Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 15:45 2 707 4

Деветашката пещера е била засекретен военен обект

  • деветашка пещера-
  • военен обект-
  • неолит

В нея са направени открития на някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи

Деветашката пещера е била засекретен военен обект - 1
Снимка: Instagram

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина – 60 м. Разположена е на 16 км северно от Ловеч, близо до село Деветаки – на десния бряг на река Осъм.

Пещерата е описана още през 1877 г. В нея са направени открития на някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи. В миналото пещерата е била засекретен военен обект и до началото на 90-те е била използвана за съхранение на петрол.

Деветашката пещера е недвижима културна ценност с национално значение, природна забележителност и защитена територия. Добрите условия за живот, които предлага пещерата - големите размери, осветление на голяма дълбочина, удобна за отбрана, в съседство с извори и река, гори с дивеч, пасища и сред плодородна местност - привличат вниманието на човека от най-дълбока древност. В пещерата са на лице следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха /около 70 000 г. пр. Хр.

Деветашката пещера е сред пещерните находища с най-богати културни останки от новокаменна епоха - VІ хил.пр.Хр.

Най-голямото поселение в пещерата е от времето на каменно-медната епоха - V хил. пр. Хр. Тогава хората заселват почти цялата ѝ площ. Деветашката пещера е населявана и през бронзовата, желязната и римската епохи. По-късно през средновековието пещерата не е обитавана постоянно. Откритите материали свидетелстват, че тя вероятно е била използвана като убежище при опасност, пише pochivkata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Дрого

    2 4 Отговор
    Дедженерис си е паркирала драконите там.
  • 2 И до днес

    9 0 Отговор
    мирише прекрасно ,на истински дизел, а основите на цистерните си стоят. Важно да им хубаво на прилепчетата.
  • 3 Буха ха

    10 0 Отговор
    Божидара отново изпъква с неграмотност. Налице Божидара, НАЛИЦЕ, пише се слято.
  • 4 Шмид

    2 1 Отговор
    Не са направили инвестиция от 1 лев дори а събират входна такса. Няма ток - съответно няма и осветление... Влизаш 100 метра и следват ограждения забраняващи преминаването уж заради зимният сън на прилепите но се оказа, че стоят целогодишно... Определено не си заслужава.