Last news in Fakti

5 Декември, 2023 17:15 1 302 6

Принц Хари оспорва в съдa решението на британското правителство да го лиши от охрана

  • принц хари-
  • съд-
  • охрана-
  • великобритания-
  • заплаха

Хари, каза, че не се чувства в безопасност да доведе съпругата си и двете им малки деца във Великобритания

Принц Хари оспорва в съдa решението на британското правителство да го лиши от охрана  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Принц Хари оспорва в съда решението на британското правителство да го лиши от охраната му, след като се отказа от статута си на работещ член на кралското семейство и се премести в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Херцогът на Съсекс каза, че иска да има защита, когато посещава дома си, и добави, че причината отчасти е в агресивната преса, застрашаваща неговата безопасност и тази на семейството му.

Тридневното изслушване, насрочено в лондонския Висш съд, е поредното от делата на Хари, който се изправя срещу правителството на Великобритания и британските таблоидни медии.

Остава неясно дали принц Хари ще присъства на изслушването.

По-рано тази година той не успя да убеди друг съдия, че трябва да може да плаща частно на лондонската полиция, за да го охранява, когато идва в града. Съдията отхвърли това предложение, след като правителствен адвокат каза, че полицаите не трябва да бъдат използвани като "частни бодигардове за богатите".

Хари, по-малкият син на крал Чарлз Трети, каза, че не се чувства в безопасност да доведе съпругата си, бившата актриса Меган Маркъл, и двете им малки деца във Великобритания, и се притеснява за собствената си сигурност, след като беше преследван от папараци след благотворително събитие в Лондон.

Неприязънта на Хари към пресата датира от смъртта на майка му принцеса Даяна, която загина в автомобилна катастрофа, докато шофьорът ѝ се опитваше да избяга от напористи фотографи в Париж. В решението си да напусне Великобритания Хари, чиято съпруга е от смесена раса, се позова на расистките според него нагласи и непоносимата натрапчивост на британските медии.

Тридесет и девет годишният принц оспорва решението на Изпълнителния комитет за защита на кралските особи и публичните личности да му осигури охрана за всеки отделен случай, след като през 2020 г. се премести в Канада, а след това в Калифорния, където понастоящем живее със семейството си.

Принц Хари каза, че комитетът несправедливо е отхвърлил молбата му за охрана, без да го изслуша лично и без да разкрие състава си, за който по-късно е научил, че включва служители на кралското семейство. По думите му Едуард Йънг, помощник-личен секретар на покойната кралица Елизабет Втора, не е трябвало да бъде в комисията заради "значителното напрежение" между двамата мъже.

Министерството на вътрешните работи каза, че всяко напрежение между Хари и персонала на кралското семейство е без значение и че комисията е имала право на своето решение, тъй като той се е отказал от ролята си на работещ член на кралската фамилия.

Делото е едно от петте на Хари, които се разглеждат от Висшия съд в Лондон, пише още БТА.

Другите четири иска са свързани с най-известните британски таблоиди, включително дело за оклеветяване срещу издателя на "Дейли мейл". Решението по това дело се очаква в петък.

В други три иска се твърди, че журналистите от "Дейли мейл", "Мирър" и "Сън", са използвали незаконни средства, като измама, хакване на телефони или наемане на частни детективи, за да изровят злепоставяща информация за него.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И какво, да си наеме охрана хрантутника

    15 1 Отговор
    Като всеки нормален човек.
    Такова падение на тоя човек...
  • 2 Този нещастен хапльо

    3 3 Отговор
    Не разбра ли, че вече всички знаят, че е незаконен и не го искат! Да се радва, че не са му взели всичко и да спре да си мисли, че е принц! Май, по-скоро е конярче.

    Коментиран от #3

  • 3 Бегай па ти бе

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Този нещастен хапльо":

    ЦиганИИН
  • 4 Вмирисана циганКА

    2 0 Отговор
    Два и усемдесет, 20 стотинки до три
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Въпрос

    0 1 Отговор
    Защо този се оказа голям глупак и падна толкова ниско? Очевидно е, че е под еснафското влияние на жена си.