Last news in Fakti

4 Декември, 2023 11:15 2 249 11

Лекари предупреждават: Чистенето на сняг вреди на сърцето

  • чистене на сняг-
  • опасно за здравето-
  • сърце-
  • сърдечни заболявания

При почистването на сняг с лопата студът кара кръвоносните съдове да се свиват, което води до повишаване на кръвното налягане

Лекари предупреждават: Чистенето на сняг вреди на сърцето - 1
Снимка: Shuttertock

Чистенето на сняг може да бъде опасно за хора със сърдечносъдови заболявания, затова е важно те да спазват някои мерки за безопасност, предупреждават лекари от клиниката "Мейо", цитирани на сайта на медицинския център в Рочестър, САЩ, предава БТА.

При почистването на сняг с лопата студът кара кръвоносните съдове да се свиват, което води до повишаване на кръвното налягане. При хора със съпътстващи заболявания това само по себе си може да доведе до стягаща болка в гърдите. Индивидите, водещи заседнал начин на живот и страдащи от болести на сърцето, трябва да се консултират с лекар, преди да се заемат с подобна дейност.

Лекарите освен това съветват хората да не чистят сняг, докато пушат, след като са се нахранили или непосредствено след като са употребили продукти, съдържащи кофеин, тъй като това може да доведе до допълнително натоварване на сърцето. Препоръчително е да се пие вода по време на и след почистването, дори човек да не изпитва жажда. Струва си също така да се почиства току-що паднал сняг, тъй като той се топи по-лесно.

Друга важна препоръка е хората винаги да държат телефон подръка, за да потърсят помощ в случай на спешност.

Лекарите казват в заключение, че почистването на сняг е тежка дейност, която допълнително натоварва сърцето, и хората със сърдечносъдови заболявания в крайна сметка е по-добре да не се заемат с нея.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бахахахаха

    35 3 Отговор
    Чудя се,нормален човек ли е писал този пасквил?

    Коментиран от #2

  • 2 шегичка

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бахахахаха":

    Що бе сега пенсионерите си имат научно оправдание, общината евентуално не може да ги глоби.
  • 3 Цако Даков

    20 0 Отговор
    И природата се грижи за сърдечно болните. Пуска все по-малко сняг.
  • 4 123456

    20 3 Отговор
    И ба ги у докторите - сигурно са завършили у Тик-току !
  • 5 опала

    12 1 Отговор
    Да се работи е опасно за вашето здраве!
  • 6 Голям зор

    12 1 Отговор
    Чудех се защо не се извършва почистване а то имало пречина.
  • 7 Калмук

    9 2 Отговор
    Ако при същия студ цепя дърва, как е кръвното ?! Или нося пълна торба от Била ... ?
  • 8 Българина

    12 0 Отговор
    Българите сме го измислили отдавна . Чистиш сняг или цепиш дърва , после една греяна ракийка или греяно вино . Могат да дойда учените и да почерпят опит от мъдрия ни народ .
  • 9 УдоМача

    5 1 Отговор
    Ето защо от поне 6 години не съм ползвал услугите на докторя. Защото нивото им и по света и у нас клони към нулевата точка!
  • 10 бай Иван

    8 0 Отговор
    Нема да барнем лопата повече . Доктор Радева категорично ми е забранила да ринем снег!
  • 11 Любопитко

    2 0 Отговор
    Интересно, чистенето или НЕчистенето на сняг вреди повече на здравето? Моя леля преди15-ина години се пидхлъзва и пада на неизчистен тротоар в София, чупи тазобедрена става и повече не става...до смъртта си. Не питах софийската рода дали и след това са гласували за фандъчка и ГРОБ...