Last news in Fakti

4 Декември, 2013 07:00 4 826 3

7 уютни напитки, които да стоплят зимата

  • топли напитки-
  • зима-
  • съвети-
  • рецепти

Стоплете се през студените зимни месеци

Зимата дойде доста отдавна, все по-рядко виждаме топлото слънце, тъй като дните значително се свиха, отстъпвайки на тъмнината на нощта. Скрежко ни дебне от всеки ъгъл и ни кара да потриваме ръце от студ. Дори снегът дойде, макар и за кратко, но ще се върне – зима е. Какво означава всичко това? Че е време да се сгушим на топло у дома и да си направим някоя уютна напитка, с която да се сгреем.
Ето няколко сгряващи напитки, които ще стоплят зимата ви.

1. Мексикански горещ шоколад със сметана

Това е чудесна напитка, която е не само вкусна, но и топла. Добър избор е за уютна вечер пред камината. Ето и рецептата:

Съставки:
115 г черен шоколад
115 г мляко
2 чаши ванилов сладолед
3/4 чаша захар
1 1/2 чаши вода (добавете още 1/2 за по-рядък топъл шоколад)
1 1/2 ч.л. канела
3 ч.л. Ванилия

Приготвяне:
Настържете шоколада с едрото на рендето. В голяма тенджера загрейте млякото, сладоледа и захарта на ниска температура. Точно когато сместа започне да пари (но не я оставяйте да завира!) добавете шоколада. Поръсете канелата, ванилията и водата. Загрейте до момента, когато започне да излиза пара от тенджерата.

2. Пиян шоколад

Опитвали ли сте някога амарето? Това е една от онези алкохолни напитки, които са толкова вкусни и сладки, че някак не усещате, че сте преполвили бутилката. Комбинацията с горещо какао е просто гениална. Ако обичате сладко, тази рецепта е за вас. Питието бързо ще ви сгрее и ще повдигне настроението ви.

Съставки за 10 дози:
200 г масло
150 г захар
200 г черен шоколад
1, 5 л. вода

Приготвяне:
Рецептата е за 10-12 дози. Разтопете на водна баня 200 грама масло, изсипете 150 грама захар, добавете 200 грама черен шоколад и оставете сместа да се разтвори напълно. След това внимателно долейте бутилка водка и разбъркайте до получаване на еднородна маса. Подгрявайте докато не се появят дребни мехурчета, но не позволявайте напитката да кипне. Разлейте по чашите и го пийте задължително горещо!

3. Млечен пунш

Тази топла напитка бързо ще ви отпусне. След една голяма чаша ще забравите за безсънието и безпокойството.

Съставки:
200 мл мляко
15 мл коняк
½ лъжица канела
½  лъжица мед

Приготвяне:
Загрейте 200 мл мляко, добавете 15 мл коняк, ½ лъжица канела и толкова мед. Пийте горещ.

4. Грог

Друга гореща зимна напитка е грогът. Ароматната комбинация от черен чай с ром бързо ще стопли мразовитите зимни вечери.

Съставки:
вино – 1 и 1/2 ч.ч.
ром - 3/4 ч.ч.
канела - 1/2 ч.л.
черен пипер - 20 бр. зърна
чай - 2 ч.ч. силен горещ чай
захар - на вкус
лимон

Приготвяне:
оставете да заври сместа от вино, ром, канела и черен пипер. Свалете я от огъня и прибавете горещия чай, захарта и лимона. По желание в напитката може да се добави мед, а понякога и дъхав карамел!

5. Глювайн

Глювайнът е традиционно немско вино, приготвено с плодове, канела и мед. Името му произхожда от Gluhende Wein, което означава „светещо вино”. Рецептите за глювайн са много, но основните правила са прости.

Съставки за 6 дози:
750 мл червено вино
100 г захар
5 г канела
10 г карамфил
100 мл коняк
60 мл вода
лимон

Приготвяне:
Към червеното вино (750 мл) се прибавят захар (100 г), канела (5 г) и карамфил (10 г). В подходящ съд се нагряват до кипване. Напитката се оставя за 10-15 минути, прецежда се, добавя се конякът (100 мл) и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон. 

6. Греяно вино

Няма как да пропуснем и тази класика.  Макар всеки да знае (или да претендира, че знае) как се прави това вкусно и сгряващо питие, ето една рецепта с цитрусови плодове.

Съставки:
1 л червено вино
1 портокал
1 лимон
няколко пръчици канела
няколко звездички анасон
захар

Приготвяне:
Сложете виното в тенджера. Разрежете на едри парчета лимона и портокала и ги прибавете към него. Добавете подправките и малко захар (около 100 г). Варете, докато плодовете омекнат леко. Сервира се топло, с канелени или джинджифилови сладки.

7. Яйчен пунш

Тази напитка ще ви стопли през студените зимни нощи. Оказва се, че правенето на яйчен пунш въобще не е трудно.

Съставки за 8 чаши:
6 жълтъка
1 ч.чаша захар
2 ч.чаши уиски
1 ч.чаша сметана
1 1/2 ч.чаша прясно мляко
6 белтъка
щипка сол
1 индийско орехче

Приготвяне:
С миксер разбийте жълтъците и 3/4 от захарта, докато сместа побелее. Много бавно прибавете едната чаша уиски, като продължавате да бъркате. Охладете сместа за около час в хладилника.

Разбийте отделно прясното мляко, сметаната и останалото уиски. В друг съд разбийте на сняг белтъците със солта. Добавете към тях останалата захар. Смесете белтъците и жълтъците.

Разпределете питието в малки чашки. Настържете отгоре малко индийско орехче.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Да не забравяме и домашната ракия а за по изтънчените има и уиски!
  • 2 Shmeker

    1 0 Отговор
    Аз се стоплям с чай
  • 3 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Абе вие седете на студа, пък чакайте тези помии да ви стоплят.