Last news in Fakti

12 Декември, 2023 15:45 1 534 4

Оризова вода - еликсир за косата и кожата

  • оризова вода-
  • грижа за кожата-
  • грижа за косата

Азиатците от години използват оризовата вода от накисването и варенето на ориза в грижата за косата и кожата си

Оризова вода - еликсир за косата и кожата - 1
Снимка: Shutterstock

Никога не сме се замисляли, че нещо което изхвърляме толкова лесно, може да се окаже полезно не само за косата, но и за кожата. Азиатците от години използват оризовата вода от накисването и варенето на ориза в грижата за косата и кожата си. Оризовата вода е доказано полезна за здравето на косата, тъй като съдържа много съставки, като инозитол, аминокиселини, антиоксиданти, витамини и минерали.

След добавянето на оризовата вода в дневната си рутина, хората потвърждават, че косата става по-еластична, блестяща и гладка. Това се дължи на факта, че оризовата вода съдържа много съставки, подпомагащи растежа и здравината на косъма.

Инозитолът или витамин В8 е водоразтворим витамин, производно на глюкозата. Необходим е за правилното образуване на клетъчните мембрани в организма. Инозитолът се съдържа във ферментиралата оризова вода и има свойството да възстановява и укрепва увредената коса. Инозитолът остава в косата дори след като тя бъде измита.

Друга важна съставка е витамин В7 или още наречен биотин. Този витамин помага за формиране и поддържане на химичните структури в кератина, който е основният протеин в косата. Биотинът помага за бързия растеж на косата и предпазва от косопад. Той също така помага за намаляване на пърхота, чрез активно хидратиране и подхранване на скалпа.

Освен ползите за косата, оризовата вода помага и при кожни проблеми, като екзема и раздразнение на кожата от натриев лаурил сулфат (SLS). Натриевият лаурил сулфат е вещество, което може да се намери в почти всяка измиваща козметика, като сапуни, душ гелове, шампоани и балсами за коса. В проучване е установено че при хората с раздразнение към това вещество, къпането във оризова вода, успокоява с 20% раздразнената кожа.

Проучване от 2018 г., открива доказателства, че оризовата вода има потенциални ефекти против стареене, противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти върху кожата.

В това конкретно проучване 12 възрастни са използвали хидрогел, съдържащ оризова вода върху кожата си в продължение на 28 дни. Доказано е, че оризовата вода има антиоксидантна активност и инхибиращ ефект върху еластазата, което означава, че може да забави образуването на бръчки.

Ако искате да опитате да използвате оризова вода, вариантът за накисване на оризът е най-добрият, защото варенето на водата може да унищожи някои от витамините, а ферментацията може да внесе бактерии в течността.

Някои почитатели на оризовата вода вярват, че оставянето на водата от накиснатия ориз да ферментира за два до три дни увеличава антиоксидантите, витамините и минералите.

За да използвате оризова вода, измийте косата си с шампоан и изплакнете както обикновено. След това изсипете оризовата вода върху косата си. Оставете за 20 минути, след което изплакнете обилно с топла вода.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 0 Отговор
    Най-полезното приложение на оризовата вода е при диария.
  • 2 глоги

    2 0 Отговор
    вариантът за накисване на оризА е най-добрият,
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    0 2 Отговор
    По-добро за кожата от ю.н.а.ш.к.о мляко няма.
    Ето аз съм вече на 46г, но съм свеж като юноша в лицето , защото се подлагам на редовни процедури.