Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 21:17 9 132 41

Психоложката Александра Гърдева дрогира клиентите си с опиати

  • александра гърдева-
  • ергенът-
  • психоложка-
  • шамански практики-
  • опиати-
  • халюцинации

Участничката в "Ергенът" провежда шаманската практика Аяуаск, по време на която се приемат халюциногенни опиати

С доходоносен, но доста съмнителен бизнес се е захванала Александра Гърдева, чието име нашумя покрай участието ѝ в първия сезон на „Ергенът“. Психоложката провежда с клиентите си шаманската практика Аяуаск, по време на която се приемат халюциногенни опиати.

Аяуаскът представлява шамански ритуал чиито корени идват от Южна Америка. Напоследък обаче извършването на древната церемония е започнало да се превръща в мода и печеливш бизнес. Набира скорост и у нас. По време на изпълнението се приема специална отвара, наричана със същото име. Две от основните съставки на напитката са силно халюциногенни и действат директно върху нервната система на човека. Променят се възприятията, усещанията, появяват се силни халюцинации.

Ефектът от изпиването на психотропната течност продължава няколко часа. Наблюдават се странични реакции като гадане и повръщане, но според водещите на подобни сеанси, те са необходими, за да се пречистят душата и тялото.

При някои се появява силно чувство на еуфория, но при други – тревожност, страх и паника. За съжаление, отварата, представяна като билкова, изобщо не е безобидна и може да доведе до повишаване на кръвното налягане, инфаркт и други животозастрашаващи състояния, пише "Уикенд".

Има регистрирани смъртни случаи, в това число и на 19-годишен младеж от Колумбия.

Родните псевдо гурута вече са яхнали вълната и практикуват церемонията и в България. Ето какво споделя опарила се от психоложката Гърдева:

„Александра вкара в страшни филми моя приятелка, която ходи на консултации при нея. Беше ѝ предлагала билки с ефект на опиат, които се дават при шаманските ритуали, но могат да предизвикат сърдечен арест. Моята приятелка има проблеми със сърцето. Добре че не се е съгласила. Отделно беше ходила на някаква откачена церемония, която Александра промотира като групова терапия. Под ритмите на шамански песни крещели, плюели, повръщали – уж за да изхвърлели някакви бесове и травми от тялото си.

Александра се изживявала като представител на богинята майка на земята. Моята приятелка каза, че ѝ е останала травма след този ритуал. Сънувала е кошмари дни наред!“.

Специалистите са категорични, че напитката, която се пие по време на церемонията, е много вредна. Безразсъдно е да се консумира особено от хора с проблеми. „Вредна е не само за сърцето, а и заради пристрастяващия ефект. Не всеки пие аяхуск еднократно, някои се привързват и не искат да спират. Този безпаметен транс от няколко часа никому не е нужен. Александра е открила нещо ново и е зашеметена… нека си го рекламира! 8-9 пъти била пила аяхуска! Ами, да е жива и здрава! В Южна Америка се използва за опиат от индианците, всякакви амазонски племена в Бразилия, също и в Перу, Еквадор и Боливия. Точно шаманите се занимават с това. Явно за Сашка е супер екзотично и трябва да си го рекламира на някакви семинари и да се прави на интересна само защото в България почти никой не е чувал за аяхуска и аудиторията ще вика „уау“! За пореден път се убеждавам, че у нас спешно трябва да се въведе закон за психичното здраве, който да регулира психотерапевтичната професия по възможно най-безкомпромисния начин. защото Сашка е всичко друго, но не и психолог!“, коментират с възмущение запознати.

И макар Гърдева да спечели само позитиви от участието си в риалитито на bTV „Ергенът“, след края му мнозина възнегодуваха срещу нея. Според зрителите монтажът по време на излъчването на предаването я е представил в положителна светлина. Неотдавна обаче тя взе участие в друг риалити формат, подобен на „Биг Брадър“, излъчван само онлайн – „Къщата на инфлуенсърите“, където се показа като доста нестабилна личност със склонност към истерии и скандали.

„Странна как такъв човек се представя като психолог и се опитва да лекува травмите на другите! Тя самата трябва да работи върху поведението и реакциите си!“, недоволстват зрителите.

По отношение на личния ѝ живот, след като не ѝ се получи с Виктор Стоянов, тя все още е сама и не е открила подходящия мъж. Преди време я свързваха с 18-годишния Живко Стаматов – по-малкият брат на фолк дивата Лидия, но уж двамата били само приятели.

Брюнетката, прехвърлила 30-те и твърди, че предпочита по-зрели партньори. За момента е наблегнала на бизнеса си – както изглежда има доста будали, които ѝ се връзват и ходят на „групова терапия“ при нея.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    Това законно ли е?

    Коментиран от #32

  • 2 Делю Хайдутин

    32 3 Отговор
    Дрогира ги и им измъква Пина на кредитните карти.

    Коментиран от #16

  • 3 Налудник

    28 2 Отговор
    Карлос Кастанеда в женски вариант, а? Не пише за мъжете как ги "лекува", не, че не става ясно, де.

    Коментиран от #6, #25

  • 4 просто я виждам

    23 1 Отговор
    как бавно засмуква от кожената лула на мира....... оооо да
  • 5 с полъха на котето

    20 0 Отговор
    Психоложката дрогира клиентите си
  • 6 Най вероятно

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Налудник":

    Мъжете ги лекува съсСвирки. 😂😂🤣ценорасписа според възможностите!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Врящо Гърне

    17 0 Отговор
    Какви специалисти бе ?! Като тези дето ни тероризират с ковид манията ли ?!Друг е въпроса доколко се използува истинска аяхуаска ?! Това е шаманска напитка с която южноамериканските шамани лекуват хората от хиляди години . Почти е невъзможно тази практика да се прилага от други нарекли се шамани ! Нещата са безкрайно сложни . Доколото знам рецептата е микс от някакви лиани , а техниката на приготвя не се изчерпва само с бъркане на сместа в врящото гърне !

    Коментиран от #9

  • 9 Човека КоZа

    4 18 Отговор

    До коментар #8 от "Врящо Гърне":

    Така е, през целия ритуал се пеят песни от шаманите н техния език за ада умилостивят духовете. Симпатизирам на тези практики, както и на жената която ги извършва, но едва ли е напълно компетентна. И все пак, напук на статията и на коментарите, добре е, че някой въвежда тези практики и у нас
  • 10 Именно

    10 12 Отговор
    Тази статия е супер подвеждаща и на места лъжовна направо!
    1-во лъжата - към аяхуаска няма пристрастяване (както при повечето други опиати).
    От една страна, защото основното вещество водещо до тези състояния ДМТ се произвежда естествено и при хората (и при много други животни и растения), просто е в много по-малки количества. А от друга, защото "пътуванията" с ДМТ са много често неприятни.
    2-ро подвеждащите неща
    - смъртността се ползва за сплашване явно. Фактите са, че смъртността от аяхуаска е супер ниска.
    Това не е 0 разбира се, но трябва да се има предвид дозата и индивидуалните особености.
    Принципно и чистата вода в достатъчно големи количества е смъртоносна.
    Вярно е, че при тези ритуали се приемат доста по-високи дози (отколкото тялото произвежда естествено) и също, че липсва контрол та хора с различни здравословни проблеми могат да се излагат на риск без подготовка и без медицински надзор. Но дори и при това положение, смъртността е много ниска - много по-ниска от това да се разхождате навън. Не случайно и в статията се цитира единичен случай - защото звучи страшно, но е статистически незначителен.
    ...

    Коментиран от #14, #18, #26, #31

  • 11 Коте

    9 0 Отговор
    Да знаеш какъв еликсир имам 😊😊😊😊
  • 12 Много ясно

    21 0 Отговор
    Една психоложка няма да участва в подобни предавания в които героите са предимно елементарни хорица които след като добият известност от телевизията си мислят че вече са от д уга каста.Тази девойка е психолог точно толкова колкото Митьо пищова е манекен.
  • 13 Палома старчока

    7 0 Отговор
    Обработвам само бански старци
  • 14 Браво

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Именно":

    Най-накрая един истинен коментар. Не рекламирам шаманската напитка, но истината трябва да ни е най-скъпа. Като започнем от името на напитката - правилното наименование на български е "аяхуаска", през това, че я наричат неправилно опиат (опиати са опиума, хероина, морфина, кодеина и т.н.), че пристрастявала (пълни глупости) и че "специалистите", които и каквито и да са те, казвали, че била опасна.. Тия същите хора и медии ще ви внушават, или поне няма да ви напомнят, че в една обикновена тютюнева цигара се съдържат над 250 химикала, повечето от които са канцерогенни и целево пристрастяващи (освен никотина), за да държат пушачите пристрастени тежко до живот. Отново повтарям, не си играите с вещества, които не познавате и не са за вас. Но и не вярвайте на лаишки измислени статии, предназначени само да ви заблуждават и плашат. Четете сами за нещата и се информирайте от множество източници, и най-вече - мислете.
  • 15 Май май

    3 0 Отговор
    Строителя до две години ще брои жълти стотинки
  • 16 Бай Оня Дедовия

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Дрогира ги и им изсмуква сметаната 💦💦💦😂
  • 17 ха ха

    8 0 Отговор
    Аз си ползвам друг дестилат за групова терапия и си ми е много добре. Да си призная повече му се кефя в комбинация от ферментирали отколкото пресни продукти - карфиол, морковче, червена чушка...

    Коментиран от #24

  • 18 д р фройд

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Именно":

    Истински коментар!Бих споменал книгата на Олдъс Хъксли ,,Вратите на възприятието,, и на Карлос Кастанеда ,,Уяението на дон Хуан Матус,, Тези вещества помагат на човек да освободи подсъзнателното в себе си......

    Коментиран от #34

  • 19 Добре де

    9 0 Отговор
    В крайна сметка не разбрах - ще я съдят ли, какво, ще има ли наказание... ? Дружеството на псилозите в България има ли отношение към този въпрос ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ачова маторица

    8 0 Отговор
    Полезно е да се яде по 30 грама сурово кашу на ден
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мах

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Именно":

    Не е толкова сложно за да се разбере каква е целта на статиятя. Според мен тя цели да повиши интереса към услугите или терапевтичните сеанси на псиколожката. Не на празно казват, че лоша реклама няма.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Локо-Сф

    4 3 Отговор
    Ако има варянт да ми я дадят властите у нас барабар с вярващите и да ги заведа на каменоломна да поработят под мой надзор.След шеест часа ще са от тази планета поверявайте ми.
  • 29 Баба Гошка

    0 6 Отговор
    Стига сте лали срещу бизнес дамата. Тя поне отвара им прави за парите на клиентите си и сеанс. А рускинята от ергена само на ресторант ги води за 5 стотака. И на хотел за 1500. Всеки луд с номера си. Щом има кандидати за халюцогени, няма лошо. Тя на сила не им сипва както има лошави хора да слагат в напитките на други хора опиати с цел изнасилване кли грабеж
  • 30 Весели хапчета

    3 1 Отговор
    Както и всеки друг психолог и психиатър.
  • 31 Ами тим

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Именно":

    Знаешли тая какво ти слага
  • 32 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    законно е ако поръси катеричката със субстанция
    а после.....
  • 33 ......па

    4 0 Отговор
    То такива (психоложки) у нас се нароиха наравно с чалгарките.Която няма качества за нищо става инфлуенЦърка,чалгарка или (психоложка) все безполезници шарлатанки.
  • 34 Идън

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "д р фройд":

    Всяко вещество влияе по различен начин на всеки човек и във всеки момент. Приемът на билки става под лекарско наблюдение и дори лайката- мащерката и подобни могат да имат странични действия в краткосрочен или дългосрочен план. За пари е продала душата си на дявола . Тези ритуали са опасно занимание и не се знае какво могат да отключат или да стане.

    Коментиран от #35

  • 35 Мафия

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Идън":

    Щеше да е добре ако беше вярно !В 99% от случаите лекарите са на нож с лечението с билки ! Опит използуван от дедите ни стотици години ! Лекарите са учили как се лекува с лекарства . Отделно цялата система на традиционната медицина отрича яростно всякакви други начини освен лечението с химическите субстанции наречени лекарства ! Защо ли ?!

    Коментиран от #36

  • 36 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мафия":

    И в вата вида лечение може да се допусне фатална грешка- има лекарства и лекарства. Има билки и билки. В случая тази отвара не е от билки, а от растения от далечни страни и още кой знае какво ...
  • 37 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Тая кукувица да пробва и с антифриз...
  • 38 Ръката на Кремъл

    0 0 Отговор
    Всички психолози и психиатри използват опиати. Така наречените "лекарства" са дроги пред които тази отвара е като плодов сок.
  • 39 Българин

    2 0 Отговор
    Къде спи прокуратурата, не се самосезира и не разследва въпросната психоложка

    Коментиран от #41

  • 40 Анонимен

    1 0 Отговор
    Абе Факти за тази Лъжа дето сте я публикували Александра може да ви даде на Съд имате ли Доказателства ?
  • 41 Анонимем

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Това което са писали за Нея е пълна Лъжа