Last news in Fakti

2 Декември, 2013 17:10 3 154 1

Енергийните напитки могат да променят начина, по който бие сърцето

  • енергийни напитки-
  • сърце-
  • изследване

Енергийните напитки, съдържащи голямо количество кофеин, имат краткосрочен ефект над сърдечният ритъм

Енергийните напитки могат да  променят начина, по който бие сърцето - 1
Снимка: БГНЕС

Енергийните напитки, съдържащи кофеин, могат да променят начина, по който сърцето бие, съобщава Би Би Си.

Германски учени  от университета в Бон са изследвали сърцата на 17 души, 1 час след като са  поели  енергийна напитка. Участниците в експеримента са поели напитка съдържаща  32 милиграма на 100 милилитра кофеин и 400 милиграма на 100 милилитра от химическото вещество таурин. Според изследването сърцебиенето е по-силно след поемането на напитката. Учените съветват децата и хората със здравословни проблеми да избягват подобни питиета.

Според доктор Джонас Дорнар, нивата на кофеин в енергийните напитки са три пъти по-високи, от нивата в стандартните кофеинови питиета като кафе и кола. Прекалената употреба на кофеин е следвана от множество вредни за здравето странични ефекти. Такива са учестен пулс, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, а в най-лошите случаи припадъци и дори внезапна смърт.

Според доктор Дорнар проучването е доказало, че консумацията на подобен тип питиета има краткосрочен ефект над сърдечния ритъм. Той потвърди обаче, че учените все още не знаят как това влияе  над ежедневните дейности на човешкото тяло. Все пак той съветва хората с нередовен сърдечен ритъм  да се въздържат от употребата на енергийни питиета.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Всичко което не се е употребявало от първобитните хора е вредно!