Last news in Fakti

16 Декември, 2023 12:33 2 534 8

Защо бананите покафеняват толкова бързо и как можем да спрем това?

  • банани-
  • кафенеят-
  • узрели

Има начини да запазим бананите си идеално узрели за по-дълго време

Защо бананите покафеняват толкова бързо и как можем да спрем това? - 1
Снимкa: Shutterstock

Със 105 милиона тона, произвеждани годишно, е основателно да се каже, че бананите са един от любимите плодове в света, а най-хубавото е, че можем да ги открием по всяко време на годината.

В търговската мрежа често се продават доста зелени банани. Така са и обрани, за да могат да издържат на дългия път до кварталния магазин. Често обаче, когато постоят повечко дни, те узряват сякаш прекалено бързо и стават леко почернели и поомекнали. И така, защо бананите покафеняват толкова бързо и, което е по-важно, как можем да спрем това?

Защо бананите стават кафяви?

Има един хормон, на който бананите да благодарят за своя впечатляващо пъстър жизнен цикъл - етилен. Този хормон работи за ускоряване на процеса на зреене и докато някои плодове и зеленчуци просто абсорбират етилен, други активно го произвеждат. Производителите на етилен попадат в две категории - климактерични плодове и неклимактерични плодове. Климактеричните плодове, като бананите, произвеждат огромно количество етилен по време на узряването, докато неклимактеричните плодове, като цитрусови плодове и пъпеши, спират да произвеждат етилен, когато бъдат отстранени от растението или почвата.

Това означава, че климактеричните плодове ще продължат да зреят, след като са били събрани, и съхраняването на климактерични плодове до неклимактерични или абсорбиращи етилен плодове и зеленчуци ще доведе до продължаване на зреенето на другите продукти.

Контактът с етилен кара киселините в плода да започнат да се разграждат, омекотяват месото му и разграждат зелените хлорофилни пигменти. Това променя външния вид на плода, като същевременно го прави по-мек и сладък. Тъй като етиленът продължава да върши работата си с бананите, жълтият пигмент ще се разпадне и ще образува кафяви петна в процес, наречен ензимно покафеняване.

Въпреки че може да няма начин да спрем напълно процеса на покафеняване, има начини да запазим бананите си идеално узрели за по-дълго време.

Първо, използването на кука за банан ще предотврати натъртване и увреждане на меките тъкани, което увеличава ефектите на етилена. Можете също така да следваме примера на някои супермаркети и да увием стъблата в пластмасова обвивка. Стъблото на банана е мястото, откъдето се освобождава по-голямата част от етилена и ако ограничим тази област, тогава предотвратяваме достигането на хормона до останалата част от банана.

Друг метод е да ги съхраняваме на хладно и тъмно място. Слънчевата светлина ще насърчи процеса на зреене. Препоръчва 12°C като оптимална температура за съхранение на банани. Като се има предвид това, съхранението в затворен контейнер ще повиши нивата на етилен и ще ускори узряването.

Съществуват и някои спорове около практиката бананите да се слагат в хладилника. Въпреки че е ефективно да замразяваме банани за употреба в неща като смутита или сладолед, процесът на охлаждане може да причини "охлаждащо нараняване", което засяга предварително узрелите банани, спирайки тяхното по-нататъшно узряване и причинявайки горчив и неприятен вкус. Препоръчва се само идеално узрели банани да се съхраняват в хладилник и въпреки че кожата им бързо ще стане тъмнокафява, плодовете вътре ще запазят приятно узрелия си вкус.

Освен това, докато нарязаните резени банан ще покафенеят за няколко секунди, добавянето на кисел сок като лимон или ананас ще спре този процес, като неутрализира рН на банана, пише IFL Science, цитиран от Lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    6 1 Отговор
    Ако сте се прецакали с не добре узрял плод или зеленчук, го сложете до банани. Чувал съм го от Джейми Оливър и работи.
  • 2 Кольо,

    10 5 Отговор
    Кой каквото ще да казва бананите са вредни особено за децата,по нашите географски ширини има къде по полезни плодове!
    Маймунският десерт може да се замести с ябълки круши дюли!
  • 3 Банани с пижами

    3 0 Отговор
    Защото не ги ползвате по предназначение, затова.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "мани беги":

    да, ама дините с ГМО са най практични. Кръстоска диня + муха. Режеш я и семките отлитат на тавана
  • 7 Пръц !

    1 3 Отговор
    Много обичам пържени банани със захар и канела.

    Коментиран от #8

  • 8 хмм

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пръц !":

    Панирани или пържени?