Last news in Fakti

5 Декември, 2013 07:00 1 215 0

9 начина да използвате и малкото свободно време продуктивно

  • свободно време-
  • съвети

Разчистването на пощата, унищожаването на стари документи и няколко физически упражнения са сред добрите варианти

Разполагате ли със свободно време? Да, това е въпрос, на който повечето от нас казват „НЕ!“ и поглеждат лошо човека, който ги е попитал. Разбира се, че нямаме свободно време. Ежедневието ни е толкова забързано, толкова динамично, толкова натоварено, че дори не можем да се замислим за почивка или свободно време. Жалко е, ужасно е, тъжно е, но сами сме избрали животът ни да е устроен така.

Представете си, че разполагате с много свободно време. Как бихте го използвали? Аз лично щях да се забавлявам, да спя и да мързелувам и да го прекарам с любимите хора. Но много рядко ми се случва да имам това „ценно притежание“ в изобилие. Въпреки това на всеки се случва от време на време да получи 5-10 минутки свободно време, но за такъв кратък период какво можем да направим?! Ето няколко начина, които ще ви помогнат да оползотворите тези мигове пълноценно. Те и без това не стигат за нещо велико!

1. Прочетете статия или друг интересен материал, или пък гледайте някое любопитно видео

Помислете си какво все ви убягва в ежедневието, а бихте искали да знаете – направете списък на статии, клипове и теми, които бихте искали да прегледате и ги запазете в папка. Така, когато можете да отделите 5 минути, ще са ви под ръка.

2. Разчистете пощата си

Използвайте времето, за да изтриете непотребните писма и да подредите останалите в папки. Може и да откриете някоя забравена, но полезна информация сред тях.

3. Телефонни разговори

Сигурно от доста време се каните да се чуете с някои приятели или с хора, с които рядко се виждате. Направете списък и използвайте малките промеждутъци от време за кратък разговор.

4. Унищожете стари документи

Всеки мрази да прави това. Но ненужните документи се натрупват с времето и в един момент забелязвате, че наоколо е пълно само с излишни хартии. Изхвърлете ги, унищожавайте ги.

5. Обмислете целите си

10 минутки, в които можете да помислите какви са целите, които стоят пред вас, какво се случва и какво бихте искали да добавите към всекидневието си. Направете списък със стъпки за следващите няколко седмици и се придържайте към него.

6. Физически упражнения

Никога не сте имали време за подобно нещо? 10 минути са достатъчни за няколко лицеви опори или коремни преси. Кляканията също са полезни. Ще видите, че след няколко дни на упражнения ще се почувствате чисто нови.

7. Разходете се

Това е друга форма на физическа активност, която не отнема много време и можете да направите навсякъде.

8. Медитирайте

Предложението е за тези, които обичат спокойствието. Не се нуждаете от килимче за йога, за да го направите. Просто се отпуснете за няколко минути и се съсредоточете върху дишането си.

9. Подранете

Това е далеч по-добро от закъснението. Имате среща? Отидете по-рано. Можете да се почувствате като глупак, докато чакате, но хората оценяват подобни неща. Помислете си за всички срещи, на които сте закъснявали, и се поставете на мястото на тези, които са ви чакали досега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА