хамстера. Това обаче зависи от размера на човека (и на хамстерите).

Незадоволен от предишните оценки, Рон Сендер, биолог от Научния институт "Вайцман" в Израел, и колегите му се заемат да изчислят колко имунни клетки има в човешкото тяло, къде се намират те и колко тежат общо.

Следвайки конвенцията, авторите се основават на стандартния референтен модел на човешкото тяло - 70-килограмов възрастен мъж на възраст между 20 и 30 години - което има очевидни ограничения при разширяването на резултатите към другите групи по пол, тегло и възраст.

Предишни изследвания на имунната система са използвали различни методи за анализ на мъжкото тяло, които до голяма степен са се фокусирали върху специфични тъкани или клетъчни типове, или пък са изследвали гризачи; и в двата случая това ограничава възможността за обобщаване на резултатите им за хората от всякакъв тип.

"Въпреки изобилието от проучвания, изследващи човешката имунна система от различни ъгли, съществува необходимост от цялостно преброяване на разпределението и масата на различните типове имунни клетки", пишат изследователите в своята статия.

Един от неотложните въпроси сред имунолозите е кой орган е най-големият резервоар на имунни клетки в човешкото тяло. Често се твърди, че стомашно-чревният тракт съдържа най-много имунни клетки, въпреки че някои проучвания сочат, че лимфните възли, а не червата, са най-имуногенни.

Лимфните възли са малки тъкани с форма на боб, разположени по протежение на лимфните съдове, в които имунните клетки живеят, преди да се отправят към кръвния поток. Въпреки това е ясно, че съществува силна връзка между имунните клетки в червата, здравето и болестите.

Сендер и колегата му Рон Майло, който също е от Научния институт "Вайцман", имат славата на биолози, които броят клетките, пресмятат числата и разбиват митовете, пише обекти.бг.

Неотдавна те преразгледат оценките за броя на бактериалните клетки в човешкото тяло, като установяват, че те не са 10:1, както се смяташе досега. Изчисляват също така и колко често клетките на тялото ни се възстановяват: клетките, покриващи червата, се подменят на всеки няколко дни, кръвните клетки се сменят на всеки няколко месеца, докато други клетки, като невроните, могат да издържат цял живот.

В последното си проучване Сендер и колегите му събират измервания от предишни изследвания и анализи на тъканни проби, за да оценят изобилието на имунни клетки в цялото тяло, като отбелязват как броят на имунните клетки може да варира в зависимост от инфекциите, пола, теглото и възрастта.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    Благодаря Полезно

    Коментиран от #3

  • 2 Кори Гофф

    0 0 Отговор
    Неотдавна те преразглеждат оценките за броя на бактериалните клетки в човешкото тяло, като установяват, че те не са 10:1 към телесните клетки, както се смяташе досега.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бабинта ви трънкина

    1 0 Отговор
    От кога пък хамстера стана мярка за тегло. Ми съпикясвайте се малко де.

    Коментиран от #5

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бабинта ви трънкина":

    Обърквацията е пълна, защото "такова животно" ИМУННА СИСТЕМА няма. Има кръвоносна, нервна.........полова, но имунна няма!