Last news in Fakti

11 Декември, 2013 07:00 12 034 0

7 изгубени умения заради смартфоните и как да си ги възвърнем обратно

  • технологии-
  • съвети

Хората имаха много повече умения преди появата на мобилните телефони

1. Запаметяване на телефонни номера

Преди да се появят мобилните телефони на всеки се е налагало да помни поне 3-4 телефонни номера наизуст – домашния, на гаджето и на най-добрия си приятел/приятелка, а може би и служебния номер. Сега обаче просто добавяме номера към нашия списък с контакти и готово. Това е лесно и удобно, ще кажете вие. Така е, но я си представете, че изгубите телефона си или той блокира? Никой не очаква да помним всичките си контакти  наизуст. И как бихме могли? Аз лично имам над 300 номера в моя смартфон. Можем обаче да се опитаме да запомним поне 5 от най-важните номера за всеки случай. Как? Чрез повторение и наизустяване, разбира се.

2. Умение за разчитане на карта

Удобството и ефективността на GPS системите за насочване и цифровите карти е безспорно. Тези неща определено правят живота ни по-лесен. Това, което не получавате от използването на тези устройства и приложения обаче, е вашата способност да се ориентирате в пространството и да разчитате знаци. За да подновите или за да придобиете тези умения, опитайте да използвате физически карти, когато планирате следващото си пътуване. Дали ще се справите от първия път, или ще ви е необходима практика, зависи само от вас. След няколко екскурзии вие ще бъдете приятно изненадани колко ефективни могат да бъдат хартиената картата и компасът.

3. Фотография

Да бъдете дори любител фотограф изисква елементарни познания за осветление, дълбочина и композиция. Това е вярно както за аналоговата, така и за цифровата фотография. Умните телефони с камера автоматично правят тези корекции. Вие вече не трябва да се учите на изкуството на фотографията – телефонът ви снима вместо вас. На повечето устройства е лесно да премахнете автоматичните настройки. Експериментирайте с ръчни настройки за режима за сцената, осветлението, баланса на бялото и увеличението. Може пък да се научите да снимате все пак.

4. Проверка на факти и данни

Справочниците и енциклопедиите някога са били основен източник за намиране на информация. Те предлагат проверени данни за широк спектър от теми. Наистина, не са най-удобното и бързо за актуализация средство като търсачките в интернет например. Но поне сте сигурни, че информацията в тях е 100% вярна. Можете ли да кажете същото за информацията в интернет?

5. Четене на истински книги

Основните виновници за забравянето на това умение са електронните четци. Те са удобни и в тях можете да съхранявате хиляди книги. Има също доказателства, че с тях е по-лесно за потребителите да запазват и припомнят информация, която са прочели. Не се притеснявайте, няма нужда да се отказвате от вашата електронна книга. Това, което трябва да направите, е да вземете една хартиена книга в ръце, да я отворите и да започнете да четете. Усещането е приятно, нали?

6. Писане на ръка

Писането на писма и бележки на ръка вече е някак остаряло и не е модерно. По цял ден всички ние тракаме по клавиатурите си и рядко ни се удава възможност да хванем химикалката и да пишем. Повярвайте ми, отвикнали сте да пишете, както и аз. Преди години трябваше да си водя записки в една лекция и осъзнах, че ми е трудно да пиша... Бях отвикнала след дългото и упорито писане на компютър. Това се оправя лесно, стига да имате желание - просто пишете.

7. Разговорите

Покрай смартфоните и интернет комуникацията хората са забравили да общуват. Ние всъщност пишем електронни писма и смс-и много повече, отколкото говорим. Решението е елементарно: вместо да пишете на някого – обадете му се.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА